Στα ίδια υψηλά επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυμαίνονται οι υποθέσεις που αφορούν ενδοοικογενειακή βία και καταγγέλλονται στο Ειδικό Κλιμάκιο Διερεύνησης Υποθέσεων και Καταγγελιών Βίας στην Οικογένεια, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού. Καθημερινά, το Κλιμάκιο Λεμεσού γίνεται αποδέκτης δύο καταγγελιών με παραπονούμενα πρόσωπα, γυναίκες και με θύτες τους συντρόφους, συζύγους και τους πρώην συζυγούς τους.
Σύμφωνα και μετά τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στο Ειδικό Κλιμάκιο Βίας της ΑΔΕ Λεμεσού έχουν καταγγελθεί 320 υποθέσεις εκ των οποίων οι 99 καταχωρήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και οι 45 διαβιβάστηκαν για οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία. Το Ειδικό Κλιμάκιο εντός έξι μηνών προχώρησε σε 90 συλλήψεις προσώπων, ενώ εκδόθηκαν δεκάδες διατάγματα αποκλεισμού ή απομάκρυνσης προσώπων από την οικία τους. Ενδεικτικά τον περασμένο μήνα έγιναν 66 καταγγελίες και συνελήφθησαν 19 πρόσωπα ενώ καταχωρήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, 25 υποθέσεις.
Μιλώντας στον «Φ» η υπεύθυνη του Κλιμακίου Βίας στη Λεμεσό, Άντρη Θεοδοσίου, εξήγησε ότι πέραν από τις υποθέσεις ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης, γίνονται καταγγελίες για αδικήματα που εμπίπτουν στο ευρύτερο πλαίσιο του Νόμου της Βίας, όπως παρακολούθησής, ενοχλητικής παρακολούθησης, απειλών, διασυρμού κ.τ.λ.. Από τις 320 υποθέσεις οι πλείστες περιπτώσεις τα θύματα είναι γυναίκες ενώ ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός είναι άντρες οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν βία από τις γυναίκες τους.
Ως επί το πλείστον, σύμφωνα με την κ. Θεοδοσίου, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν απειλές κατά της ζωής των θυμάτων ενώ ακολουθούν οι υποθέσεις κοινής βίας. Μεταξύ άλλων καταγράφεται και ένας σημαντικός αριθμός καταγγελιών για κακοποίηση και κοινής επίθεσης. Τα θύματά ενδοοικογενειακής βίας προχωρούν σε καταγγελίες ζητώντας στήριξη από την Αστυνομία και άμεση παρέμβαση, ωστόσο το 80% αυτών των υποθέσεων, μετά από πάροδο σύντομου χρονικού διαστήματος, ζητούν να αποσύρουν την καταγγελία, δηλώνοντας ενώπιον του Δικαστηρίου ότι δεν έχουν παράπονο από τους θύτες.
Ερωτηθείσα εάν υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με το μεγάλο ποσοστό απόσυρσης των υποθέσεων βίας στην οικογένεια, η κ. Θεοδοσίου σημειώσει ότι το θέμα προβληματίζει τόσο τη Νομική Υπηρεσία, το Αρχηγείο Αστυνομίας αλλά και τα Κλιμάκια Βίας των επαρχιακών διευθύνσεων. Κληθείσα να απαντήσει εάν πίσω από την απόσυρση των καταγγελιών κρύβονται απειλές από τα κατηγορούμενα πρόσωπα, η υπεύθυνη του Κλιμακίου σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διαπιστωθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, αν δηλαδή το θύμα δεν το έπραξε με τη θέλησή του. Επεσήμανε ωστόσο ότι εάν διαπιστωθεί παρέμβαση και απειλές σε βάρος των θυμάτων για να αποσύρουν, τότε θα διερευνηθούν και άλλα αδικήματα που προκύπτουν.
Πέραν από τις καταγγελίες με θύματα γυναίκες, το Ειδικό Κλιμάκιο γίνεται αποδέκτης και καταγγελιών από ανήλικα πρόσωπα. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν ψυχολογική βία και όχι τόσο σοβαρής μορφής σωματικής. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της καταγγελίας γίνονται και ανάλογοι χειρισμοί εξηγεί η κ. Θεοδοσίου, αναφέροντας ότι υπάρχουν καταγγελίες ανηλίκων οι οποίες οδηγούνται στη Νομική Υπηρεσία και δεν οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι χειρισμοί γίνονται κυρίως από λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
Διαμάχες μεταξύ γονέων πίσω από τις καταγγελίες ανηλίκων
Πίσω από αριθμό καταγγελιών ανήλικων προσώπων κρύβονται διαμάχες μεταξύ γονέων και αυτό όπως μας επισημάνθηκε, διαφαίνεται κατά τη διερεύνηση και από τις καταθέσεις. «Μέσα από τη διερεύνηση προκύπτουν στοιχεία και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Όταν διαπιστωθεί ότι προκύπτει ένα τέτοιο ζήτημα και πάλι η υπόθεση οδηγείται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και όχι στο Δικαστήριο. Στις περιπτώσεις με παραπονούμενους, ανήλικα πρόσωπα, υπάρχει άμεση συνεργασία με λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ οι καταθέσεις λαμβάνονται οπτικογραφημένες από μέλη του Κλιμακίου τα οποία έχουν εκπαιδευτεί.
Το Κλιμάκιο Βίας της ΑΔΕ Λεμεσού στελεχώνεται με 15 αστυνομικούς εκ των οποίων οι 13 έχουν ανακριτικό ρόλο. Τα θύματα πέραν από τη στήριξη που δέχονται από το Ειδικό Κλιμάκιο, λαμβάνουν βοήθεια και από τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια ενώ άμεση εμπλοκή έχουν και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αλλά και Ψυχικής Υγείας. Σε περιπτώσεις μάλιστα που τα θύματα κινδυνεύουν, γίνονται άμεσα διαδικασίες για να φιλοξενηθούν σε καταφύγιο και σε κάποια δωμάτια.