«Είναι η θέση μου ότι η υλοποίηση των αντιποίνων δρομολογήθηκε εδώ και μήνες και με την παρούσα αίτηση μπαίνει στην τελική της φάση για την παύση μου, καθιστώντας την εκδικητική και εμφορούμενη από προσωπικά κίνητρα, τόσο για το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς τις συγκεκριμένες καταγγελίες, καθώς επίσης και άλλες καταγγελίες που εκκρεμούν, αλλά και για άλλα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Με αυτόν τον τρόπο ο Γενικός Ελεγκτής περιέγραψε τους λόγους που σήμερα βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο συνέρχεται ως Συμβούλιο, και εξετάζει αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Αρχικά το Συμβούλιο απέρριψε ένσταση του Γενικού Εισαγγελέα για να περιληφθεί στη δήλωση του Γενικού Ελεγκτή, μια νέα καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς σε σχέση με δύο υποθέσεις που δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη. Στη συνέχεια άρχισε η αντεξέταση του κ. Μιχαηλίδη, αφού προηγουμένως ρωτήθηκε από τον δικηγόρο του Τζο Τριανταφυλλίδη πώς νοιώθει σήμερα που βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση.

Όπως είπε ο Γενικός Ελεγκτής, υπήρξε θεσμική κρίση μεταξύ του και του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με αφορμή τα χρυσά διαβατήρια, που ενίοτε ήταν κρίση. «Από πλευράς μου δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό με τον κ. Σαββίδη και πιστεύω ούτε από μέρος του θα υπήρχε αλλά τα πράγματα άλλαξαν άρδην το 2023 όταν διαβιβάσαμε την καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Με ξεκάθαρες απειλές, ο Γενικός Εισαγγελέας προανήγγειλε την αίτηση που το Συμβούλιο σήμερα έχει ενώπιον του. Όταν πήρα την αίτηση, στις 27 Απριλίου και την διάβασα, δεν πίστευα πως θα μπορούσε με τόση μεγάλη ευκολία να μου αποδώσει όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Ανέντιμος, αυθάδης, αλαζόνας, πως ενεργά προς δόξα άργα του λαϊκισμού, ότι σπιλώνω άτομα.

Γνωρίζοντας τον, αν και σίγουρα ο αιτητής είναι αυτός που διαμορφώνει την αίτηση του, σκέφτηκα πως μπορεί να είναι η γραμμή των δικηγόρων να ακολουθήσουν μια επιθετική πολιτική. Μέχρι που τον άκουσα να καταθέτει στο Συμβούλιο, χωρίς καμία δυσκολία είπε στο Συμβούλιο πως είμαι ανέντιμος. Μου απέδωσε συμπεριφορά για γεγονότα που ανέλυσα στην κατάθεση μου, μου απέδωσαν συμπεριφορά που χαρακτηρίζουν ευτελές άτομο. Έλεγε πως τον αποκαλώ διεφθαρμένο, αυτό και τον Βοηθό ή τον Αρχηγό, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει και ποτέ τους αποκάλεσα, ούτε και πιστεύω πως είναι. Σε αντίθεση με τον ίδιο, που με ευκολία με χαρακτήρισε ανέντιμο. Η εικόνα που έδωσε για το πρόσωπο που σίγουρα φωτογραφίζουν με διαφορά τον χειρότερο κρατικό αξιωματούχο που πέρασε από την Κύπρο. Προανήγγειλε επίσης τρία ποινικά αδικήματα εναντίον μου, το ένα έχει και επτά χρόνια φυλακή. Ακούγοντας τον πλέον είναι ξεκάθαρο ότι έχει πάθος έναντι μου, αν θα το χαρακτηρίσω εμπάθεια δεν ξέρω… Και αν συνδυάσω όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο για μένα πως θα ήταν ευτυχής αν έβλεπε την εξόντωση μου. Συνεπώς, αυτό που νιώθω είναι απογοήτευση, έχω προσωπικά παράπονο και πίκρα».

Η αντεξέταση από τον κ. Καλλή περιστράφηκε χθες γύρω από δύο ζητήματα: Την Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή και τα χρυσά διαβατήρια. Ο δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μιχαηλίδη ότι ενώ στην περίπτωση της κ. Μύρνας Παττίχη βγήκε δημόσια και διαχώρισε τη θέση του από τις αναρτήσεις της ιστοσελίδας, δεν το έπραξε και στην περίπτωση του Σάββα Αγγελίδη όταν τον καθύβριζαν και έγραφαν «σφαίρα πας την κκελλέ, κρέμασμα στην Πλατεία Ελευθερίας» κ.ά. Ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι στην περίπτωση του κ. Αγγελίδη τηλεφώνησε μετά από παράκληση του, στον κ. Χασαπόπουλο και απέσυρε σχετική ανάρτηση, ενώ παράλληλα διαχώρισε τη θέση από τη σελίδα, λέγοντας ότι δεν τον εκφράζει ούτε και έχει σχέση με αυτήν. Όσον αφορά τις αναρτήσεις του γιου του Φίλιππου, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «η θέση μου από τον γιο μου είναι εξ ορισμού διαχωρισμένη. Προφανώς θα εννοεί ότι θα έπρεπε να βγω δημόσια και να καταδικάσω ενέργειες του γιου μου. Αυτό για μένα θα ήταν αδιανόητο. Για τον γιο μου είμαι περήφανος, όπως και για τα τρία παιδιά μου».

Για τα χρυσά διαβατήρια, ανέφερε ότι μόλις η Υπηρεσία του άρχισε έλεγχο στο Υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας Νίκου Νουρή και πήρε τους φακέλους της περίπτωσης του Σαουδάραβα φίλου του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των 41 μελών της οικογένειας του, αίφνης διορίστηκε η Επιτροπή Νικολάτου. Μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν δόθηκαν άλλοι φάκελοι, γεγονός που παρεμπόδισε το έργο του.