Κανονισμούς για τη διαχείριση αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης βασισμένους στην αρχή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι αντικείμενο των προτεινόμενων κανονισμών είναι η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης, αφού, όπως σημείωσε, στην Κύπρο η χρήση των πλαστικών στη γεωργία είναι εκτεταμένη καθώς χρησιμοποιούνται σε πολλές αγροτικές και γεωργικές εργασίες με αποτέλεσμα να παράγονται ετησίως σημαντικές ποσότητες αποβλήτων.

Ανέφερε ότι οι κανονισμοί εισάγουν υποχρεώσεις βασισμένες στην αρχή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού και επιβάλλουν στους παραγωγούς και τους εισαγωγείς, δηλαδή σε όσους τοποθετούν πλαστικά προϊόντα γεωργικής χρήσης στην αγορά, να δημιουργήσουν συλλογικά συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων του παράγονται από τα εν λόγω προϊόντα.

Η Στρατηγική για τις Πλαστικές Ύλες της ΕΕ τονίζει ότι, η αύξηση της ανακύκλωσης των πλαστικών υλών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία (όπως οι μεμβράνες εδαφοκάλυψης ή τα θερμοκήπια από πλαστικό) μπορεί να συμβάλει στη μείωση των διαρροών στο περιβάλλον. Προς τον σκοπό αυτό, σε αρκετές χώρες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά τα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. Στόχος είναι όπως μέχρι το 2030, περισσότερο από 50% των πλαστικών αποβλήτων που παράγονται στην Ευρώπη να ανακυκλώνεται και η χωριστή συλλογή θα ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, ενώ χάρη στα αποτελεσματικά συστήματα συλλογής αποβλήτων θα αποφεύγεται η δημιουργία απορριμμάτων και θα διασφαλίζεται η κατάλληλη επεξεργασία τους.

Μέσα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς, με τελευταία αυτή του Πανεπιστημίου Frederick, προκύπτει ότι παράγονται ετησίως, σε παγκύπρια βάση, γεωργικά πλαστικά απόβλητα της τάξης των 985 τόνων.

Το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είχε κάνει διάφορες προσπάθειες στο παρελθόν σε πιλοτικές εφαρμογές για τη συλλογή και διαχείρισή τους, οι οποίες όμως κατέδειξαν την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πλαίσιο της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ρύπανσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας, των νερών και της ανθρώπινης υγείας από την ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση τους.

Ως εκ τούτου, ετοιμάστηκε το προσχέδιο των Κανονισμών στο πλαίσιο της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού, σύμφωνα με το οποίο οι παραγωγοί και εισαγωγείς που τοποθετούν πλαστικά προϊόντα γεωργικής χρήσης στην αγορά, έχουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν συλλογικά συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων των προϊόντων τους. Με τον τρόπο αυτό θα παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες/ γεωργούς και άλλους χρήστες, να παραδίδουν τα απόβλητα σε κατάλληλα σημεία συλλογής που θα δημιουργηθούν, από τα οποία τα απόβλητα θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις για την ορθολογική διαχείριση τους.

Με την εφαρμογή των Κανονισμών, αναμένονται σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς και θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στην ποιότητα ζωής, ενώ παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα για παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων μέσω της ανακύκλωσης και αξιοποίηση των αποβλήτων ως πόρων, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.