Απίστευτη ταλαιπωρία και κίνδυνος για γυναίκα αορίστου χρόνου δημόσιο υπάλληλο, η οποία εξαιτίας της πάθησης της κρυώνει ή πιο σωστά παγώνει, από τη συνεχή χρήση κλιματιστικών και τις χαμηλές θερμοκρασίες, στις οποίες αυτά προγραμματίζονται στον χώρο εργασίας της.
Η ασθενής, που πάσχει από συγκέκριμένη ρευματοπάθεια, αποτάθηκε στο Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ζητώντας βοήθεια αφού όπως ανέφερε στο γραπτό παράπονο που υπέβαλε, κανένα από τα μέτρα, τα οποία η ίδια έλαβε προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό της, όπως για παράδειγμα να φορά κλειστά παπούτσια και κάλτσες ή ζακέτα, δεν είχαν αποτέλεσμα.
«Λόγω των προβλημάτων υγείας που έχω και των φαρμάκων που έλαβα κρυώνω πολύ εύκολα και με συνέπειες. Μπορεί να ακούγεται αστείο για κάποιον που δεν το ζει ή έζησε ώστε να το κατανοήσει. Έχω πρόβλημα στον εργασιακό χώρο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών (air-conditioning). Τους ζήτησα λίγη κατανόηση, αλλά αναγκάστηκα να μετακομίσω σε άλλο χώρο για το καλοκαίρι επειδή εκεί θα μπορούσα, υποτίθεται, να μην ανάβω κλιματισμό. Όμως είναι μέρος του ενιαίου χώρου, που κινούμαι και σε αυτόν (σ.σ. στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν σε λειτουργία κλιματιστικά). Να βάλω κάλτσες, κλειστά παπούτσια δεν είναι λύση ή πιο πολλά ρούχα γιατί το έχω κάνει και πάλι κρυώνω. Πώς μπορώ να διεκδικήσω σαν ασθενής καλύτερες συνθήκες εργασίας; Θα μπορούσα να ζητήσω τοποθέτηση σε χώρο εργασίας που δεν θα επηρεάζει την υγεία μου σωματική και ψυχολογική;»
«Η περίπτωση της υπαλλήλου αυτής», ανέφερε στο philenews ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΑΚ και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, «πρέπει να προβληματίσει όλους. Ο νόμος προβλέπει για τέτοιες περιπτώσεις και υποχρεώνει τον εργοδότη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε να διευκολύνεται ο ασθενής υπάλληλος του. Το αίσθημα του κρύου, σε ασθενείς με τη συγκεκριμένη πάθηση ένα συχνό σύμπτωμα ή/και παρενέργεια από τη λήψη φαρμάκων. Άρα ο εργοδότης, πόσον μάλλον το κράτος στην προκειμένη περίπτωση, έχει υποχρεώση να προσφέρει στην υπάλληλο τις διευκολύνσεις που χρειάζεται».
Η περίπτωση της εργαζόμενης αυτής, είπε, «πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και πρέπει τα δικαιώματα των ασθενών να γίνουν γνωστά σε όλους τους χώρους εργασίας».
Αναφέρεται ότι μετά από τις υποδείξεις και τις παρεμβάσεις της ΟΣΑΚ η συγκεκριμένη υπάλληλος μεταφέρθηκε σε χώρο όπου μπορεί να προστατευθεί από το κρύο που προκαλούν τα κλιματιστικά.
«Δεν γίνεται όμως να χρειάζεται να παρεμβαίνει η ΟΣΑΚ ή ο οποιοσδήποτε άλλος για να εφαρμόζονται τα δικαιώματα των ασθενών στον χώρο εργασίας τους», κατέληξε ο κ. Κουλούμας.