Της λεηλασίας γίνεται σε υπό κατεδάφιση πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς προσφυγικούς συνοικισμούς.
Ντεπόζιτα νερού, σωλήνες, μέταλλα, πλαστικά, παράθυρα, πόρτες, πάγκοι και ό,τι άλλο έχουν κάνει φτερά.
Τα πιο πάνω αφορούν πολυκατοικίες οι οποίες εκκενώθηκαν με σκοπό να κατεδαφιστούν και να ανεγερθούν στη θέση τους νέες οικοδομές, στο πλαίσιο του σχεδίου κτίΖΩ. Βεβαίως, τα πιο πάνω δεν αφορούν τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες οι οποίοι δικαιούνται να πάρουν από τα υπό κατεδάφιση κτήρια όσα τους ανήκουν.
Τα περί αρπαγής αφορούν άσχετους με τις πολυκατοικίες οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να ξηλώσουν κυριολεκτικά ότι θεώρησαν πως έχει αξία και μπορεί να τους αποφέρει κέρδος. Κάποιοι από αυτούς, ειδικά στις περιπτώσεις όπου οι ένοικοι ήταν ηλικιωμένοι ή δεν είχαν συγγενείς να τους βοηθήσουν να απομακρύνουν κάποια περιουσιακά στοιχεία, μπήκαν αυθαίρετα στα κτήρια και άρπαξαν ότι μπορούσαν. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διεκδικητές ήταν πέραν του ενός προκλήθηκαν και αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.

Όπως διαπιστώσαμε από επιτόπια επίσκεψη, ούτε πόρτες έμειναν στη θέση τους, ούτε παράθυρα, ούτε ντεπόζιτα, ούτε πάγκοι, ούτε τζάμια.
Κάποιοι από τους εισβολείς έκαναν γης Μαδιάμ ακόμη και ρούχα, παπούτσια και άλλα αντικείμενα τα οποία δεν μπόρεσαν να μετακινήσουν οι ιδιοκτήτες. Κάποια διαμερίσματα μοιάζουν βομβαρδισμένα από την αναστάτωση που προκλήθηκε, προφανώς, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εντοπιστεί οτιδήποτε πολύτιμο.
Πέραν των πιο πάνω, πρέπει να λεχθεί πως η διαδικασία κατεδάφισης κάποιων πολυκατοικιών δεν προχώρησε επειδή ο Δήμαρχος ήταν υποψήφιος και προφανώς για να μην έρθει σε αντιπαράθεση με ψηφοφόρους και τσαλακωθεί προεκλογικά η εικόνα του. Έτσι παγοποίησε τη διαδικασία έξωσης ιδιοκτητών/ενοικιαστών με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασία κατεδάφισης. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα το κράτος να πληρώνει τα ενοίκια των δικαιούχων για το χρόνο που δεν κατεδαφίστηκαν οι πολυκατοικίες, υπό την έννοια ότι η κατασκευή νέων πολυκατοικιών θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, αρχικά παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην εκκένωση σε εννέα περιπτώσεις. Οι επηρεαζόμενοι που δεν συμμορφώθηκαν ήταν ένας ή το πολύ δύο σε κάθε πολυκατοικία αλλά το γεγονός ότι συμμορφώθηκαν οι υπόλοιποι δεν σημαίνει ότι μπορούσε να προχωρήσει η κατεδάφιση. Όπως επίσης πληροφορείται το philenews, τουλάχιστον στην περίπτωση του Δήμου Στροβόλου, όπου προγραμματίστηκε η κατεδάφιση εννέα πολυκατοικιών, το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε επιστολή στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο καλώντας τον να ολοκληρώσει τη διαδικασία έξωσης, ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση των επηρεαζομένων πολυκατοικιών.
Πάντως, στο συνοικισμό Κόκκινες, ο οποίος βρίσκεται στα όρια του Στροβόλου, εκκενώθηκαν και οι δύο πολυκατοικίες που προβλεπόταν να κατεδαφιστούν.
Αντίθετα με το Δήμο Στροβόλου, στα Λατσιά κατεδαφίστηκαν και οι πέντε πολυκατοικίες που προβλέπετο να κατεδαφιστούν.

Σαν να μην έφτανε το αντάρτικο ιδιοκτητών οι οποίοι δεν εγκατέλειπαν τις πολυκατοικίες, στα προβλήματα προστέθηκε και το γεγονός ότι τράπεζες δεν δανείζουν τους ιδιοκτήτες και ειδικά τους ηλικιωμένους, προκειμένου να καταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί για να κτιστούν τα νέα κτήρια. Το υπουργείο αξιοποιώντας τις εισφορές ιδιωτών θα καλύψει ποσό το οποίο αναλογεί σε 69 δικαιούχους ενώ εξετάζει και περιπτώσεις δικαιούχων οι οποίοι εμπίπτουν στο Ελάχιστον Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) με σκοπό να τους διευκολύνει.
Σημειώνεται, πως στην Φάση Α’ θα κατεδαφιστούν 20 πολυκατοικίες από τις 43 οι οποίες κρίθηκαν κατεδαφιστέες λόγω στατικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο μελέτης την οποία εκπόνησε το Τμήμα Πολεοδομίας.
