Επαναστατικό φάρμακο, το οποίο υπόσχεται 100% προστασία από τον HIV/AIDS, φαίνεται ότι είναι έτοιμο για να χτυπήσει την πανδημία που σιωπηρά έχει σκοτώσει πέραν των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων από το 1981 μέχρι και το 2009 οπόταν και η επιστήμη κατάφερε να αποτρέπει τον θάνατο χωρίς όμως να προσφέρει θεραπεία.
Το νέο φάρμακο, που λειτουργεί υπό τη μορφή εμβολίου, βρίσκεται ήδη σε δοκιμή Φάσης ΙΙΙ και όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει μέχρι και 100% προστασία από τον ιό όταν η χορήγηση του επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες.
Όπως εξήγησε στο philenews ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Tμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Χρίστος Πέτρου, η εταιρεία Gilead «ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από μια ενδιάμεση ανάλυση της δοκιμής Φάσης ΙΙΙ η οποία δείχνει ότι το ήδη εγκεκριμένο φάρμακο της για τον HIV, «Sunlenca» (λενακαπαβίρη), απέτρεψε το 100% των περιπτώσεων HIV σε γυναίκες».
«Μια μεγάλη κλινική δοκιμή (5000 συμμετέχοντες) στη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα (περιοχές με υψηλό αριθμό μολύνσεων) έδειξε ότι μια ένεση δύο φορές το χρόνο του συγκεκριμένου φαρμάκου προφύλαξης, πριν από την έκθεση, παρέχει στις νεαρές γυναίκες απόλυτη προστασία από τη μόλυνση από τον ιό HIV».
Στη δοκιμή, είπε ο κ. Πέτρου, «συμμετείχαν γυναίκες και έφηβες ηλικίας μεταξύ 16 και 25 ετών, μερικές από τις οποίες έλαβαν λενακαπαβίρη και άλλες που λάμβαναν άλλα φάρμακα της Gilead μια φορά την ημέρα όπως το Truvada (emtricitabine/tenofovir disoproxilsfuvyte) ή το Denofovir disoproxilsfuvy (εμτρισιταβίνη/τενοφοβίρη αλαφεναμίδη).
Η δοκιμή πέτυχε το πρωταρχικό καταληκτικό της σημείο, δείχνοντας ξεκάθαρη ανωτερότητα του Sunlenca έναντι του Truvada που χορηγείται μία φορά την ημέρα για την πρόληψη του HIV σε γυναίκες».
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, «η ανεξάρτητη Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων (DMC) συνέστησε στη Gilead να σταματήσει την τυφλή φάση της δοκιμής και να προσφέρει ανοιχτή ετικέτα Sunlenca σε όλους τους συμμετέχοντες. Τα επόμενα βήματα, η εταιρεία να καταθέσει αιτήσεις για άδεια χρήσης για την εν λόγω ένδειξη».
Το Sunlenca, υφιστάμενο φάρμακο, δοκιμάστηκε «ως ένας τύπος φαρμάκου προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP), μια ομάδα φαρμάκων που μπορούν να λάβουν τα HIV-αρνητικά άτομα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Είναι ήδη εγκεκριμένο ως θεραπεία για τον HIV για άτομα που είναι ανθεκτικά σε άλλα φάρμακα. Εάν τελικά εγκριθεί και λάβει ένδειξη για προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP), θα μπορούσε να προσφέρει μια σοβαρή νέα επιλογή για την πρόληψη του HIV. Η PrEP συστήνεται στους ανθρώπους που είναι αποδεδειγμένα HIV αρνητικοί και βρίσκονται σε σημαντικό κίνδυνο για μόλυνση από τον ιό HIV».
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα τα έρευνας
Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε ένα τεράστιο δείγμα 5.000 γυναικών σε τρεις τοποθεσίες στην Ουγκάντα και 25 τοποθεσίες στη Νότια Αφρική.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της τυχαιοποιημένης φάσης της δοκιμής καμία από τις 2.134 γυναίκες που έλαβαν λενακαπαβίρη δεν προσβλήθηκε από HIV. Υπήρχε, δηλαδή, 100% αποτελεσματικότητα.
«Αυτή η σημαντική ανακάλυψη δίνει μεγάλη ελπίδα ότι έχουμε ένα αποδεδειγμένο, εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης για την προστασία των ανθρώπων από τον ιό HIV» δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες στο «The Conversation» η γιατρός Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, κύρια ερευνήτρια για το τμήμα της μελέτης στη Νότια Αφρική και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη θα επεκταθεί πέραν από τις γυναίκες, σε εταιρόφυλους και ομόφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες και σε διάφορες ομάδες της κατηγορίας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αφού όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ενδεχομένως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η σεξουαλική επαφή να επηρεάζει τα αποτελέσματα.
Η εταιρεία, εντός των επόμενων δύο μηνών θα υποβάλει τον φάκελο με όλα τα αποτελέσματα σε μια σειρά ρυθμιστικών αρχών χωρών, ιδιαίτερα στις ρυθμιστικές αρχές της Ουγκάντα και της Νότιας Αφρικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εξετάσει επίσης τα δεδομένα και ενδέχεται να εκδώσει συστάσεις