Ήταν ίσως η πιο κρίσιμη μέρα η χθεσινή, της διαδικασίας ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που συνέρχεται ως Συμβούλιο, το οποίο εξετάζει την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Κρίσιμη γιατί τέθηκε εν εκτάσει το μείζον θέμα της προώθησης ανώνυμης καταγγελίας στην Αρχή κατά της Διαφθοράς που αφορούσε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος, πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα γιατί αποδίδεται μομφή στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη τόσο για την καταγγελία, όσο και κατά τη διερεύνησή της όσο και μετά την απόφαση της Αρχής και κάλεσε τις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στα ζητήματα που αφορούν την καταγγελία.

Ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε χθες κατά την τελευταία ημέρα της αντεξέτασής του από τον δικηγόρο του Γενικού Εισαγγελέα, Ντίνο Καλλή, ξεκάθαρα, ότι ο Σάββας Αγγελίδης είχε σύγκρουση συμφέροντος, αφού ήταν δικηγόρος προσώπου το οποίο είχε προφυλακιστεί για απόπειρα φόνου και του ανέστειλε μετέπειτα την ποινική δίωξη (για άλλη υπόθεση).

Από την άλλη, η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα τον κατηγόρησε ευθέως ότι έπληξε το τεκμήριο της αθωότητας για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, αποκαλύπτοντας το όνομα του καταγγελλόμενου μετά την υποβολή της καταγγελίας στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, κάτι που απέρριψε ο κ. Μιχαηλίδης.

Κατά τη χθεσινή ολοκλήρωση της αντεξέτασης, ο δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα υπέβαλε στον Γενικό Ελεγκτή, ότι αρχικά δεν ασχολήθηκε με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και το έπραξε μόνο όταν διορίστηκε η Επιτροπή Καλογήρου. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στην αρχή ασχολήθηκε το 2016 με το θέμα μια καθ’ όλα ικανή λειτουργός που δεν διαπίστωσε οτιδήποτε και μόνο όταν το 2019 άρχισαν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο και διαβιβάστηκε μια επιστολή του τότε προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, άρχισε να ασχολείται και απέστειλε σχετική επιστολή στον τότε ΥΠΕΣ, Νίκο Νουρή. Ανέφερε, μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι έκανε «κλικ» για να διερευνήσει το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων όταν προέκυψε η υπόθεση του ταξιδιού του τέως ΠτΔ με το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα επιχειρηματία.

Ο κ. Καλλής υπέβαλλε διαρκώς στον Γενικό Ελεγκτή ότι συμπεριφερόταν κατ’ επανάληψη ανάρμοστα, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος του Γεν. Εισαγγελέα. «Κύριε Μιχαηλίδη, υβρίζατε τον Γεν. Εισαγγελέα για ποινικά αδικήματα που εσείς ο ίδιος λέγατε ότι διάπραξε. Αυτό ονομάζεται ανάρμοστη συμπεριφορά», υποστήριξε ο κ. Καλλής, ο οποίος επικαλέστηκε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο Γεν. Εισαγγελέας είχε συμβουλεύσει τον Γενικό Λογιστή να παραβιάζει το νόμο. «Δεν ήθελες να δεχθείς τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα ακόμη και αν αυτές είχαν υιοθετηθεί από τον Κώστα Κληρίδη, τέως Γενικό Εισαγγελέα», υπέβαλε προς τον κ. Μιχαηλίδη. «Υπαινίσσεστε ότι ο νυν Γεν. Εισαγγελέας κάνει γνωματεύσεις μη δίκαιες;».

«Δεν υπαινίσσομαι τίποτα», απάντησε ο κ. Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικές οι γνωματεύσεις του. Υποστήριξε ότι όταν εκδοθεί γνωμάτευση από τον Γεν. Εισαγγελέα «η Ελεγκτική Υπηρεσία τη σέβεται και της δίνει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί προέρχεται από κάποιον ανεξάρτητο φορέα». Διατύπωσε, παράλληλα, την άποψη ότι με την αναφορά του αυτή δε σημαίνει ότι η Υπηρεσία δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει άποψη ή να διαφέρει η ελεγκτική της γνώμη.

Στο σημείο αυτό ο συνήγορος του Γ. Σαββίδη, ισχυρίστηκε ότι η στάση του Γενικού Ελεγκτή άλλαξε όταν αντιλήφθηκε «τη σοβαρότητα του αδικήματος της συμπεριφοράς του κατά του Εισαγγελέα», κάτι που απέρριψε ο κ. Μιχαηλίδης.  

Σε άλλο σημείο της αντεξέτασής του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δικαιολόγησε γιατί μετά την απόφαση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για την καταγγελία του κατά του Σάββα Αγγελίδη, εξέδωσε ανακοινώσεις ή έκανε δηλώσεις σε επτά περιπτώσεις. Σε έντονο ύφος, μάλιστα, ανέφερε ότι «αυτά που ζούμε σήμερα είναι αυτά που είχε προαναγγείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά την υποβολή της καταγγελίας μας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι αν δεν αποδειχθεί θα υποστεί τις συνέπειες».

Απέρριψε σχετικό ισχυρισμό του κ. Καλλή, λέγοντας προς τα μέλη του Συμβουλίου ότι όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία αποστέλλει επιστολή στην Αρχή κατά της Διαφθοράς είναι γιατί θεωρεί ότι υπάρχουν θέματα ποινικά προς διερεύνηση. Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «είναι ισχυρή πεποίθηση μου, ότι η απόφαση για καταχώρηση της παρούσας αίτησης, πάρθηκε με τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών και τη διαβίβασή τους στην Αρχή κατά της Διαφθοράς». Εξέφρασε την άποψη ότι ο Γεν. Εισαγγελέας αντί να τον λασπολογεί και να υλοποιήσει τις απειλές εναντίον του, «θα έπρεπε να είχε κάνει μισή δήλωση για το πώς έχει ενεργήσει». Μετά την αναφορά αυτή, ο δικηγόρος του αιτητή ανέφερε: «Μόλις έχετε ακόμη μία ανάρμοστη συμπεριφορά ενώπιον του Συμβουλίου του Ανώτατου».

Σε άλλο σημείο της αντεξέτασης, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αν υπήρχε θεσμός τον οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία αντιμετώπιζε με περισσό σεβασμό είναι αυτός του Γενικού Εισαγγελέα και πρόσθεσε ότι «ακόμα και στις περιπτώσεις που με απειλούσε ωμά, είμαστε πολύ προσεκτικοί στον θεσμό και στο πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα». Συμπλήρωσε δε πως ο ίδιος ουδέποτε θεώρησε ότι υπήρχε προσωπική διαφορά και σημείωσε ότι με την καταχώρηση της αίτησης παύσης ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αναγάγει τη θεσμική διαφορά σε προσωπική διαφορά.

Η ολοκλήρωση της αντεξέτασης του κ. Μιχαηλίδη, σηματοδοτεί και το τέλος της διαδικασίας, αφού απομένουν τώρα οι τελικές προφορικές αγορεύσεις των δύο πλευρών για την ερχόμενη Παρασκευή και η απάντηση του αιτητή στα όσα θα αναφέρει η πλευρά του κ. Μιχαηλίδη. Ακολούθως, το Συμβούλιο θα επιφυλάξει την απόφασή του.

Ο «Φ» είχε την τιμητική του

Σε κάποιο σημείο κ. Καλλής παρουσίασε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Φ» υποβάλλοντας προς τον κ. Μιχαηλίδη ότι δεν είπε όλη την αλήθεια ως προς το επίμαχο θέμα των καταγγελιών του στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, επικαλούμενος σχετικό δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 19/5/2023, το οποίο κατέθεσε ως τεκμήριο, με τον τίτλο: «Στην Αρχή κατά της Διαφθοράς καταγγελίες κατά Γενικού Εισαγγελέα». «Ό,τι κάνετε τα δίνετε στη συγκεκριμένη εφημερίδα. Ό,τι κάνετε τους τα δίδετε, είναι σαν την γκαζέτα σας», ισχυρίστηκε ο κ. Καλλής και πρόσθεσε: «Άρα εκείνα που μας είπατε για εκείνο το Σαββατοκύριακο είναι ψέματα».  

Ο Γενικός Ελεγκτής απέρριψε τους ισχυρισμούς Καλλή υποστηρίζοντας ότι η σχετική αναφορά έγινε μετά που είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα τα οποία αφορούσαν άλλη καταγγελία που είχε έρθει στην Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με το μαύρο βαν.

«Εσείς όμως τα δώσατε στην εν λόγω εφημερίδα που σας προστατεύει, ενώ είχατε καθήκον να τηρήσετε εχεμύθεια και να σεβαστείτε το τεκμήριο της αθωότητας», παρατήρησε ο κ. Καλλής.  

«Δεν ευσταθεί αυτό που λέτε», απάντησε ο κ. Μιχαηλίδης.