«Η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή δεν καθορίζεται μέσα από στατιστικές και οικονομικά κριτήρια τα οποία κρύβονται πίσω από την λεζάντα των καταχρήσεων», διαμηνύουν οι γιατροί με ειδικότητα την ορθοπεδική, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Δηλώνουν την κάθετη αντίθεση τους, στην πρακτική του ΟΑΥ να επιβάλλει αριθμητικούς περιορισμούς στις παραπομπές ασθενών σε φυσιοθεραπεία και τονίζουν, σε επιστολή τους προς τον Οργανισμό, ότι «η τακτική με τους περιορισμούς στερεί την ποιότητα υγείας που δικαιούνται αδιαπραγμάτευτα οι ασθενείς μέσω του ΓεΣΥ».

Από πλευράς του ο ΟΑΥ φαίνεται να προτάσσει τις σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν για καταχρήσεις στις παραπομπές προς φυσιοθεραπευτές, ενώ οι οργανωμένοι ασθενείς δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση υποστηρίζοντας ότι επιβάλλεται να μελετηθούν σωστά όλα τα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ανακατανομή υπηρεσιών υγείας και παροχή τους στις ομάδες ασθενών που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η επιστολή της Κυπριακής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας, στάλθηκε στον ΟΑΥ μερικές μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της επιβολής προστίμου σε ορθοπεδικό ο οποίος είχε υπερβεί το όριο που έχει θέσει ο Οργανισμός στην έκδοση παραπεμπτικών ανά γιατρό. Κοινοποιήθηκε, μάλιστα, τόσο στον υπουργό Υγείας όσο και στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου της οποίας οι γιατροί ζητούν την παρέμβαση.

Οι γιατροί απευθυνόμενοι στον ΟΑΥ, κατηγορούν, μεταξύ άλλων, τον Οργανισμό για πρακτικές που οδηγούν σε «συμφεροντολογικές μόνο αποφάσεις» οι οποίες «λαμβάνονται με οικονομικά μόνο κριτήρια και όχι με επιστημονικά».

«Η Κυπριακή Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΟΑΥ βρίσκεται άοκνα στο πλευρό σας για να σας συμπαρασταθεί, ως σύμβουλος και συνεργάτης, στη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την ορθοπεδική χειρουργική. (…) Εκ του αποτελέσματος φαίνεται, δυστυχώς, ότι αυτή η συνεργασία είναι μονόπλευρη, αφού η άποψη μας λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν χρησιμοποιείται και, μάλιστα, πολλές φορές επί σκοπού παραφραζόμενη προς όφελος του ΟΑΥ και όχι υπέρ της σωστής παροχής ιατρικών υπηρεσιών προς τον ασθενή. Στο πιο πάνω πνεύμα τέθηκε από εσάς προ έτους περίπου, το θέμα του αριθμητικού περιορισμού των παραπομπών για φυσιοθεραπεία. Αυτό μας βρήκε κάθετα αντίθετους αφού η αντιμετώπιση του ορθοπεδικού ασθενούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φυσιοθεραπεία. Καταλήξαμε στην προσωρινή μας υποχώρηση του να τεθεί πειραματικά αν και είναι εφικτός ο περιορισμός αυτός και να ξανασυζητηθεί. Στις τελευταίες δύο συναντήσεις μας σας θέσαμε ξανά το θέμα, αφού διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό που θέσατε δεν είναι ικανοποιητικό για τη σωστή αντιμετώπιση ασθενών. Η τοποθέτηση σας ήταν απόλυτα αρνητική και αυταρχική για οποιαδήποτε διευθέτηση του θέματος χωρίς να μας παρουσιάζεται οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη ή πρωτόκολλο που να δικαιολογεί τη στάση σας και τους αριθμούς που θέτετε, προφανώς έχοντας οικονομικά κριτήρια και όχι επιστημονικά».

«Το θέμα του αριθμού των φυσιοθεραπειών ανά ασθενή και ανά έτος, η ηλικία στην οποία δικαιούται ή δεν δικαιούται ένας ασθενής να υποβληθεί σε φυσιοθεραπεία και η λίστα διαγνώσεων που εσείς καταρτίσατε για δικαιούχους φυσιοθεραπείας, όπως σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα, δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία που βάση των κατευθυντήριων οδηγιών πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς και πρέπει να αναθεωρηθεί. Τούτο εσείς το αρνείστε επανειλημμένα με αποτέλεσμα να είναι καθημερινό φαινόμενο η ταλαιπωρία των ασθενών με το θέμα της φυσιοθεραπείας».

Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες των γιατρών και σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος των οργανωμένων ασθενών στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, Μίλτος Μιλτιάδους, ανέφερε ότι «και το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της Ομοσπονδίας πολύ συχνά δέχεται παράπονα από ασθενείς για αυτούς τους περιορισμούς και παράλληλα ως ΟΣΑΚ ζητήσαμε αρκετές φορές στο παρελθόν δημόσια την αξιολόγηση όλων των οριζόντιων περιορισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν εφαρμοστεί στα αρχικά στάδια του ΓεΣΥ με στόχο τη συγκράτηση της αναρχίας που σε κάποιο βαθμό παρατηρείτο τότε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι η Ομοσπονδία είχε πρωτοστατήσει προκειμένου να καταρτιστούν μητρώα ασθενών και να προσφέρονται οι σωστές υπηρεσίες σε όλους τους ασθενείς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη».

Ως ΟΣΑΚ, είπε, «θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει ο ΟΑΥ σε μια εμπεριστατωμένη μελέτη, σε ανάλυση των πραγματικών δεδομένων να εντοπίσουμε που υπάρχουν πραγματικά καταχρήσεις και αναλόγως να αξιολογηθούν και οι περιορισμοί που κατά καιρούς επιβάλλονται».