Το εξασέλιδο γράμμα του έφτασε με καθυστέρηση, παρ’ όλο που ο ίδιος ήθελε να φτάσει πριν τις 20 Ιουλίου. Έπρεπε να περάσει από τον έλεγχο της γερμανικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ήταν εμφανή τα σημάδια παρέμβασης στον φάκελο. Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε και όπως ξαναγράψαμε, ο Κενάν δεν έχει την «πολυτέλεια» μιας ιδιωτικής συνομιλίας ούτε καν με τους δικηγόρους του, έστω και αν δεν έχει καταδικαστεί ακόμα. Ήταν το δεύτερο γράμμα που μας έστελνε, το πρώτο ήταν πιο προσωπικό, ενώ το παρόν αφορούσε την Κύπρο, το Κουρδιστάν, την ιστορία.
Εκφράζοντας υποχρέωση και χαιρετίζοντας ολόκληρο τον κυπριακό λαό, επανέλαβε την αγάπη του και τη σύνδεσή του, αναφέροντας, ταυτόχρονα, πως είναι προσκολλημένος με τις ιστορικές μας αξίες. Δεν έκρυψε ποτέ, άλλωστε, πως θεωρεί την Κύπρο δεύτερη πατρίδα του, σημειώνοντας και το εξής: «Θα είμαι πάντα υπόχρεος σε εσάς και στον λαό της Κύπρου. Επιδείξατε μια στάση αντάξια του ελληνικού πολιτισμού σε αυτήν τη διαδικασία».
Συνέκρινε, μάλιστα, τη στάση του λαού μας –στη δική του ταλαιπωρία– με τη στάση του Εμίλ Ζολά στην πασίγνωστη υπόθεση «Ντρέιφους» – υπόθεση που αφορούσε τον λοχαγό του γαλλικού στρατού, Άλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος κατηγορήθηκε για «κατασκοπεία» στα τέλη του 19ου αιώνα και ρίχτηκε σε ένα μπουντρούμι χωρίς βάσιμα στοιχεία εναντίον του. Ο Ντρέιφους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακαλύφθηκαν αργότερα, καταδικάστηκε μέσω χειρόγραφης επιστολής του ταγματάρχη Φέρντιναντ Εστερχάζι, ο οποίος τελικά αθωώθηκε το 1896.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας, Εμίλ Ζολά, έγραψε τη γνωστή επιστολή «Κατηγορώ», με παραλήπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιστολή που πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα και η δημόσια κατακραυγή για την υπόθεση Ντρέιφους κράτησε πολλά-πολλά χρόνια. Το 1906 ο Άλφρεντ Ντρέιφους αθωώθηκε και ο Κενάν μας υπενθυμίζει την υπόθεση ως συγκρίσιμη με τη στάση του κυπριακού λαού απέναντι στο δικό του βάσανο.
Βάσανο που, όπως δηλώνει ο ίδιος, δεν είναι προσωπικό αλλά αφορά την τραγωδία του κουρδικού λαού. Μέσω της δικής του επιστολής, όμως, στέλνει και το μήνυμα για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την «εισβολή και τη γενοκτονία στην Κύπρο». Όπως τονίζει στο συγκινητικό του γράμμα, «το τουρκικό κράτος, που είναι γνωστό στον κόσμο με τις εισβολές και τις λεηλασίες, τη σκληρότητα και τη γενοκτονία, εισέβαλε στην Κύπρο και διέπραξε γενοκτονία μπροστά στα μάτια της ανθρωπότητας, ένα τέταρτο του αιώνα πριν από τον 21ο. Αυτή η εισβολή, που είναι μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές των τελευταίων πενήντα ετών, είναι ακόμα ζωντανή στη μνήμη της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα του λαού της Κύπρου».
Ο Κενάν ψέγει τις ευρωπαϊκές ηγεμονικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τη Βρετανία, για την ευθύνη τους, καθώς ο τουρκικός κρατικός φασισμός ανέλαβε δράση με την έγκρισή τους. Και υπενθυμίζει ότι ο κωδικός της κατοχής, της σφαγής και της γενοκτονίας –«η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές»– εστάλη στον Μπουλέντ Ετζεβίτ από τον τότε Τούρκο ΥΠΕΞ Τουράν Γκιουνές, ο οποίος έλαβε άδεια για την εισβολή από το Λονδίνο. «Έτσι ξεκίνησε η τραγωδία», υπογραμμίζει και διερωτάται αν αυτοί που έστειλαν το μήνυμα στον Ετζεβίτ «θα συνεχίσουν να είναι εταίροι στην κατοχή του αποικιοκρατικού, φασιστικού, γενοκτόνου τουρκικού κράτους».
Ολοκληρώνοντας –και αξίζει να δημοσιεύσουμε αυτούσιο τον επίλογό του– ο Κενάν συγκινεί με την αναφορά του στην Κύπρο και στο Κουρδιστάν: «Το μεγάλο έγκλημα που διαπράχθηκε χθες εναντίον του κυπριακού λαού, γίνεται σήμερα εναντίον των Κούρδων. Το αύριο δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς να καταδικάσουμε και να αντιμετωπίσουμε το χθες. Ολοκληρώνοντας, για άλλη μια φορά χαιρετίζω τον λαό της Κύπρου στο πρόσωπό σας με τα πιο ειλικρινή συναισθήματα. Γνωρίζω ότι ο λαός της Κύπρου ανυπομονεί για την άφιξή μου. Πριν επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για τη Φρανκφούρτη, άφησα την καρδιά μου σε εκείνη τη γη. Το στεφάνι που έμεινε στον τάφο του Θεόφιλου Γεωργιάδη μετά την επιβίβαση στο αεροπλάνο είναι η καρδιά μου. Δεν έχω φύγει ποτέ από την Κύπρο, η καρδιά μου είναι σε αυτή τη γη και θα μείνω πάντα σε αυτήν τη γη. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ».
Η δικαστική διαδικασία στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Χανσεάτης βρίσκεται προς το τέλος της. Η Κατηγορούσα Αρχή πρότεινε ποινή 4,5 ετών φυλάκισης για τον Κενάν Αγιάς, χωρίς να φέρει αντίρρηση για έκτισή της στις κυπριακές φυλακές. Ο ίδιος, αν και αναφέρει τις φυλακές του Αμβούργου ως «μπουντρούμια», παραμένει ακμαίος και ανυπομονεί να επιστρέψει στη δεύτερη πατρίδα του, την Κύπρο. Για να συνεχίσει τον αγώνα του για την Κύπρο και το Κουρδιστάν. Χωρίς να κρατά κακία για τη στάση των κυπριακών Αρχών, που τον παρέδωσαν στους απηνείς διώκτες του.