Ένα 9χρονο κοριτσάκι έχει γίνει θύμα του συστήματος, το οποίο αδρανεί να επιλύσει τα θέματα της γονικής επικοινωνίας που υπάρχουν ανάμεσα στους γονείς και να δώσει τέλος στα «καμώματα» της μητέρας και την αποξένωση την οποία προκαλεί. Ένα 9χρονο παιδί απουσιάζει αδικαιολόγητα από το σχολείο, όχι γιατί είναι άρρωστο, αλλά γιατί κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για τη ζωή του. Ένα παιδί αισθάνεται κυνηγημένο, μη τυχόν και βρει την ευκαιρία ο πατέρας και καταφέρει να το δει έστω και για λίγο.
Το Δικαστικό σύστημα νοσεί, το ίδιο και όλος ο κρατικός μηχανισμός, όπως οι αρμόδιες Υπηρεσίες, η Αστυνομία και το Γραφείο Ευημερίας. Ένας πατέρας εκλιπαρεί τους πάντες να εφαρμοστεί το διάταγμα γονικής επικοινωνίας. Η ιστορία του συγκεκριμένου πατέρα, από τη Λεμεσό, προκαλεί ανατριχίλα, ενώ την ίδια ώρα ξεγυμνώνει την πραγματική αλήθεια των Δικαστηρίων, των δικαστικών αποφάσεων, όπως επίσης και τις χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν, τόσο στο Οικογενειακό όσο και στο Ποινικό Δικαστήριο.
Η περίπτωση του είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία, η οποία καταγράφεται πίσω από τις δικαστικές αίθουσες. Δεν είναι ο πρώτος γονέας που βιώνει τις τραγικές συνέπειες της γονικής αποξένωσης, ούτε και ο τελευταίος, ωστόσο εναποθέτοντας τις ελπίδες του στη δημοσίευση της δικής του περίπτωσης, μέσω του «Φ», ευελπιστεί ότι θα βρει δικαίωση, θα έχει στην αγκαλιά του και πάλι την κορούλα του, αναδεικνύοντας την κωλυσιεργία και την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού. Με δάκρυα στα μάτια, περιγράφει το δράμα που βιώνει ο ίδιος τους τελευταίους 7 μήνες, αφού η μητέρα διέκοψε ετσιθελικά την επικοινωνία με την κορούλα του. Ο ίδιος πλέον εκφράζει φόβους για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού του.
«Η κόρη μου είναι όμηρος»
Όπως εξηγεί στον «Φ» ο πατέρας της 9χρονης, έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το δικαστικό διάταγμα επικοινωνίας που εκδόθηκε το 2021, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Έχει καταγγείλει δεκάδες φορές τη μητέρα για παρακοές διαταγμάτων, έχουν καταχωρηθεί ποινικές υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου σε βάρος της, εντούτοις, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών και των δεκάδων αναβολών, το ζήτημα παραμένει άλυτο. Στην ουσία, έχει στα χέρια του ένα δικαστικό διάταγμα του Οικογενειακού Δικαστηρίου, το οποίο είναι απλός ένα χαρτί χωρίς αντίκρισμα.
Ο ίδιος έχει αποστείλει επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – επιστολή την οποία κατέχει ο “Φ”- με κοινοποίηση σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και Τμήματα, εκφράζοντας την απόγνωσή του και την απογοήτευση του για την αδυναμία των υπηρεσιών και των θεσμών να βρουν λύση. «Το παιδί μου είναι πρακτικά όμηρος στα χέρια της μητέρας του, αναφέρει μιλώντας στον «Φ», και εξηγεί ότι κατ’ επανάληψη παρακούει δικαστικά διατάγματα, ενώ εναντίον της εκκρεμούν σωρεία ποινικών υποθέσεων.

Το πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι το παιδί έχει δεκάδες απουσίες στο σχολείο. Μάλιστα για αυτό το ζήτημα η μητέρα είναι κατηγορούμενη σε ποινική υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου Λεμεσού, που αφορά ελλειπή φοίτηση ανηλίκου. «Το παιδί έχει χάσει τη μισή σχολική χρονιά και κινδυνεύει να παραμείνει λειτουργικά αναλφάβητο. Είχε ήδη από πριν μαθησιακές δυσκολίες και ζητήθηκε από το σχολείο να λάβει έξτρα βοήθεια και ενώ εγώ υπέγραψα, η μητέρα αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό έντυπο. Οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο έντονες, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα σε βάρος του παιδιού μου» υποστηρίζει ο πατέρας.
«Μετά από υπόδειξη του δικαστηρίου, πήγαμε σε ψυχολόγους τόσο εγώ αλλά και το παιδί και υπάρχει και σχετική μαρτυρία στο δικαστήριο. Η παιδοψυχολόγος που είδε το παιδί, έγραψε στην έκθεση της «κανένα στρες, κανένας φόβος, κανένας κίνδυνος και καμία απειλή δεν υπάρχει από τον πατέρα προς την ανήλικη». Αυτά τα επιβεβαίωσε και η λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας σε μαρτυρία της στο δικαστήριο στις 25/04, αφού μετά από οδηγία του δικαστηρίου, είχαν βρεθεί με το παιδί στην παρουσία τους, 6 φορές για 1 ώρα περίπου κάθε φορά, στον χώρο του Γ. Ευημερίας».
«Θρηνείς τα παιδιά σου ενώ ζουν»
Τα όσα βιώνουν οι αποξενωμένοι γονείς κλήθηκε να αναφέρει στον «Φ», η εκπρόσωπος της Ομάδας Κατά της Γονικής Αποξένωσης, Ελένη Γιασεμίδου, τονίζοντας ότι το όλο θέμα της γονικής αποξένωσης λαμβάνει πλέον μεγάλες διαστάσεις.
Τα θύματα είναι τα παιδιά, ωστόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η Βουλή, σφυρίζουν αδιάφορα ως προς την αναδιάρθρωση των νομοσχεδίων του οικογενειακού Δικαίου.
Επί της ουσίας όπως διαπιστώνεται, τα διατάγματα επικοινωνίας δεν έχουν ισχύ αφού εν τέλει δεν εφαρμόζονται με όλη αυτή η κατάσταση είναι εις βάρος κυρίως των παιδιών με καταστροφικές συνέπειες.
Η κύρια αιτία της γονικής αποξένωσης όπως υποστηρίζει, περιστρέφεται στην εκδίκηση από πλευράς του ενός γονέα, προς τον άλλο, με την πλειοψηφία των θυμάτων είναι οι πατέρες.
Γονείς εγκλωβισμένοι σε διατάγματα και δικαστικές αίθουσες
Το όλο σύστημα χρειάζεται αναδιαμόρφωση, ούτως ώστε οι διαδικασίες σε υποθέσεις παρακοών διαταγμάτων να απλοποιηθούν, να εκδικάζονται άμεσα και ο επηρεαζόμενος γονέας να μπορεί να έχει επικοινωνία με το παιδί. Η εκδίκαση παρακοής διατάγματος επικοινωνίας, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μπορεί να εκδικαστεί μετά από πάροδο χρόνων, ωστόσο μέχρι τότε το παιδί αποξενώνεται από τον ένα γονέα. Ένας φαύλος κύκλος με τους εμπλεκόμενους να εγκλωβίζονται στις δικαστικές αίθουσες. Το οξύμωρο ωστόσο της όλης κατάστασης, είναι το γεγονός ότι όταν ένας γονέας καθυστερήσει ή αρνηθεί να καταβάλει τη διατροφή, τότε σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτελείται άμεσα το διάταγμα της παρακοής και κινδυνεύει με φυλάκιση.
Οι θεσμοί του Κράτους, όπως η Αστυνομία αλλά και το Γραφείο Ευημερίας, δεν βοηθούν στην εκτέλεση των διαταγμάτων, υπογραμμίζει από την πλευρά της, η Πρόεδρος Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών, Αργεντούλα Ιωάννου, μιλώντας στον «Φ». Το Γραφείο Ευημερίας έχοντας συμβουλευτικό ρόλο θα πρέπει βρει τον γονέα και να τον πείσει να δώσει τα παιδιά στον άλλο. Υπάρχει τρόπος διαμεσολάβησης του Γραφείου Ευημερίας γι’ αποκατάσταση της σχέσης. Δεν πρέπει να αναμένουν το Δικαστήριο για να βρουν το δίκιο τους», εξηγεί.
Για το όλο ζήτημα εκτέλεσης των διαταγμάτων γονικής επικοινωνίας, η κ. Αργεντούλα σημειώνει ότι ετοιμάζεται από τη Νομική Υπηρεσία, πρωτόκολλο για τη συνεργασία μεταξύ του Γραφείου Ευημερίας και της Αστυνομίας. «Η Επίτροπος του Παιδιού έχει ζητήσει να καταρτιστεί πρωτόκολλο, ούτως ώστε να δοθούν επιπλέον αρμοδιότητες. Η διαδικασία της παρακοής πρέπει να είναι το έσχατο βήμα όπως και η φυλάκιση», είπε, τονίζοντας ότι για την ώρα δεν έχει γίνει ακόμη οτιδήποτε.
Επεσήμανε ακόμη ότι η εμπλοκή των δύο αρμόδιων Άρχων, Αστυνομίας και Γραφείου Ευημερίας θα πρέπει να έχει ως στόχο, εντός μικρού χρονικού διαστήματος, να αποκατασταθεί η σχέση του επηρεαζόμενου γονέα με τα παιδιά του. «Το να γίνονται καταγγελίες και ποινικές υποθέσεις για παρακοές διαταγμάτων και να δικάζονται σε πέντε χρόνια, αυτό δεν είναι επίλυση του προβλήματος, ούτε επίσης το να καταδικάζει τη μητέρα ή τον πατέρα σε ποινή φυλάκισης, είναι λύση. Μέχρι τότε ο επηρεαζόμενος γονέας θα έχει χάσει εντελώς την επαφή και την επικοινωνία με τα παιδιά», υπογραμμίζει.
Πέραν των πιο πάνω, επισημαίνει ότι ο Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών, έχει ζητήσει επανειλημμένα την εφαρμογή πρωτοκόλλου και μεγαλύτερη εμπλοκή στην εκτέλεση των διαταγμάτων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί εάν έχει καταρτιστεί.