Υποχρεωτική παρουσία γιατρού ακτινολόγου κατά τη διενέργεια όλων των απεικονιστικών εξετάσεων, υποχρεωτική συντήρηση αξονικών και μαγνητικών τομογράφων τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και ψηφιακή αρχειοθέτηση όλων των εικόνων περιλαμβάνουν οι προϋποθέσεις που καθόρισε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για την ένταξη ακτινοδιαγνωστικών κέντρων στο ΓεΣΥ.

Μάλιστα, όποιο από τα υφιστάμενα κέντρα του Συστήματος δεν πληροί τις προϋποθέσεις αυτές μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, οπόταν και θα τεθεί σε εφαρμογή ο σχετικός σχεδιασμός, θα έρθει αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο αναστολής της σύμβασης του με τον Οργανισμό.

Πέραν των προϋποθέσεων, ο ΟΑΥ προχώρησε και σε καθορισμό ποιοτικών κριτηρίων τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού της αποζημίωσης κάθε κέντρου. Στα κριτήρια αυτά, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ηλικία των εξοπλισμών.

Ο σχεδιασμός του ΟΑΥ έχει ήδη τεθεί ενώπιον όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών και επαγγελματικών συνδέσμων και φορέων οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν τα σχόλια τους επί των όσων προτείνονται από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την γραπτή ενημέρωση που ο ΟΑΥ απέστειλε στους παρόχους του ΓεΣΥ, στόχος της όλης προσπάθειας είναι η «βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

«Ο ΟΑΥ σε συνέχεια της αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας από ακτινοδιαγνωστικά κέντρα και εν τη απουσία ύπαρξης άλλου νομοθετικού πλαισίου ρύθμισης της λειτουργίας των εν λόγω κέντρων, θα προχωρήσει με την εφαρμογή πρόσθετων προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του ΓεΣΥ».

Οι πρόσθετες προϋποθέσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή με τον νέο χρόνο θα περιλαμβάνουν:

⦁        Την παρουσία γιατρού ακτινολόγου καθ’ όλη τη διάρκεια διενέργειας απεικονιστικών πράξεων από ακτινοδιαγνωστικά κέντρα. «Όλες οι ακτινολογικές εξετάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνονται κατά την υποβολή της απαίτησης αποζημίωσης, πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνουν και το όνομα του γιατρού ακτινολόγου ο οποίος ήταν παρόν στο κέντρο κατά τη διάρκεια της διενέργειας της εξέτασης».

⦁        Τον καθορισμό της προβλεπόμενης συντήρησης των συστημάτων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας και τον ποιοτικό έλεγχο που έπεται αυτής, αλλά, και την αρχειοθέτηση όλων των εικόνων. Δηλαδή, ακτινοδιαγνωστικά κέντρα τα οποία πραγματοποιούν απεικονιστικές εξετάσεις επιβάλλεται όπως διασφαλίζουν την ψηφιακή αρχειοθέτηση όλων των εικόνων με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό και παράλληλα, θα απαιτείται βεβαίως ότι πραγματοποιήθηκε συντήρηση των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων σε συχνότητα που καθορίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία ενώ σε περίπτωση μη καθορισμού, η συντήρηση πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον ετησίως.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού του ύψους της αποζημίωσης των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΑΥ, μεταξύ άλλων θα αφορούν:

⦁        Την ηλικία των συστημάτων που χρησιμοποιούνται στις απεικονιστικές εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας.

⦁        Την τεχνολογία των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων.

⦁        Την πιστοποίηση των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με το πρότυπο CYS ISO 7101:2023.

⦁        Τον βαθμό ικανοποίησης των πρωτοκόλλων απεικόνισης τα οποία θα εφαρμόσει ο Οργανισμός σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Η ηλικία του εξοπλισμού όπως αυτή καθορίζεται από το έτος παραγωγής του μηχανήματος ή από σχετική αναβάθμιση του συστήματος. Ο πάροχος πρέπει να παρουσιάζει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις. Συστήματα που εμπίπτουν, με βάση το έτος παραγωγής τους, στην ηλικιακή κατηγορία των 11 με 15 ετών, δύναται να αναβαθμίζονται αμέσως στην αμέσως προηγούμενη κατηγορία 0-10 έτη. Για κάθε σύστημα το οποίο ξεπερνά την ηλικία των 11 ετών θα απαιτείται προσκόμιση ετήσιας βεβαίωσης από την κατασκευάστρια εταιρεία ότι συνεχίζεται η υποστήριξη του εκάστοτε μοντέλου με τα απαραίτητα ανταλλακτικά».

Διαφωνούν οι ιδιώτες του κλάδου

Τα ποιοτικά κριτήρια που καθόρισε ο ΟΑΥ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτά που αφορούν τους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους και την κατηγορία που αφορά τις «υπόλοιπες απεικονιστικές πράξεις». Σε πρώτο στάδιο θα εφαρμοστεί η πρώτη κατηγορία. Δηλαδή αυτή που αφορά αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαημέρου είχαν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους με τα κριτήρια που προωθεί ο ΟΑΥ, οι ιδιώτες του κλάδου υποστηρίζοντας ότι εάν αυτά εφαρμοστούν, ένα μεγάλο ποσοστό υφιστάμενων κέντρων θα υποχρεωθούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Οι ιδιώτες, υποστηρίζουν επίσης ότι τα κριτήρια που επέλεξε ο ΟΑΥ έχουν καθαρά οικονομικό χαρακτήρα.

Ο σχεδιασμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί σε κάποιο βαθμό το επόμενο διάστημα, αφού θα μελετηθούν και ενδεχομένως να υιοθετηθούν κάποια από τα σχόλια και τις εισηγήσεις των εμπλεκομένων φορέων.