Απορρίπτουν την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στην οποία περιλαμβάνονται σειρά ποιοτικών κριτηρίων, τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα με τον σύνδεσμο τους, σε επιστολή του προς τον ΟΑΥ (η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα) να υποστηρίζει ότι εάν εφαρμοστεί η πρόταση του Οργανισμού μεγάλος αριθμός κέντρων θα οδηγηθεί σε κλείσιμο ενώ, όσα κέντρα παραμείνουν σε λειτουργία θα βρεθούν σε θέση «συνεταίρων» με τις κατασκευάστριες εταιρείες.

 «Η πρόταση σας», αναφέρει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων, στην επιστολή του προς τον ΟΑΥ, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή υπό τις παρούσες συνθήκες. Είναι προφανές ότι οι προϋποθέσεις λειτουργίας που προτείνονται είναι επιζήμιες για τον κλάδο μας και δεν λαμβάνουν υπόψη τόσο τους ασθενείς όσο και τα πραγματικά ποιοτικά κριτήρια».

Ο σύνδεσμος, διαπιστώνει ότι «η πρόταση αυτή δεν αποτελεί προϊόν καμίας ουσιαστικής διαβούλευσης με τον κλάδο μας, κάτι που είναι απαραίτητο για την επίτευξη ουσιαστικών και βιώσιμων λύσεων» και προσθέτει στην επιστολή του ότι «η έλλειψη διαλόγου και συνεργασίας οδηγεί σε προτάσεις που είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών».

«Με ανησυχία παρατηρούμε ότι τα κριτήρια που τίθενται είναι κυρίως οικονομικά και όχι ποιοτικά. Η υγεία των ασθενών μας πρέπει να βασίζεται σε υψηλά ποιοτικά πρότυπα και όχι να περιορίζεται από οικονομικούς παράγοντες. Οι προτάσεις σας επικεντρώνονται σε οικονομικούς περιορισμούς και συνεχή κόστη παραμελώντας την ουσία της παροχής υγείας που είναι η φροντίδα και η ασφάλεια των ασθενών. Επίσης η πρόταση αυτή μας φέρνει σε «θέση συνεταίρων» με την κατασκευάστρια εταιρεία κάτι που θεωρούμε άκρως προβληματισμό και μη αποδεκτό . Εφαρμόζοντας την πρόταση θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού μονάδων κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παροχή υγείας στη χώρα μας» αφού, «το κλείσιμο των μονάδων αυτών θα αφήσει πολλούς ασθενείς χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας δημιουργώντας λίστες αναμονής».

Τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα συνεχίζοντας στην επιστολή του κάνει λόγο για «σκιές» και «υποψίες ότι ο ΟΑΥ «υποστηρίζει τις πολυεθνικές εταιρείες αντί να προάγει το εθνικό συμφέρον και την ποιότητα της υγείας των πολιτών μας».

«Πιστεύουμε ότι μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου μπορούμε να βρούμε λύσεις που θα εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε ένα ανοικτό και διαφανή διάλογο είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος υγείας».

Καταλήγοντας ο σύνδεσμος δηλώνει την ετοιμότητα του να συνεργαστεί με τον ΟΑΥ «και όλους τους αρμόδιους φορείς για την εξεύρεση βιώσιμων και ποιοτικών λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΥ, βάσει του σχετικού του εγγράφου, έθεσε κριτήρια και προϋποθέσεις τα οποία αφορούν/επιβάλλουν:

⦁        Την παρουσία γιατρού ακτινολόγου καθ’ όλη τη διάρκεια διενέργειας απεικονιστικών πράξεων από ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.

⦁        Τον καθορισμό της προβλεπόμενης συντήρησης των συστημάτων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας και τον ποιοτικό έλεγχο που έπεται αυτής, αλλά, και την αρχειοθέτηση όλων των εικόνων.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού του ύψους της αποζημίωσης των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων ο ΟΑΥ καθόρισε:

⦁        Την ηλικία των συστημάτων που χρησιμοποιούνται στις απεικονιστικές εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας.

⦁        Την τεχνολογία των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων.

⦁        Την πιστοποίηση των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με το πρότυπο CYS ISO 7101:2023.

⦁        Τον βαθμό ικανοποίησης των πρωτοκόλλων απεικόνισης τα οποία θα εφαρμόσει ο Οργανισμός σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η διαφωνία μεταξύ ΟΑΥ και ακτινοδιαγνωστικών κέντρων θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, και συνέχεια καθώς ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις ρυθμίσεις για την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων από τον Ιανουάριο του 2025.