Προσφυγές που κατατέθηκαν από ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες κατά της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, θα εκδικαστούν κανονικά από το Διοικητικό Δικαστήριο.
Χθες Δικαστήριο απέρριψε την προδικαστική ένσταση της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει η εκδίκαση των προσφυγών, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για διαμόρφωση κυβερνητικής πολιτικής. ΤΟ ΚΕΠ είχε καταργηθεί το 2020 μετά που ξέσπασε το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πως οι εκκρεμούσες κατά τον χρόνο εκείνο αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση, καθώς και όσες θα υποβάλλονταν μέχρι τις 30.10.2020, θα εξετάζονταν στα πλαίσια του ισχύοντος μέχρι την ημέρα εκείνη Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
Λόγω της απόφασης αυτής, κάποιοι επενδυτές προσέφυγαν στο Δικαστήριο άλλοι για την κατάργηση του Προγράμματος και άλλοι εναντίον της άρνησης παραλαβής αίτησης πολιτογράφησης.
Βασικός ισχυρισμός της πλευράς της Κυβέρνησης ήταν ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών ή επενδυτών, αφορούσε σε άσκηση πολιτικής εξουσίας και οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
Επίσης, χαρακτηρίζει τις προσβαλλόμενες με τις παρούσες προσφυγές πράξεις ως αμιγώς πολιτικού περιεχομένου αποφάσεις, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής, στο πλαίσιο των εκ του Συντάγματος εξουσιών του Υπουργικού Συμβουλίου, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προς στήριξη της κυπριακής οικονομίας και ως τέτοιες, κατά την εισήγηση, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των κυβερνητικών πράξεων. Υποστηρίχθηκε επίσης η θέση ότι οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις είναι κυβερνητικές πράξεις.
Από την άλλη, οι αιτητές, αντιτείνουν ότι οι προσβαλλόμενες διοικητικές πράξεις εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή συγκεκριμένων νομοθετικών και κανονιστικών κριτηρίων αλλά και διοικητικής διαδικασίας, επιφέροντας δυσμενή έννομα αποτελέσματα στους ιδίους και ως εκ τούτου θα πρέπει να κριθεί ότι συνιστούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις, υποκείμενες σε αναθεωρητικό έλεγχο από το Δικαστήριο.
Στην απόφασή του το Δικαστήριο ανέφερε ότι η πλευρά της Δημοκρατίας, δεν έχει υποδείξει συγκεκριμένη νομολογία, συμφώνα με την οποία να έχει ήδη κριθεί ότι πράξη σχετική με την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών ή/και των μελών της oικογένειας τους, ταξινομείται ήδη στον κατάλογο των κυβερνητικών πράξεων.
Το Δικαστήριο κατέληξε ότι πως, στο βαθμό που με τις υπό εξέταση προσφυγές αμφισβητούνται διοικητικές πράξεις που λήφθηκαν στη βάση θεσμοθετημένων λεπτομερών κριτηρίων και διαδικασίας, κατόπιν εκτίμησης κατά περίπτωση κατά πόσον ένας αιτητής πληροί ή δεν πληροί ή έπαυσε πλέον να πληροί τα εν λόγω κριτήρια, οι εν λόγω πράξεις συνιστούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις, οι οποίες παραδεκτώς προσβάλλονται με προσφυγή σύμφωνα με το Άρθρο 146 του Συντάγματος.