Καλά τα νέα για χιλιάδες διαβητικούς αφού η νέα ινσουλίνη που έχει ήδη εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις έρχεται για να τους διευκολύνει και να θέσει τέρμα στην καθημερινή τους ταλαιπωρία.
Θεωρείται ως η πιο προηγμένη, αυτή τη στιγμή ινσουλίνη, και χορηγείται μια φορά την εβδομάδα.
Όπως εξήγησε στον «Φ» ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρίστος Πέτρου, πρόκειται για την ινσουλίνη «icodec” η οποία «είναι ένα ανάλογο ινσουλίνης χορηγούμενο άπαξ εβδομαδιαίως για την αντιμετώπιση του διαβήτη».
«Είναι επί του παρόντος η πιο προηγμένη ινσουλίνη, κατάλληλη για χορήγηση μία φορά την εβδομάδα και ουσιαστικά έρχεται να αντιμετωπίσει τόσο τα προβλήματα γυκαιμικού ελέγχου, όσο και τα προβλήματα μη συμμόρφωσης των ασθενών στις καθημερινές συχνές δόσεις/τσιμπήματα τα οποία τους ταλαιπωρούν».
Διεθνώς, υπολογίζεται ότι «το 1/3 όλων των ατόμων με διαβήτη δεν ακολουθούν την καθημερινή τους θεραπεία με ινσουλίνη».
Το μόριο «icodec» της ινσουλίνης, «έχει αναπτυχθεί τροποποιώντας την ανθρώπινη ινσουλίνη, με τρόπο κατά τον οποίο να έχει παρατεταμένο χρόνο δράσης, περίπου επτά ημέρων».
«Χορηγείται με υποδόρια ένεση, μία φορά την εβδομάδα, την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδα και η δόση προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς, το οποίο πρέπει να ελέγχεται τακτικά».
Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, «πρέπει να συνδυάζεται με ινσουλίνη βραχείας δράσης για την κάλυψη των απαιτήσεων ινσουλίνης την ώρα του γεύματος. Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μπορεί να χορηγείται ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης βραχείας δράσης».
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποί λειτουργεί η νέα ινσουλίνη, ο κ. Πέτρου εξήγησε ότι «δρα με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ινσουλίνη που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και διευκολύνει τη διείσδυση της γλυκόζης στα κύτταρα μέσω του αίματος».
Με τον τρόπο αυτό, «ελέγχεται το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και μειώνονται τα συμπτώματα και οι επιπλοκές του διαβήτη. Στην κυκλοφορία του αίματος, η ινσουλίνη «icodec» δεσμεύεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λευκωματίνη και με αυτόν τον τρόπο παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον οργανισμό, παρατείνοντας τη δράση της».