Σε μέτρα και δράσεις για ομαλότερη μετάβαση στις πρόνοιες του κανονισμού για την κατοχύρωση του χαλλουμιού προχωρεί το Υπουργείο Γεωργίας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής του 50+% του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), μέχρι το 2029.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός τα μέτρα είναι μονόδρομος: Αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και ταυτόχρονα μείωση της παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος. Κάτι που δεν θέλουν ούτε να το ακούνε οι ομάδες των αγελαδοτρόφων που αρνήθηκαν να παραβρεθούν στη χθεσινή συνάντηση στο Τμήμα Γεωργία προκειμένου να συνδιαμορφώσουν τα μέτρα που τους αφορούν άμεσα, αλλά και τη βιωσιμότητα της αγελαδοτροφίας.

Αντίθετα στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων στους οποίους ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης όπως τα ετοίμασε το Υπουργείο Γεωργίας, έκαναν τις δικές τους εισηγήσεις οι οποίες και θα εξεταστούν και ταυτόχρονα θα καταθέσουν τα σχόλια τους για την ετοιμασία των μέτρων. Ένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι η τροποποίηση του σχεδίου συνδεδεμένης στήριξης για την αιγοπροβατοτροφία ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις όσοι παράγουν γάλα και το διαθέτουν στις γαλακτοβιομηχανίες για την παραγωγή χαλλουμιού. Σημαντική είναι και η προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου με επιλέξιμες δράσεις αποκλειστικά για την αιγοπροβατοτροφία, καθώς και η αξιοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ουσιαστικά τα μέτρα στοχεύουν το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων, τόσο αυτών που χρησιμοποιούν την εποχικότητα, όσο και εκείνων που παράγουν σε όλη τη διάρκεια του έτους,.