Ακυρώθηκε σήμερα από το Διοικητικό Δικαστήριο ο διορισμός της Μαίρης Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΚΟΑ.
Το Δικαστήριο αποδέχθηκε για διαφορετικούς λόγους, τις προσφυγές δύο ανθυποψηφίων της και ακύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, η οποία ελήφθη στις 22.9.2020, με την οποία διορίστηκε στη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού η κ. Παπάμιλτιάδη, αναδρομικά από 16.4.2018.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Υπηρεσίας, η επίδικη θέση αφορά σε συμβόλαιο ιδιωτικού δικαίου πενταετούς διάρκειας. Η διαδικασία πλήρωσής της, συνιστά διαδικασία επανεξέτασης, μετά την έκδοση της ακυρωτικής απόφασης σε άλλη προσφυγή το 2020.
Ο ΚΟΑ προς συμμόρφωση με το ακυρωτικό αποτέλεσμα, προχώρησε σε επανεξέταση της ακυρωθείσας θέσης, η οποία είχε προκηρυχθεί στις 31.7.2015. Ενδιαφέρον για την διεκδίκηση της θέσης, εξακολουθούσαν να έχουν 15 υποψήφιοι. Τελικά προκρίθηκαν τρεις, η κ. Παπάμιλτιαδη και οι δύο που καταχώρησαν προσφυγή κατά του επαναδιορισμού της.
Όπως αναφέρεται, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη το ίδιο σε αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων, προκειμένου να εξακριβώσει το κατά πόσον οι υποψήφιοι πληρούν τις απαιτήσεις του Σχεδίου Υπηρεσίας της επίδικης θέσης, ενώ αποφάσισε όπως αγνοήσει τα αποτελέσματα των προφορικών συνεντεύξεων που είχαν διεξαχθεί περί τον Μάρτιο του 2018, υπό την προηγούμενη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο πρώτος αιτητής είχε εγείρει μεταξύ άλλων, ζήτημα κατά πόσον πληρούσε συγκεκριμένη πρόνοια των σχεδίων υπηρεσίας από την γενική διευθύντρια του ΚΟΑ, η οποία ήταν λέκτορας σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και παράλληλα Συντονίστρια του Ακαδημαϊκού Προγράμματος Αθλητικής Διοίκησης και επικεφαλής της Σχολής της Ρεάλ Μαδρίτης στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο, τόνισε πως δεν έλαβε καθόλου υπόψη του και δεν προσμέτρησε προς αυτήν την κατεύθυνση την κατοχή εκ μέρους της, της θέσης της Λέκτορος στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, αλλά τις δύο άλλες θέσεις που κατείχε.
«Εδώ έγκειται κατά την κρίση μου η πλάνη στην οποία υπέπεσε το Διοικητικό Συμβούλιο, ως προς την πλήρωση της εν λόγω απαίτησης (10ετής πείρα σε υπεύθυνη θέση) από το ενδιαφερόμενο μέρος», τονίζει το Δικαστήριο.
Όπως διαπίστωσε η δικαστής κ. Ελίτα Γαβριήλ, τόσο, όμως, ο ρόλος της ως συντονίστριας του Ακαδημαϊκού Προγράμματος Αθλητικής Διοίκησης, όσο κι ο ρόλος της, ως επικεφαλής της Σχολής της Ρεάλ Μαδρίτης στην Κύπρο, δεν συνιστούσαν ξεχωριστές «θέσεις», πέραν από την οργανική θέση που κατείχε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αυτός ο διπλός ρόλος του ενδιαφερόμενου μέρους, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κατοχή εκ μέρους της άλλων και πρόσθετων «θέσεων», όπως ακριβώς το έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο και μάλιστα, χωρίς να λάβει υπόψη του την κατοχή εκ μέρους της, της θέσης της Λέκτορος.
Εάν το ενδιαφερόμενο μέρος δεν κατείχε τη θέση της Λέκτορος, δεν θα της δίδονταν ούτε αυτά τα δύο προγράμματα. Δηλαδή, δεν θα μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη από το Διοικητικό Συμβούλιο η κύρια επαγγελματική και οργανική θέση που κατείχε το ενδιαφερόμενο μέρος και να ληφθούν υπόψη τα «προγράμματα» τα οποία της είχαν ανατεθεί παρεμπιπτόντως, ενόψει και τη θέσης της Λέκτορος που αυτή κατείχε.
«Για τους πιο πάνω λόγους, κρίνω πως το Διοικητικό Συμβούλιο υπό πλάνη πίστωσε στο ενδιαφερόμενο μέρος την απαίτηση της παραγράφου Β.2 του Σχεδίου Υπηρεσίας, για την κατοχή εκ μέρους της δεκαετούς τουλάχιστον πείρας σε υπεύθυνη θέση, από την οποία πενταετής τουλάχιστον πείρα σε εποπτικά/διοικητικά καθήκοντα που να περιλαμβάνουν προγραμματισμό, οργάνωση, καθοδήγηση, συντονισμό και έλεγχο εργασιών», επισημαίνει το Δικαστήριο στην απόφασή του.
Για τους δύο αιτητές εμφανίστηκαν οι δικηγόροι Πάνος Παναγιώτου και Χριστάκης Χριστάκη.