Την ανάγκη να γίνει ελκυστικός για τους γονείς ο θεσμός της αναδοχής, υπογράμμισε η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Ζαννέτου, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι αποθαρρυντικό μόνο το οικονομικό κομμάτι αλλά και το ψυχικό.
Ανέφερε, ακόμη, ότι διαπιστώθηκε πως υπήρχε κενό στη ρύθμιση της αναδοχής στην Κύπρο, όπως επίσης και στη μετάβαση στη ενηλικίωση των παιδιών σε αναδοχή. Υπό αυτό το πρίσμα ετοιμάστηκε νομοσχέδιο λίγο μετά τη σύσταση του υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας μαζί με την τέως υφυπουργό, Αναστασία Ανθούση, το οποίο, μάλιστα, κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο αρχές του 2023. Τελικά με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης το νομοσχέδιο αποφασίστηκε όπως διαφοροποιηθεί σε κάποια σημεία.
Μάλιστα, η κ. Ζαννέτου πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών για τις οποίες καθυστερήσεις αφορούν την κατάθεση του νομοσχεδίου, αναφέροντας πως όταν μια νομοθεσία ετοιμάζεται από το γραφείο της, γίνεται πολύ προσεκτική δουλειά, η οποία δεν απαιτεί πέρα από των δύο ημερών για τη διαδικασία του νομοτεχνικού ελέγχου.
Από την πλευρά τους, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ξεκαθάρισαν ότι το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την αναδοχή βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ότι σύντομα θα είναι έτοιμο να κατατεθεί. Το νομοσχέδιο εστάλη στη Νομική Υπηρεσία, μόλις τον περασμένο Απρίλιο.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει:
> Διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού.
> Θεσμοθέτηση μορφών εναλλακτικής φροντίδας από τους βιολογικούς γονείς.
> Υποχρεώσεις του διευθυντή ΥΚΕ με τακτική επικοινωνία με το παιδί.
> Θεσμοθέτηση διάφορων μορφών αναδοχής.
> Παροχή συμβουλευτικής.
> Φροντίδα στην ενηλικίωση, π.χ. σχέδιο στήριξης για τις σπουδές κ.α..
Υπογραμμίστηκε, πως οι ΥΚΕ, εξετάζουν την αύξηση των βοηθημάτων προς τις ανάδοχες οικογένειες, αφού όπως διευκρινίστηκε το ποσό των χορηγιών παραμένει το ίδιο από το 2009 και διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, εισηγήθηκε όπως το Υφυπουργείο ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία να εξετάσει άμεσα το νομοσχέδιο.
Εξέφρασε, την ελπίδα να περιλαμβάνεται αναπροσαρμογή των βοηθημάτων στους επόμενους προϋπολογισμούς, όπως και κίνητρα για τους ανάδοχους και μέτρα στήριξης για την ενηλικίωση των παιδιών υπό την κηδεμονία του κράτους. Η Επιτροπή, είπε, θα επανέλθει με εξέταση του θέματος το φθινόπωρο