Διαταραχές στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού μας, στη συμπεριφορά μας, στα νεφρά μας, στο αναπνευστικό, στους μυς, στο δέρμα μας, στα αντανακλαστικά μας, στη γενική φυσική μας κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει η αφυδάτωση και η συνήθεια μας να μην λαμβάνουμε όσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά.
Από θυμό, εχθρική διάθεση και κεφαλαλγίες μέχρι οπτική δυσκολία, πέτρες στα νεφρά, κράμπες ή ακόμα και θερμοπληξία, περιλαμβάνει η λίστα των συμπτωμάτων και προβλημάτων που είναι δυνατό να αναπτύξουμε.
«Το νερό είναι το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό που λαμβάνουμε καθημερινά», τονίζουν οι ειδικοί.
Ένας παθολόγος και μια διαιτολόγος εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το νερό στον οργανισμό μας και απαριθμούν τα κακά επακόλουθα της μη λήψης ικανοποιητικών ποσοτήτων σε καθημερινή βάση.
«Πρώτα απ’ όλα, το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη θερμορύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος. Όταν αυξάνεται η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, μέσω της εφίδρωσης αποβάλλεται νερό από το σώμα για να δροσιστούμε και να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας».
«Το νερό λειτουργεί ως διαλύτης σε διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα μας, αλλά είναι και το μέσο μεταφοράς διαφόρων θρεπτικών συστατικών».
«Διατηρεί τον όγκο των αγγείων και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πολύτιμο αγαθό που θωρακίζει την υγεία και βοηθά στη ρύθμιση του βάρους
Εξήγησε η διαιτολόγος Αλεξία Ποταμίτου, προσθέτοντας: «Ένα μυστικό για να μην αφυδατωθούμε είναι να πίνουμε νερό πριν διψάσουμε. Μελέτες δείχνουν ότι αν αισθανθούμε δίψα ήδη έχουμε αφυδατωθεί».
Ποιες οι επιπτώσεις από την έλλειψη νερού
Η κατάσταση κατά την οποία το νερό που υπάρχει στο σώμα μας είναι λιγότερο από αυτό που χρειάζεται το σώμα ονομάζεται αφυδάτωση.
«Τα σημάδια της αφυδάτωσης εμφανίζονται κυρίως στο δέρμα το οποίο γίνεται πιο τραχύ, ξηρό και λιγότερο ελαστικό». Επίσης, η αφυδάτωση, σύμφωνα με την κ. Ποταμίτου, επηρεάζει την νευρολογική λειτουργία.
Μέσα από πολλές μελέτες φαίνεται ότι η αφυδάτωση:
- Αυξάνει την κόπωση.
- Εντείνει τον θυμό.
- Αυξάνει την εχθρότητα.
- Αυξάνει τη σύγχυση και την κακή διάθεση.
- Μειώνει την εγρήγορση μας απέναντι σε διάφορες καταστάσεις.
Επιπρόσθετα, στην αφυδάτωση, αποδίδονται:
- Οι πονοκέφαλοι και οι κεφαλαλγίες.
- Όπως έχει παρατηρηθεί, με την κατανάλωση 1,5 λίτρου νερού την ημέρα τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν να υποχωρούν.
Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, «φαίνεται να επηρεάζεται η μνήμη και η οπτική μας ικανότητα».
Περάν αυτών και όπως ανέφερε από πλευράς του παθολόγος Παναγιώτης Δημοσθένους, «η μειωμένη λήψη νερού, αυξάνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας στα άτομα τρίτης ηλικίας (ειδικά σε όσους λαμβάνουν διουρητικά), ενώ γενικά συνδέεται με την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά».
Επίσης, «η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μυικές κράμπες κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ σίγουρα εξαιτίας της μειωμένης λήψης νερού μπορεί να παρατηρηθούν και προβλήματα στη σωστή λειτουργία του εντέρου». Επιπρόσθετα, «άτομα με αναπνευστικά προβλήματα χάνουν υγρά με την άδηλη αναπνοή και αφυδατώνονται πιο εύκολα τους καλοκαιρινούς μήνες».
Επίσης, «η λήψη μεγάλης ποσότητα αλκοόλ, είναι μια σοβαρή αιτία για ανάπτυξη θερμοπληξίας, ιδιαίτερα εάν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης λόγω μειωμένης λήψης νερού και άλλων υγρών».
Tips για όσους δεν πίνουν νερό
Επειδή αρκετοί άνθρωποι δεν συνηθίζουν να πίνουν νερό ή δεν τους «αρέσει» η γεύση του νερού και προτιμούν άλλα ποτά, η κ. Ποταμίτου δίνει μερικές σχετικές συμβουλές: «Δροσερές λύσεις για όσους δεν συνηθίζουν να πίνουν νερό, είναι να ρίχνουν στο νερό τους φέτες ή παγάκια από φρούτα, π.χ. λεμόνι ή φράουλες ή βότανα, όπως δυόσμος ή βασιλικός, έτσι ώστε να δίνουν μια γεύση στο νερό τους και να το κάνουν και πιο ενδιαφέρον σαν ρόφημα».