Επί έναν ολόκληρο χρόνο μελετά η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων χωρίς να λάβει τελικές αποφάσεις, ενώ μελέτη-πρόταση, την οποία καθ’ υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ετοίμασε και κατέθεσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών τον περασμένο Μάρτιο, εξακολουθεί να βρίσκεται στα συρτάρια του Προεδρικού Μεγάρου, όπου και όπως πληροφορούμαστε, μάλλον θα παραμείνει.
Από πλευράς υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει λάβει τις δικές του αποφάσεις τις οποίες, κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινώσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μαζί με το τελικό περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου.
Ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία διαθέτουν ασθενοφόρα αλλά υποχρεώνονται να εξυπηρετούνται από την υπηρεσία ασθενοφόρων που λειτουργεί υπό τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (η υπηρεσία είχε μεταφερθεί στον ΟΚΥπΥ το 2019 «προσωρινά»), ενώ οι οργανωμένοι ασθενείς, δημόσια πλέον, εκφράζουν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση του νομοσχεδίου και τη διόρθωση της στρέβλωσης που παρατηρείται στη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια ένας παρόχος του ΓεΣΥ (ΟΚΥπΥ), εξυπηρετεί τους υπόλοιπους παρόχους (ιδιωτικά νοσοκομεία).
«Τον περασμένο Ιανουάριο –και αφού η ΟΣΑΚ είχε αντιδράσει δημόσια σε πληροφορίες που έφεραν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεσοβέζικες λύσεις, και ένταξη, κατά κάποιο τρόπο, της υπηρεσίας ασθενοφόρων στο υπουργείο Υγείας– είχαμε συνάντηση, ως Ομοσπονδία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος ζήτησε από την ΟΣΑΚ να ετοιμάσει μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν τα ασθενοφόρα στην Κύπρο και τον Μάρτιο καταθέσαμε τη μελέτη μας, μαζί με τις προτάσεις μας οι οποίες ήταν ξεκάθαρες», ανέφερε στον «Φ» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΣΑΚ και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Μίλτος Μιλτιάδους.
Δυστυχώς, πρόσθεσε, «μέχρι σήμερα, τέλη Ιουλίου, δεν είχαμε καμία απάντηση, δεν έγινε καμία συζήτηση και το θέμα παραμένει στάσιμο».
Στη μελέτη της ΟΣΑΚ, εξήγησε ο κ. Μιλτιάδους, «περιλαμβάνονται τρεις επιλογές για τον τρόπο λειτουργίας της Αρχής ασθενοφόρων. Η πρώτη επιλογή, που θα ήταν ίσως η ιδανικότερη και βασίζεται σε μοντέλα που με επιτυχία λειτουργούν στο εξωτερικό, αφορά την δημιουργία υφυπουργείου ή ανεξάρτητης Υπηρεσίας Κρίσεων, στο οποίο εντάσσονται όλες οι υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης, ασθενοφόρα, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Άμυνα κ.λπ.».
Η δεύτερη καλύτερη επιλογή, «είναι η δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής ασθενοφόρων, στα πρότυπα που έχουν συζητηθεί πάρα πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια» και η τρίτη επιλογή, «η οποία κατά την άποψη μας θα προκαλέσει προβλήματα και θα οδηγήσει σε πισωγύρισμα την μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας είναι η δημιουργία ξεχωριστού τμήματος στο υπουργείο Υγείας».
Ανέφερε ότι, «συναινέσαμε επίσης και στον καθορισμό μεταβατικής περιόδου ώστε να επωφεληθεί για δύο χρόνια ο ΟΚΥπΥ των εσόδων από την λειτουργία της υπηρεσίας ασθενοφόρων από τον Οργανισμό, αφού το υπουργείο Οικονομικών είχε εκφράσει κάποιες ανησυχίες».
Ως ΟΣΑΚ, «έχουμε ξεκάθαρες απόψεις. Η κυβέρνηση τις γνωρίζει. Στη μελέτη μας περιλαμβάνονται και τα μοντέλα που λειτουργούν στο εξωτερικό. Όπως είχαμε τονίσει και στη δημοσιογραφική μας διάσκεψη τον Δεκέμβριο του 2023, δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στον τομέα της Υγείας. Η λειτουργία των ασθενοφόρων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ζωές των πολιτών. Τα ασθενοφόρα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα». Παράλληλα, τόνισε ότι «εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση μελετά το νομοσχέδιο. Εδώ και έναν χρόνο τα προβλήματα παραμένουν».
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2023, η τότε υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο το οποίο κόλλησε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού η πρόταση της για δημιουργία Αρχής ασθενοφόρων υπό το υπουργείο Υγείας προσέκρουσε στην άρνηση του υπουργείου Οικονομικών που πρότεινε την παραμονή της υπηρεσίας ασθενοφόρων στον ΟΚΥπΥ. Τον Οκτώβριο του 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει ότι θα λάβει ο ίδιος την απόφαση για την τύχη της Αρχής ασθενοφόρων, κάτι το οποίο δεν έγινε μέχρι τον Ιανουάριο οπόταν και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την ΟΣΑΚ και δόθηκαν οδηγίες για την διενέργεια μελέτης.
Αναφέρεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 η κυβέρνηση έκανε σκέψεις για απλό διορισμό «εφόρου ασθενοφόρων» στο υπουργείο Υγείας, σύσταση επιτροπής ασθενοφόρων και παραμονή της υπηρεσίας υπό τον ΟΚΥπΥ, κάτι το οποίο εξόργισε τόσο την Ομοσπονδία Ασθενών όσο και τους συνδέσμους των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Φωνάζουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια: «Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές»
Οι θέσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν τα ασθενοφόρα στην Κύπρο είναι ξεκάθαρες από το 2020 και οι αρμόδιοι σύνδεσμοι έχουν τοποθετηθεί αρκετές φορές δημοσίως επί του θέματος.
Σαφείς είναι και οι θέσεις των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασθενοφόρων, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε το «Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού» διαμαρτυρόμενο για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου.
«Κρούουμε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη ασθενοφόρων και ταυτόχρονα καταγγέλλουμε με λύπη το γεγονός ότι, για να λειτουργήσει το νοσοκομείο μας, “Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού”, το οποίο είναι εντός ΓεΣΥ, μας υποχρέωσαν διά νόμου να διαθέτουμε δικά μας ασθενοφόρα. Με δικές μας ενέργειες και κόστος, φροντίσαμε να έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό ασθενοφόρων για να είμαστε άμεσοι στην εξυπηρέτηση του πολίτη, που είναι και η αποστολή μας.
Θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο να διαθέτουμε ασθενοφόρα και να μην δικαιούμαστε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, περιμένοντας από τον ΟΚΥπΥ να μας εξυπηρετήσει με καθημερινές καθυστερήσεις και ώρες αναμονής για ασθενοφόρο.
Αποτέλεσμα να πληρώνουν οι πολίτες για υπηρεσίες που δεν απολαμβάνουν, πόσο μάλλον το ασθενοφόρο, το οποίο θα χρειαστούν μία και μοναδική φορά. Από τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση και τα κρατικά ασθενοφόρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν, είναι υποχρέωση του κράτους να δώσει εκείνες τις λύσεις, με τις οποίες δεν θα διατρέχουν κίνδυνο οι ασθενείς».
Και η ανακοίνωσή του «Ιατρικού Κέντρου Λεμεσού» καταλήγει: «Καταγγέλλουμε μεροληπτική μεταχείριση υπέρ της κρατικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, η οποία πλήττει ανεπανόρθωτα τα δικαιώματα των ασθενών αλλά και τον ανταγωνισμό. Καλούμε τον υπουργό Υγείας, κύριο Μιχάλη Δαμιανό, να παρέμβει προς διόρθωση της εν λόγω στρέβλωσης.
Φανταστείτε, ιδιωτικό νοσοκομείο, να διαθέτει δικό του υπερσύγχρονο ασθενοφόρο, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο και να προκύπτει επείγον περιστατικό κατά το οποίο ο ασθενής χρήζει άμεσης μεταφοράς σε συγκεκριμένο νοσηλευτήριο. Και την ίδια στιγμή, το ασθενοφόρο του νοσηλευτηρίου να μην επιτρέπεται να κάνει τη μεταφορά, ενώ βρίσκεται εκεί σταθμευμένο.
Καθημερινά είμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα, επιπλέον κόστος και παρανομίες, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ζωές.
Ο ΟΚΥΠΥ, που διαχειρίζεται τα εκατομμύρια, υποχρεούται να εξυπηρετήσει τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, χωρίς να κερδοσκοπεί σε βάρος τους, δίδοντας προτεραιότητα σε αυτούς και τερματίζοντας τις επί πληρωμή ιδιωτικές μεταφορές, για να παίρνει τα εύσημα, αφήνοντας τους δικαιούχους στο περίμενε».