Εντατικοποιούν τους ελέγχους στους στα ιδιωτικά φαρμακεία οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν τα αποθέματα ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη και να διασφαλιστεί ότι δεν χορηγούνται, εκτός ενδείξεων, σε άτομα που επιθυμούν απλά να χάσουν βάρος για αισθητικούς λόγους.
Οι κύπριοι διαβητικοί, όπως και οι διαβητικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, αντιμετωπίζουν διαρκώς τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς τη θεραπεία τους αφού η φρενίτιδα που ξεκίνησε μετά τις αναρτήσεις αστέρων του Χόλυγουντ, και όχι μόνο, στο διαδίκτυο για την χρήση των ενέσιμων αυτών σκευασμάτων για απώλεια βάρους συνεχίζεται και έχει οδηγήσει σε σοβαρή μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων διεθνώς.
Οι διαβητικοί, δικαιούχοι του ΓεΣΥ στην Κύπρο άλλωστε, είχαν μείνει χωρίς τη θεραπεία τους για αρκετούς μήνες, στις αρχές του έτους, καθώς η προκήρυξη του ΟΑΥ για εξασφάλιση αποθεμάτων έπεσε στο κενό λόγω της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς των εταιρειών εισαγωγής οι οποίες επικαλέστηκαν τους κατασκευαστές.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, όπως δημοσίευσε σήμερα ο «Φ», κατάφερε κατόπιν μεγάλης προσπάθειας να εξασφαλίσει ποσότητες του σκευάσματος Victoza (ένα από τα ενέσιμα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας), το οποίο ωστόσο θα χορηγείται μόνο σε υφιστάμενους ασθενείς και όχι σε νέους ασθενείς οι οποίοι κρίνεται από τους γιατρούς ότι πρέπει να το λαμβάνουν,
Οι νέοι ασθενείς, πρέπει να περιμένουν την εισαγωγή νέων, μεγαλύτερων ποσοτήτων στην Κύπρο ή, αν ενδείκνυται, θα αρχίσουν να λαμβάνουν το δεύτερο ενέσιμο φάρμακο που είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή, το Xultophy, ή άλλα εναλλακτικά τα οποία, βεβαίως, δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες όλων των ασθενών.
«Για την διασφάλιση της σωστής συνταγογράφησης των ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη», ανέφερε στο philenews η διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, «θα εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους ελέγχους μας σε όλα τα φαρμακεία. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρχουν αποθέματα για τους πραγματικά ασθενείς».
Στο μεταξύ και τη στιγμή που πανευρωπαϊκά τα αποθέματα είναι πολύ μειωμένα, ο ΟΑΥ, όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση των φαρμακείων του Συστήματος, δέχθηκε καταγγελίες ότι κάποιοι φαρμακοποιοί, προμηθεύουν ασθενείς με ποσότητες μεγαλύτερες, από εκείνες τις οποίες οι γιατροί συνταγογραφούν, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μην έχουν στα φαρμακεία τους απόθεμα για να καλύψουν τις ανάγκες άλλων διαβητικών. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, οι φαρμακοποιοί, πρέπει «να ανοίγουν τη συσκευασία και να δίνουν τον ακριβή αριθμό πενών που χρειάζεται ο ασθενής και αναγράφει η συνταγή».