«Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα νομικά όπλα για τη διαχείριση των γιατρών που καταδικάζονται από τα δικαστήρια, φυλακίζονται και ακολούθως επιστρέφουν χωρίς κανένα πρόβλημα στο ιατρείο τους». Σχολιάζοντας την περίπτωση του γιατρού που εξέτισε ποινή φυλάκισης για άσεμνη επίθεση και τώρα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα του, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου».

«Αυτή η υπόθεση βρίσκεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΙΣ και άρα εμείς πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει. Πρέπει να πούμε ότι αντίστοιχες διαδικασίες ακολουθούνται και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Για την ανάγκη τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «είναι κάτι το οποίο πρέπει να δουν σε συνεργασία με τον ΠΙΣ, έτσι ώστε να του δοθούν τα νομικά όπλα, πάντα στο πλαίσιο της ευρύτερης νομοθεσίας και των συνταγματικών προνοιών».

Αλλαγή της νομοθεσίας και προώθηση πρότασης νόμου η οποία έχει εδώ και καιρό κατατεθεί στη Βουλή ζητά με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο της Βουλής, η πρωτοβουλία πολιτών «Ιατρική Ασπίδα».

Η επιστροφή του καταδικασθέντος γιατρού στα καθήκοντα του, αναφέρει η «Ιατρική Ασπίδα», προκαλεί «αλγεινή εντύπωση στους πολίτες».

«Η πιο πάνω πράξη αποτελεί όνειδος για την πολιτεία και δυστυχώς για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες «και στο ίδιο έργο θεατές» όπως θεατές είναι και τα τελευταία χρόνια ολόκληρη η Πολιτεία Κυβέρνηση, Βουλή και οι αρμόδιοι (ύπνωττες) θεσμοί».

«Είναι ντροπιαστικό αλλά και την ίδια ώρα τρομακτικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ίδια η Πολιτεία να αδιαφορεί σε όσα συμβαίνουν καθημερινά εις βάρος της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των ασθενών από μερίδα ιατρών και την παντελή απουσία και αδιαφορία του θεσμικού οργάνου της ιατρικής κοινότητας».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «γιατροί με ποινικό μητρώο να αποφυλακίζονται και να μπορούν να συνεχίζουν να εξασκούν τα ιατρικά τους καθήκοντα, γιατροί με κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα ή και αμέλεια που εκκρεμούν για εκδίκαση να συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα χωρίς καμία επίπτωση αλλά και μετά την καταδίκη τους από τα δικαστήρια και πάλι να συνεχίζουν να εξετάζουν ασθενείς, γιατροί με ψεύτικα πτυχία και ελλιπής εμπειρία και γνώση να εξασκούν την ιατρική με κίνδυνο να χάνονται αθώες ζωές, γιατροί εσκεμμένα να παραπλανούν τους ασθενείς τους με ψεύτικους τίτλους ειδικοτήτων χωρίς να δύναται κανένας να πει με σιγουριά αν και πόσες ζωές χάνονται και για τον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή του ασθενή».

«Είναι φανερό πλέον ότι ή σήψη έχει φτάσει στο κόκκαλο και η ανοχή της Πολιτείας στις επικίνδυνες πλέον για τον ασθενή πρακτικές και δικαιολογίες που επί χρόνια ο αρμόδιος θεσμός επικαλείται πρέπει να τερματιστεί πάραυτα, και να τεθεί επιτέλους ως πρωτεύων υπεράνω των οποιοδήποτε σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, το συμφέρον του πολίτη και του ασθενή. Καλούμε την Πολιτεία, Κυβέρνηση και Βουλή και Θεσμούς, να προχωρήσει αμέσως στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, η πρόταση νόμου που κατατέθηκε για συζήτηση στην επιτροπή υγείας της βουλής από τους βουλευτές κύριο Μαρίνο Μουσιούττα και κύριο Χαράλαμπο Θεοπέμπτου πριν δύο χρόνια αποτελεί καλή αρχή για έναρξη του διαλόγου».

Η «Ιατρική Ασπίδα, ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο της Βουλής, να παρέμβουν «ώστε να αντιμετωπιστεί όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το τελευταίο απεχθές γεγονός που αν τελικά αφεθεί να υλοποιηθεί θα απαξιώσει πλήρως στα ματιά των πολιτών τόσο την αποτελεσματικότητα της πολιτείας και των θεσμών της όσο και γενικότερα της ιατρικής κοινότητας».