Υπόχρεοι θα είναι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ να διαθέτουν εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς προσβάσιμους σε άτομα με αναπηρίες (μόνιμες ή προσωρινές).
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έβαλε μπρος τις διαδικασίες και βρίσκεται ήδη σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να οριστικοποιήσει τα κριτήρια που θα καλούνται να πληρούν (ανάλογα με την ειδικότητα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν), όλοι όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός του Συστήματος.
Ο ΟΑΥ, έχοντας στη διάθεση του τα ελάχιστα κριτήρια που το υπουργείο Υγείας ετοίμασε προκαταρκτικά, ζήτησε, όπως πληροφορούμαστε, τη συνδρομή των ίδιων των ασθενών προκειμένου οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «είχαμε μια πρώτη, πολύ εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους των ασθενών και αφού λάβουμε τις θέσεις τους θα τις αξιολογήσουμε και στη βάση της λογικής και μιας ρεαλιστικής προσέγγισης θα κάνουμε μια αρχή και στα θέματα προσβασιμότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους δικαιούχους μας που είναι άτομα με αναπηρίες. Η ετοιμασία και εφαρμογή κριτήριων είναι μια εκκρεμότητα την οποία πρέπει να προωθήσουμε το συντομότερο δυνατό και αυτό κάνουμε τώρα με την πρώτη καταγραφή των αναγκών».
Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες τον τελικό της κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται, κριτήρια και προϋποθέσεις για κάθε κατηγορία παρόχων, ανάλογα με ειδικότητα αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Μεταξύ άλλων, στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται, κλίνες, εξεταστικά τραπέζια, καρέκλες χορήγησης θεραπειών, εξεταστικές καρέκλες και ειδικοί εξοπλισμοί μεταφοράς των ασθενών από το τροχοκάθισμα στο σημείο που πρέπει να βρίσκεται για να υποβληθεί σε μια εξέταση.
Περιλαμβάνονται επίσης και οι απαραίτητες κτηριολογικές προδιαγραφές αφού πέραν από τους χώρους στάθμευσης και την ράμπα που επιβάλλεται να διαθέτουν όλοι οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας, κριτήρια θα καθοριστούν και σε ό,τι αφορά τα εξεταστικά δωμάτια, τους θαλάμους νοσηλείας, τους χώρους στους οποίους βρίσκονται ακτινοδιαγνωστικοί και άλλοι εξοπλισμοί.
Αναλυτικά και σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, οι πάροχοι υπηρεσιών του ΓεΣΥ, ανάλογα με την ειδικότητα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμούς οι οποίοι θα επιτρέπουν την εξέταση των ατόμων με αναπηρίες με ασφάλεια. Για την κάθε υπηρεσία ή/και ειδικότητα οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, για τους γυναικολόγους, επιβάλλεται να διαθέτουν εξεταστική καρέκλα κατάλληλη για γυναικολογική εξέταση σε γυναίκες με αναπηρία. Η καρέκλα δηλαδή πρέπει να διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς και ρυθμιζόμενα πόδια. Για τους οφθαλμίατρους επίσης, περιλαμβάνονται ειδικές προδιαγραφές, όπως και για τους οδοντίατρους, ενώ σε όλους τους χώρους πρέπει να υπάρχει χώρος, αρκετός για περιστροφή τροχοκαθίσματος.
Αρκετά λεπτομερής είναι η καταγραφή των κριτηρίων, που σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, πρέπει να πληρούν τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα: Πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό για εύκολη μεταφορά του εξεταζόμενου με ρυθμίσεις για άνετη αλλαγή θέσης, μεγάλα κατάλληλα ανοίγματα για εξοπλισμούς που διενεργούν αξονική και μαγνητική τομογραφία, οπτικά και ακουστικά σήματα για άτομα με απώλεια όρασης και απώλεια ακοής, ζώνες πρόσδεσης, πλαϊνά στηρίγματα για αποτροπή πτώσης κ.α. Επίσης, οι μαστογράφοι πρέπει να διαθέτουν ειδική καρέκλα με ρυθμιζόμενο κάθισμα για γυναίκες με αναπηρίες.