Δούλεψαν πολύ σκληρά και με επιμονή, έδωσαν αγώνα να παραμείνουν ψύχραιμοι παρά το άγχος και την πίεση και σήμερα ανταμείβονται με ένα χρυσό 20άρι. Πρόκειται για τους πρωτεύσαντες των Παγκύπριων Εξετάσεων 2024, οι οποίοι μίλησαν στο philenews για τη δύσκολη προσπάθειά τους  κατά  τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και για τα όνειρά τους, τα οποία βλέπουν να εκπληρώνεται. Οι τελειόφοιτοι αναφέρθηκαν στο σημερινό σοκ τους, μας εκμυστηρεύτηκαν τι ακολουθεί και αν θα παραμείνουν στην Κύπρο. «      

Γεωργία Ερωτοκρίτου

«Το άγχος είχε κορυφωθεί μετά τις εξετάσεις, η αναμονή των αποτελεσμάτων ήταν η χειρότερη», μας ανέφερε η Γεωργία Ερωτοκρίτου πρώτη στη λίστα με τους αριστεύσαντες, από το λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Δασούπολη, η οποία εξασφάλισε μια θέση στην πρώτη της επιλογή, τη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Έχω ενθουσιαστεί, δεν το περίμενα! Ήταν απροσδόκητο και μεγάλο το σοκ. Με βοήθησε ότι έμεινα ψύχραιμη στη διάρκεια των εξετάσεων».

Από την αρχή της χρόνιας, μας ανέφερε, προσπαθούσε να είναι επιμελής και να καλύπτει τα όποια κενά. «Έδινα μεγαλύτερα βαρύτητα εκεί που ένιωθα ότι είχα μεγαλύτερη ανάγκη. Όμως, ειδικά προς το τέλος άναψαν στο φουλ οι μηχανές. Προσηλώθηκα σε κάθε μάθημα και έβαλα όλες μου τις δυνάμεις, πριν από την κάθε εξέταση».

Πάντως, υπογραμμίζει , επέλεξε να μην διαβάσει εξαντλητικά. «Προσπάθησα να κρατήσω ένα μέτρο. Να κάνω τις εξόδους μου ώστε να μην κουραστώ ψυχολογικά. Μελετούσα περίπου μία με δύο ώρες στη διάρκεια της χρονιάς και αρκετά περισσότερο στο τέλος, ώστε να κάνω επανάληψη όλη την ύλη. Γι’ αυτό δεν έκανα και πολλά ιδιαιτέρα μαθήματα. Δεν ήθελα να γεμίσω τα απογεύματά μου, ώστε να διαχειριστώ το χρόνο μου. Ένα μόνο δύο ιδιαίτερα, στα Νέα Ελληνικά και στα Αρχαία Ελληνικά.

Η Γεωργία Ερωτοκρίτου, επιλέγει το νησί μας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. «Θα μείνω Κύπρο, κοντά στην οικογένειά μου. Θέλω να σπουδάσω Νομική, είναι πολύ ενδιαφέρον κλάδος».  

Χριστίνα Χριστοφίδου

«Ήμουν συστηματική από την α’ λυκείου στο διάβασμά μου», ανέφερε στο philenews η Χριστίνα Χριστοφίδου από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Δασούπολη, η οποία εξασφάλισε μια θέση στο τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Ήταν πολύ το άγχος για μένα και για όλους τους μαθητές. Όμως έχουμε τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε. Προηγήθηκε δύσκολη περίοδος. Ήταν απαιτητική χρονιά», είπε και υπογράμμισε ότι την επιτυχία την οφείλει ο καθένας στον εαυτό του. «Όλοι οι μαθητές δείξαμε παρά πολύ επιμονή , ήταν δική μας επιτυχία», ανέφερε και ευχαρίστησε για τη στήριξη που έλαβαν από καθηγητές και από οικογένεια. «Περίμενα ότι θα πήγαινε καλά, όμως το 20άρι ήταν πέρα τον προσδοκιών μου. Θα κρατήσω τη θέση μου στην Κύπρο, όμως αναμένω τα αποτελέσματα και για την Ελλάδα. Σκέφτομαι την ίδια σχολή στη Θεσσαλονίκη».

Νάγια Ιωάννου

«Περίμενα να τα πάω καλά, το ήξερα. Όμως ήταν σοκ όταν το είδα», μας ανέφερε η Νάγια Ιωάννου από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσία, η οποία εξασφάλισε μια θέση στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Ήταν δύσκολη η χρονιά. Χρειάζονται γερές βάσεις. Σωστή διαχείριση του χρόνου και συστηματικό διάβασμα. Δεν μπορείς να τα καταφέρεις την τελευταία». Η ίδια έκανε ιδιαίτερα μαθήματα, όμως δεν αφιέρωνε όλη τη μέρα στη μελέτη. «Να διαβάζεις συστηματικά και από την αρχή της χρονιάς».

Η πίεση, υπογραμμίζει, είναι έντονη. «Τόσο και από το σχολικό χώρο, ότι διανύεις μια καθοριστική χρονιά για το μέλλον σου, όσο και από τον κύκλο σου. Σου δίνουν το μήνυμα ότι αυτή είναι η στιγμή σου», ωστόσο είπε, χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου και για να χαλαρώσεις. Η ίδια σκέφτεται να πραγματοποιήσει τις σπουδές της εδώ στην Κύπρο.

Νεφέλη Ζαχαρίου

Δεύτερη στη λίστα με τους κορυφαίους, η Νεφέλη Ζαχαρίου από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Ψυχολογίας και επιθυμεί να σπουδάσει την Αθήνα. Όταν είδε το όνομά της στη χρυσή λίστα δεν το πίστευε. «Συγκινήθηκα πάρα πολύ και ευχαρίστησα τον Θεό και τους γονείς μου. Πηδούσα πάνω κάτω από τη χαρά μου». Όπως είπε το αποτέλεσμα είναι μια δικαίωση για την ίδια αλλά και για τους γονείς της που την στήριξα. 

«Δόξα τω Θεώ πέρασα εκεί που ήθελα. Ήταν η πρώτη μου επιλογή, ήθελα από πάντα ψυχολογία οπόταν όταν είδα το όνομά μου χάρηκα πάρα πολύ. Σίγουρα στερήθηκα κάποιές εξόδους, αλλά δεν μπορώ να πω πως δεν έβγαινα έξω. Σίγουρα απέδωσε το γεγονός πως κάποιες φορές δεν βγήκα έξω επειδή ήθελα να πετύχω τους στόχους μου. Διάβαζα συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ιδιαίτερα σε μαθήματα όπως η ιστορία που έχουν πολύ διάβασμα και θεωρία. Έτσι στο τέλος έκανα κάποιες επαναλήψεις και μου έκανε πιο εύκολο το διάβασμα».

Χαρά Αλκμήνη Αλβανιτοπούλου

Δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της η Χαρά Αλκμήνη Αλβανιτοπούλου από το Λύκειο Αραδίππου Τάσος Μητσόπουλος, η οποία εξασφάλισε θέση στην ιατρική και επιθυμεί να σπουδάσει στην Αθήνα.

«Είμαι πολύ χαρούμενη και τρομερά συγκινημένη. Επιτέλους οι κόποι μου έχουν ανταμειφθεί. Μόνο χαρούμενα αισθήματα με κατακλύζουν». Η Χαρά ανέφερε πως δεν στερήθηκε οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της χρονιά και πως στόχος της ήταν να απολαύσει την τρίτη Λυκείου, επειδή δεν θα τη ξαναζούσε. «Έκανα και ταξίδια, συμμετείχα σε δραστηριότητες, όποτε δεν στερήθηκα οτιδήποτε. Όμως, είχα το πρόγραμμά μου και διάβαζα αρκετά. Προσπαθούσα όμως να κάνω όσα περισσότερα μπορώ για να μην νιώσω μετά τύψεις για το οτιδήποτε. Τώρα προχωράω για την αίτησή μου για την Ελλάδα, ο πρώτος μου στόχος είναι η Αθήνα».

Ραφαηλία Νεοφύτου

«Είμαι πολύ συγκινημένη και πολύ χαρούμενη που οι κόποι πολλών ετών έχουν ανταμειφθεί», ανέφερε στο philenews η Ραφαηλία Νεοφύτου από Λύκειο Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό, η οποία πέτυχε το απόλυτο 20 και κατέκτησε θέση στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η τελευταία χρονιά ήταν αρκετά κοπιαστική, ανέφερε και τόνισε ότι το αποτέλεσμά οφείλεται σε σκληρή δουλειά πολλών ετών και όχι μόνο της τελευταίας χρονιάς. Πάντως, είπε, δεν προσπάθησε να μην στερηθεί οτιδήποτε, συνδυάζοντας καλό διάβασμα, βόλτες και εξόδους τα οποία τη βοήθησαν ψυχολογικά για να μπορέσει να κρατήσει μια καλή ισορροπία. «Με ένα κάλο ισορροπημένο πρόγραμμα, συνδυάζοντας διάβασμα και εξόδους, ήταν αυτό που κράτησε την ψυχολογία τα ύψη και δεν με κατέβαλε το άγχος και το στρες», σημείωνε. Το σημερινό αποτέλεσμα βρήκε την Ραφαηλία να είναι οικογενειακές διακοπές μαζί με τους γονείς της.

Αντωνία Παναγιώτου

Το ξάφνιασμά της για το αποτέλεσμα εξέφρασε η Αντωνία Παναγιώτου από το Λύκειο Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό, η οποία πέτυχε θέση στο ΤΕΠΑΚ στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου.

Όπως ανέφερε στο philenews, δεν είναι κάτι που ανέμενε και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένταση. «Ξαφνιάστηκα. Δεν ήξερα τι να αναμένω λόγω των γραπτών, των ερωτήσεων, τη δυσκολία που υπήρχε αλλά και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν. Περίμενα να ήταν σχετικά χαμηλές οι βαθμολογίες φέτος. Προετοιμάστηκα όσο μπορούσα και έκανα ότι περνούσε από τα χέρια μου».

Είχε άγχος και στρες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ορισμένες φορές ήταν δύσκολο να διαχειριστεί τον χρόνο και υπήρχαν πολλές υποχρεώσεις. Όπως είπε, κατάφερε να αριστεύσει στο 2ο πλαίσιο που δήλωσε, αλλά πέρασε στην πρώτη επιλογή. Ωστόσο, θα ακολουθήσει σπουδές Πληροφορικής στη Γερμανία στο Τομέα Ασφάλειας Διαδικτύου.

«Ήθελα να δω το πως θα τα πάω σε σχέση με το σύνολο και να έχω μια εναλλακτική επιλογή, ωστόσο θα μεταβώ για σπουδές στη Γερμανία όπου θέλω να σπουδάσω σε δημόσιο Πανεπιστήμιο αφού είναι αναγνωρισμένα και έχουν καλύτερα προγράμματα σπουδών και γίνονται στη γερμανική γλώσσα».

Νικόλας Κεφαλωνίτης

Από το Ισφαχάν στο Ιράν, όπου συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Φυσικής εκπροσωπώντας την Κύπρο, ο Νικόλας Κεφαλωνίτης μαθητής του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου της Πάφου, ο οποίος εξασφάλισε πρώτη θέση στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξέφρασε την ικανοποίηση του που πέτυχε τον στόχο του. Όπως είπε, από μικρός κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα, αφού ήταν επιμελής, προγραμματισμένος, με οργανωμένο διάβασμα. Ωστόσο, ανέφερε, ασχολείτο και με άλλες δραστηριότητες όπως η μουσική και η συμμετοχή του σε μπάντα και η άθληση.

Ιάσωνας Καλαβάς

Σε θυσίες αναφέρθηκε ο Ιάσωνας Καλαβάς από το Λύκειο Κύκκου Πάφου, ο οποίος εξασφάλισε μια θέση στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως είπε, η προσπάθεια κορυφώθηκε την τελευταία χρονιά. Η Πληροφορική, ανέφερε, υπήρξε το αγαπημένο του μάθημα και είχε αποφασίσει να σπουδάσει τον εν λόγω κλάδο από την α’ Γυμνασίου,  και γι’ αυτό είναι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερε.