Την ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας Ντόριας Βαρωσιώτου, σε σχέση με τα αίτια θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, και στο ότι ο θάνατός του οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια δια στραγγαλισμού, ζητά μέσω σερτιοράρι ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η αίτηση καταχωρίσθηκε τις προηγούμενες βδομάδες και χθες Δευτέρα ήταν ορισμένη η διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου, με τη δικηγόρο του ιατροδικαστή, Αντριάνα Κλαΐδη, να εξηγεί τους λόγους που ο πελάτης της προσβάλει το πόρισμα.
Το αίτημα βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Πανίκος Σταυριανός αποκλείστηκε από όλη την διαδικασία της θανατικής ανάκρισης αφού η θανατική ανακρίτρια απέρριψε τόσο το αίτημά του να συμμετάσχει ως ενδιαφερόμενο μέρος, όπως επίσης και την ιατροδικαστική έκθεση που ετοίμασε μετά την εκταφή των οστών του 26χρονου εθνοφρουρού.
Όπως σημειώνεται στην αίτηση, η θανατική ανακρίτρια μετέτρεψε σε αντιπαραθετικού χαρακτήρα και εξερχόμενη της εμβέλειας του καθήκοντος της, δεν επέτρεψε στον Πανίκο Σταυριανό, ούτε και σε άλλους ιατροδικαστές, να καταθέσουν ως μάρτυρες στη θανατική ανάκριση. Σημειώνει ότι εκείνοι ήταν οι αρμόδιοι επιστήμονες να αποφανθούν σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου, όπως το πού, πότε και πώς επήλθε ο θάνατός του, επισημαίνοντας ότι για να εξακριβωθούν τα πιο πάνω δεν υπήρχε μαρτυρία ενώπιον της κ. Βαρωσιώτου.
Ο Πανίκος Σταυριανός μέσω του αιτήματος, προσβάλει το πόρισμα αναφέροντας ότι η θανατική ανακρίτρια λανθασμένα στηρίχθηκε στην παθολογοανατόμο δρ. Δήμητρα Καραγιάννη, της οποίας, όπως υποστηρίζει, ο ρόλος της ήταν βοηθητικός των ιατροδικαστών. Σε άλλο σημείο της αίτησης υπογραμμίζει ότι η θανατική ανακρίτρια αντί να ασκήσει τις υποχρεώσεις της, απέκλεισε μαρτυρία και τη μαρτυρία του, καθώς και σχετική μαρτυρία από την οποία καταδεικνυόταν ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος που επήλθε ο θάνατος του Νικολάου, αποκλείοντας όπως τονίζει, τρεις ιατροδικαστές από το να καταθέσουν.
Σε άλλο σημείο, γίνεται επισήμανση ότι η θανατική ανακρίτρια τελούσε σε πρόδηλη νομική πλάνη κατά την εφαρμογή των προνοιών του Νόμου Περί Θανατικών Ανακριτών Κεφ. 153 και ειδικότερα στο άρθρο 14. «Η θανατική ανακρίτρια τελούσε σε νομική πλάνη επί των πραγματικών γεγονότων, αποκλείοντας με από μάρτυρα θεωρώντας με ως απλό παρατηρητή αφού δεν έλαβε υπόψη της το ότι με βάση το διάταγμα του θανατικού ανακριτή Λεμεσού ημερομηνίας 09/12/2020, με το οποίο διατάχθηκε η εκταφή και η εξέταση του σκελετού του Αθανάσιου Νικολάου, εις το οποίο είχα κατονομαστεί και οριστεί ως ένας εκ των τριών ιατροδικαστών εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρευρεθώ και να εξετάσω τις σκελετικές κακώσεις του Αθανάσιου Νικολάου και να παραδώσω έκθεση στον θανατικό ανακριτή».
Ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός και στις δύο ιατροδικαστικές του εκθέσεις διατείνεται ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου, οφείλετο και προκλήθηκε κατόπιν πτώσης εξ ύψους, σημειώνοντας ότι δεν διαπίστωσε ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, αφού το πτώμα του 26χρονου δεν έφερε εξωτερικές κακώσεις.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αφού άκουσε τους λόγους που ζητείται η ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου, επεφύλαξε την απόφασή του.