Σε διάστημα 19 ετών στην Κύπρο έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό συνολικά 436 άνθρωποι. Κατά μέσο όρο καταγράφονται 30 θάνατοι από πνιγμούς με την πλειοψηφία των θυμάτων να είναι άτομα άνω των 60 ετών.
Με στόχο μηδενικούς θανάτους από πνιγμούς και θαλάσσια ατυχήματα προχωρά η κυβέρνηση στην υλοποίηση Σχεδίου Δράσης που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Μη Κυβερνητικό Σωματείο «Safe Water Sports» που εδρεύει στην Ελλάδα.
Σε εκδήλωση χθες στο υπουργείο Υγείας για την Εθνική Μέρα Πρόληψης Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων, που θεσπίστηκε κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου, αναφέρθηκε ότι στην Κύπρο καταγράφονται κατά μέσο όρο 30 θάνατοι από πνιγμούς κάθε χρόνο, οι οποίοι αφορούν στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένους.
«Η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ατυχήματα και τους πνιγμούς, εξασφαλίζοντας ασφαλέστερες και πιο ευχάριστες δραστηριότητες στο υδάτινο περιβάλλον», σημείωσε σε χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, υπογραμμίζοντας ότι «η ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον είναι υποχρέωση πρωτίστως της Πολιτείας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα οποία παρουσίασε η Ελίζα Καραμπετιάν – Νικοτιάν εκ μέρους του «Safe Water Sports», σημειώθηκαν συνολικά 436 θάνατοι από πνιγμό σε διάστημα 19 ετών (2004-2022).
Στην πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν άτομα άνω των 60 ετών, 302 άντρες και 134 γυναίκες. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι το 2022 έχασαν τη ζωή τους 24 άντρες και έξι γυναίκες.
Σημείωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων μοιράζεται σχεδόν εξίσου μεταξύ μόνιμων και μη μόνιμων κατοίκων Κύπρου.
Η κ. Καραμπετιάν – Νικοτιάν πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, προβλέπεται και η λειτουργία παρατηρητηρίου που θα συλλέγει και θα αναλύει περισσότερα στοιχεία μέσω πληροφοριακού συστήματος. Στο σύστημα αυτό, εξήγησε, θα καταχωρούνται ψηφιακά μητρώα και στοιχεία επαγγελματιών, οι άδειες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με θαλάσσια αθλήματα, οι παραβάσεις και τα πρόστιμα που δίνονται σε επιχειρήσεις, τα ναυαγοσωστικά συμβάντα και οι διασώσεις.
Παράλληλα, η κ. Καραμπετιάν – Νικοτιάν ενθάρρυνε το κοινό να κατεβάσει στα κινητά του τηλέφωνα την εφαρμογή του «Safe Water Sports», η οποία διατίθεται δωρεάν στα ελληνικά και στα αγγλικά και παρέχει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των παραλιών, ενημέρωση για επιτήρηση από ναυαγοσώστη, αλλά και πληροφορίες για επιχειρήσεις που προσφέρουν θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως και τους κανονισμούς ασφάλειας για την κολύμβηση και τις θαλάσσιες δραστηριότητες.
Ακόμα, ανέφερε ότι μέσω της εφαρμογής μπορεί το κοινό να υποβάλλει και καταγγελίες.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, η οποία εξήγησε ότι η θέσπιση της Εθνικής Μέρας στις 25 Ιουλίου, είναι επιστέγασμα του Σχεδίου Δράσης για την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, μεταξύ των οποίων η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της Λιμενικής Αστυνομίας και η εφαρμογή «Safe Water Sports», καθώς και το πρόγραμμα ασφαλούς κολύμβησης για παιδιά έως 12 ετών, στο οποίο έχουν συμμετάσχει ήδη 250 παιδιά, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη στάση των παιδιών πριν την είσοδο στο υδάτινο περιβάλλον.
Τέλος, η κ. Πική ανέφερε ότι έχουν ήδη σταλεί στη Βουλή νομοσχέδια, ένα για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών και ένα για τη ναυσιπλοΐα σκαφών αναψυχής, ενώ ένα ακόμα νομοσχέδιο, για την παροχή υπηρεσιών καταδύσεων αναψυχής βρίσκεται στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.