Το νέο διάταγμα για την ελάχιστη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος το οποίο δημοσιεύτηκε χθες και τίθεται σε ισχύ από αύριο, βρίσκει όλους τους εμπλεκόμενους στην παρασκευή του χαλλουμιού δυσαρεστημένους και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εξαγγείλουν τις ενέργειες τους με εκδήλωση διαμαρτυρίας, ακόμα και αμφισβήτησή του στα δικαστήρια.

Οι ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων θα συζητήσουν σήμερα τις εξαγγελίες της Υπουργού για να αποφασίσουν κατά πόσο θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, νοουμένου ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί καθόλου οι θέσεις που εξέφρασαν κατά τη δημόσια διαβούλευση. Συγκεκριμένα, επιδίωκαν ένα διάταγμα που να καλύπτει και τα 5 χρόνια της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, καθώς και σταδιακή αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του χαλλουμιού κατά 5% κάθε χρόνο.

Από την πλευρά τους, οι αγελαδοτρόφοι δηλώνουν ανάστατοι για το διάταγμα και θα συνέλθει αύριο η Συντονιστική Επιτροπή τους για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τις εξαγγελίες της Υπουργού. Σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους, εν αντιθέσει με τις εξαγγελίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διασφάλιση όλης της παραγωγής γάλακτος, διασφάλισης των εξαγωγών χαλλουμιού, αύξηση των εξαγωγών χαλλουμιού, τα εξαγγελθέντα μέτρα κάθε άλλο παρά οδεύουν προς την κατεύθυνση την οποία είχε χαράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και οι τυροκόμοι διαφωνούν με το νέο διάταγμα υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην ποσόστωση θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να προκύψουν μόνο μέσω της επίσημης καταγραφής του αιγοπρόβειου γάλακτος που θα αρχίσει τον προσεχή Οκτώβριο.

Η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, ανακοινώνοντας το νέο διάταγμα που θα ισχύει για τον πρώτο χρόνο της νέας πενταετούς μεταβατικής περιόδου που δόθηκε, εξάγγειλε, παράλληλα, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με χρηματοδοτικά μέτρα και εργαλεία για τη μη περαιτέρω αύξηση του αγελαδινού γάλακτος και αύξηση των αιγοπροβάτων. Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται στη χθεσινή δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι ποσότητες πρόβειου και αιγινού γάλακτος που είναι σήμερα διαθέσιμες παραμένουν ίδιες με τις αντίστοιχες περσινές και δεν επιτρέπουν τη συμμόρφωση όλων των παραγωγών χαλλουμιού με τις πρόνοιες των προδιαγραφών της καταχωρισμένης ονομασίας χαλλούμι ΠΟΠ, στις οποίες προβλέπεται ότι το πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μίγμα αυτών πάντοτε πρέπει να υπερέχει ποσοτικά του αγελαδινού γάλακτος.

Περαιτέρω, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας λογισμικού καταμέτρησης του αιγοπρόβειου γάλακτος τον Οκτώβριο 2024, με στόχο τα ποσοτικά δεδομένα, που θα προκύψουν να συνυπολογίζονται στον καθορισμό των διαταγμάτων.

Εν αναμονή αυτών των δεδομένων, το διάταγμα προνοεί για το διάστημα 1 Φεβρουαρίου 2025 έως και 31 Αυγούστου 2025 (παραγωγική περίοδος) η ποσόστωση για αιγοπρόβειο γάλα στο μίγμα του χαλλουμιού να ανέβει στο 30% από το 25% που ήταν το υφιστάμενο. Από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 η ποσόστωση θα παραμείνει στο 25%. Από την 1 Σεπτεμβρίου 2024 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 (ξηρά περίοδος), ως νέο ποσοστό καθορίζεται το 15%.

Η Υπουργός ανακοίνωσε, παράλληλα, κάποια γενναιόδωρα, όπως τα χαρακτήρισε, χρηματοδοτικά μέτρα και εργαλεία που διαμόρφωσε το Υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή χαλλουμιού. Ήδη, στις 16 Ιουλίου, έχει οριστεί συνάντηση με τους αιγοπροβατοτρόφους και τους αγελαδοτρόφους για συζήτηση των κινήτρων αυτών.

Τα εργαλεία αυτά θα αφορούν στοχευμένα κίνητρα για την αύξηση παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και τον σταδιακό τερματισμό της εποχικότητας. Η έμφαση θα είναι στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, στη γενετική βελτίωση, στην αύξηση των παραγωγικών μονάδων κ.ά. Θα αφορούν, επίσης, αύξηση του αριθμού των μονάδων αιγοπροβατοτροφίας και βελτίωση των υποδομών των υφιστάμενων κτηνοτροφικών μονάδων. Δίνονται, παράλληλα, κίνητρα για τη μη περαιτέρω αύξηση του αγελαδινού γάλακτος που συνδέεται με την παραγωγή χαλλουμιού και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μονάδων τους.

Η Μαρία Παναγιώτου ανακοίνωσε ακόμα αύξηση των ελέγχων για εντοπισμό και καταγγελία όσων πλήττουν το χαλλούμι ΠΟΠ, αύξηση των εξαγωγών, αυστηροποίηση της νομοθεσίας και δημιουργία ομάδας παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων σε μηνιαία βάση με όλους τους εμπλεκομένους στην παραγωγή χαλλουμιού. Πρόσθεσε ότι τόσο η ίδια όσο και η υφυπουργός Παρά τω Προέδρω θα ενημερώνονται σε εξαμηνιαία βάση για την πορεία προόδου των μέτρων. Επίσης, σε ετήσια βάση θα πραγματοποιείται συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τόνισε ακόμα πως για το 2024, επιπρόσθετα των κινήτρων και μέτρων που θα δοθούν, υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις στην αιγοπροβατοτροφία για 220 άτομα ύψους €50 εκατ., τα οποία αναμένεται ότι βραχυπρόθεσμα θα προσδώσουν σημαντικές ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος, που μας είναι απαραίτητες.