Η επαναδραστηριοποίηση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Μονής, εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίπτωση ως προς την παρουσία και προστασία της μεσογειακής φώκιας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, αφού οποιαδήποτε αλιευτική δραστηριότητα απαγορεύεται δια νόμου τόσο στο χώρο που βρίσκεται η μονάδα (ιχθυοκλωβοί) όσο και σε απόσταση 100 μέτρων περιμετρικά από αυτούς, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, η μονάδα θα αποτελέσει και σημείο τροφοληψίας της μεσογειακής Φώκιας αφού οι ιχθυοκλωβοί και ο εξοπλισμός που θα υφίσταται στο θαλάσσιο χώρο λειτουργεί και ως «εξοπλισμός συγκέντρωσης ιχθύων».
Το προτεινόμενο έργο που αφορά τη μετακίνηση και επαναδραστηριοποίηση υφιστάμενης αδειοδοτημένης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου της εταιρείας Ichthys Eco-Farm (IEF) Ltd δε θα επιφέρει μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή ή στα είδη καθορισμού της υφιστάμενης Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) και προτεινόμενο Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (πΤΚΣ) Αγίου Γεώργιου Αλαμάνου, ούτε από μόνο του, ούτε συσσωρευτικά σε συνδυασμό με άλλα έργα και δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή ή πλησίον αυτής.
Αυτό καταδεικνύει έκθεση προελέγχου (screening) εκτίμησης επιπτώσεων σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 του Τμήματος Περιβάλλοντος για τη μετακίνηση της μονάδας υδατοκαλλιέργειας ανοικτής θάλασσας και επέκταση της ετήσιας παραγωγής από 300 σε 1.500 τόνους. Η απόσταση του προτεινόμενου έργου από το πιο κοντινό όριο της υφιστάμενης Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) και πΤΚΣ Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου ανέρχεται σε 2,5 χιλιόμετρα και 1,5 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Δυτικά της παραλίας του Άγιου Γεωργίου Αλαμάνου και σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το έργο βρίσκεται το μοναδικό θαλάσσιο σπήλαιο της ευρύτερης περιοχής που χρησιμοποιείται αποδεδειγμένα από τη μεσογειακή φώκια για ξεκούραση, ενώ πληροί τις προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθεί και για αναπαραγωγή και γαλουχία. Η μοναδική όχληση του είδους που ενδεχομένως να προκύψει αφορά μόνο το κατασκευαστικό μέρος, όπου η φώκια ενδεχομένως να αποφεύγει γι’ αυτή την περίοδο την άμεση περιοχή κατασκευής του έργου.
Μετά την εξέλιξη αυτή το προτεινόμενο έργο με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αξιολόγηση σύμφωνα με τους περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα νόμους.
Σημειώνεται ότι έχει αποφασιστεί να περιοριστεί ο επηρεασμός της περιοχής μελέτης. Συγκεκριμένα, τα υλικά για την κατασκευή των κλωβών θα μεταφερθούν στο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου όπου θα γίνει και η συναρμολόγηση τους, ενώ οι θαλάσσιες εργασίες θα γίνονται μόνο σε καλές καιρικές συνθήκες και θα διαρκέσουν συγκεκριμένο και περιορισμένο χρόνο. Επομένως, δεν αναμένεται να υπάρχει πρόκληση δυσμενών, σημαντικών ή και μη αναστρέψιμων αρνητικών επιπτώσεων στα προστατευτέα αντικείμενα του προτεινόμενου ΤΚΣ ή και στην ακεραιότητα του, από την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου.
Η μονάδα στοχεύει στην παραγωγή και διάθεση 1.500 τόνων ανά έτος φρέσκων ψαριών υψηλής διατροφικής αξίας στη διεθνή αγορά. Ο τελικός στόχος αναμένεται να επιτευχθεί σταδιακά σε πέντε χρόνια από την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής. Η προτεινόμενη μονάδα θα αποτελείται συνολικά από 40 κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας οι οποίοι θα τοποθετηθούν παράλληλα στην ακτή με διάταξη 4 σειρών και 10 κλωβών ανά σειρά. Το έργο θα υλοποιηθεί στην αδειοδοτημένη περιοχή του IEF (με έκταση 206.017 τ.μ.) και θα έχει συνολικό μέγεθος θαλάσσιας επιφάνειας 64.000 τ.μ.