Σε μείζον θέμα δεκαετιών έχει εξελιχθεί η δήλωση περιουσιακών στοιχείων από κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους της κυπριακής Πολιτείας, ενώ το σίριαλ δεν λέει να τελειώσει ομαλά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», προωθείται την υστάτη, μέσω τροπολογίας, η μη συμπερίληψη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σε νομοθεσία που προνοεί υποχρέωσή τους για υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες. Την ίδια στιγμή, θα επιχειρηθεί –επίσης μέσω τροπολογίας– η συμπερίληψη προσώπων που έχουν σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε κείμενη νομοθεσία, ώστε να υποχρεούνται να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες.

Οι δυο προτάσεις Νόμου που συζητούνται από το 2021 και έχουν συναντήσει πολλά εμπόδια, θα τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής εντός της ημέρας, ωστόσο, ακόμη υπάρχουν οργιώδεις διεργασίες. Είναι ενδεικτικό ότι πέραν από παρασκηνιακές προσπάθειες προκειμένου το θέμα ψήφισης να κληροδοτηθεί στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, υπήρξε σχετικά μεγάλος αριθμός κατάθεσης τροπολογιών για τις δυο σχετικές προτάσεις Νόμου.

Από τις τροπολογίες ξεχωρίζει αυτή του ανεξάρτητου βουλευτή, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος, με βάση το λεκτικό της τροπολογίας, επιδιώκει το ακόλουθο αποτέλεσμα (σ.σ. αυτούσια αναφορά): «Με την προτεινόμενη τροπολογία ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διαγράφονται από τον κατάλογο των προσώπων για τους οποίους προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής καταστάσεων περιουσιακών στοιχείων, ώστε να μην υπέχουν της εν λόγω υποχρέωσης».

Πρόταση Λεωνίδου

Πηγές μας, εξάλλου, ανέφεραν ότι εντός της χθεσινής ημέρας ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ετοίμαζε τροπολογία ούτως ώστε οι δυο αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας να υποβάλλουν μεν υποχρεωτικά δήλωση περιουσιακών στοιχείων, αλλά όχι με τις πρόνοιες της νομοθεσίας «50» (Ο Περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμο), όπως προνοείται στην υπό προώθηση πρόταση Νόμου. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένα πρόσωπα που μίλησαν στον «Φ», η τροπολογία του εν λόγω βουλευτή αποσκοπεί στο να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα μεταξύ των δυο διαφορετικών σχολών σκέψης για τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η πρόταση Λεωνίδου προνοεί κατάθεση δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από τους προαναφερθέντες στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δηλαδή, να υπαχθούν στη διαδικασία υποβολής και ελέγχου Πόθεν Έσχες που εγκαθιδρύθηκε προσφάτως για τα στελέχη της δικαστικής εξουσίας (αυτορρύθμιση). Η τροπολογία του Πανίκου Λεωνίδου θα κατατεθεί σήμερα το πρωί, δηλαδή λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Ολομέλειας.

Αποφασισμένοι

Εδώ να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου και η συνάδελφός του, επίσης συμμετέχουσα στην εν λόγω επιτροπή, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μετά την 24η συνεδρίαση για το θέμα του Πόθεν Έσχες, στις 26 Ιουνίου, δήλωσαν αποφασιστικότητα για να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να ψηφιστούν οι δυο προτάσεις Νόμου στη σημερινή Ολομέλεια. Αφορμή ήταν οι παρασκηνιακές διεργασίες σε σύσκεψη αρχηγών κομμάτων ώστε το θέμα να μην κλείσει πριν τις διακοπές των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, αλλά να συζητηθεί το προσεχές φθινόπωρο. Και οι δυο είχαν προβεί σε ξεκάθαρες τοποθετήσεις, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για τα προσκόμματα από πλευράς συναδέλφων τους και είχαν τονίσει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και πως επιβάλλεται να ελέγχονται με διαφανείς διαδικασίες, όπως προνοείται και για τους υπόλοιπους αξιωματούχους που εμπίπτουν στις πρόνοιες των νομοθεσιών.

Τα νομοθετήματα αποσκοπούν στην τροποποίηση των Νόμων «49» και «50». Ο πρώτος προνοεί τις δηλώσεις και τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των βουλευτών, ενώ σ’ αυτόν θα υπάγονται οι υφυπουργοί και οι ευρωβουλευτές. Σε ό,τι αφορά το Νόμο «50», αφορά τη δήλωση Πόθεν Έσχες από «ορισμένα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα και ορισμένους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αξιωματούχοι, όπως ο κυβερνητικός και ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Λογιστής δηλώνουν περιουσιακά στοιχεία με βάση τις πρόνοιες αυτού του Νόμου («50»), ενώ με βάση τη σχετική πρόταση στους εν λόγω αξιωματούχους προστίθενται οι δυο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Τροπολογία για εκδότες

Εξάλλου, ο βουλευτής-μέλος της επιτροπής Θεσμών, Ανδρέας Πασιουρτίδης, κατέθεσε τροπολογία εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ που προνοεί όπως δηλώνουν Πόθεν Έσχες (νόμος «50») «οι μέτοχοι και οι νόμιμοι δικαιούχοι μετοχών σε τηλεοπτικά ‘η/και ραδιοφωνικά ή/και έντυπα ή/και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που κατέχουν πέραν του 25% των μετοχών».