Ξεχειλίζει η οργή της οικογένειας του 70χρονου Alain Merheje, μόνιμου κατοίκου Κύπρου, για την ποινή που επέβαλε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στον αστυνομικό που τον παρέσυρε με αυτοκίνητο στις 16 Ιανουαρίου 2022 στον δρόμο Αγίας Άννας-Ψευδά. Σημειώνεται πως το δικαστήριο, που έκρινε ένοχο τον 39χρονο, του επέβαλε πρόστιμο €2.500, 6 βαθμούς ποινής και στέρησε την άδεια οδήγησής του για ένα μήνα.

Η σύζυγος του αδικοχαμένου 70χρονου, ο οποίος απεβίωσε τρεισήμισι μήνες μετά το τροχαίο, μίλησε στο philenews εκφράζοντας την απογοήτευση, τη λύπη και την οργή της ίδιας και των δύο κόρων τους. Η κ. Nairy Merheje, κύπρια πολίτης, η οποία είναι δικηγόρος στη Λευκωσία, ανέφερε πως δεν τους έχει ικανοποιήσει η ποινή που επιβλήθηκε. «Είμαστε πλήρως απογοητευμένες για μια ποινή, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν συνάδει πλήρως με την σοβαρότητα του αδικήματος. Δεν μας ικανοποιεί η ποινή και αισθανόμαστε μεγάλη απογοήτευση, αν και είμαστε ικανοποιημένες με την απόφαση του Δικαστηρίου που εκδόθηκε 31 Μαΐου 2024 και έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο. Όταν δει κάποιος με λεπτομέρεια την απόφαση, μπορεί να δει ξεκάθαρα κατά την ταπεινή μας άποψη, πως δεν συνάδει η ποινή με τα συμπεράσματα που μπορεί κάποιος να διαβάσει στην απόφαση».

Σημείωσε ακόμη πως στο άκουσμα της ποινής ένιωσαν μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, λύπη και οργή. «Την οργή την είχαμε από την αρχή, όταν παρασύρθηκε ο σύζυγός μου στις 16 Ιανουαρίου 2022. Την είχαμε και για τρεισήμισι μήνες όταν ο άντρας μου ήταν σε κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και ξανά σε κλινική, όπου και απεβίωσε, μετά από μεγάλα βάσανα που πέρασε, την 1η Μαΐου 2022 από τις πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη κατά το δυστύχημα. Τώρα αυτή η οργή έχει επανέλθει, επειδή βλέπουμε με απογοήτευση την ποινή που έχει επιβληθεί».

Πρόσθεσε ακόμη πως όταν συλλαμβάνεται κάποιος που τρέχει, για παράδειγμα, πάνω από 180 χλμ, «του κατάσχουν το αυτοκίνητο, του επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα το Δικαστήριο και βαθμούς ποινής. Σε αυτή την περίπτωση μιλούμε για έναν άνθρωπο που έχει παρασυρθεί και μετά έχασε τη ζωή του. Γι’ αυτό είμαστε οργισμένες με αυτή την ποινή. Εμείς δεν θέλουμε κατ’ ουδένα λόγο εκδίκηση. Δεν ήταν αυτή η έγνοια μας, η έγνοια μας ήταν ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις του συμβάντος».

Ο Alain Merheje, που ζούσε στην Κύπρο πάνω από τέσσερις δεκαετίες, είχε πάει με τη σύζυγο και την κόρη του στην περιοχή του ψευδά, έχοντας μαζί και τον σκύλο τους. Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης ο κατηγορούμενος οδηγούσε όχημα στον δρόμο Αγίας Άννας-Ψευδά στο πλαίσιο επιχείρησης της ΥΚΑΝ. Σε κάποιο σημείο, ο 70χρονος επιχείρησε να διασταυρώσει τον δρόμο και παρασύρθηκε από το όχημα που οδηγούσε ο αστυνομικός. Ο 70χρονος, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Δικαστηρίου, μετακινήθηκε από το σημείο του δυστυχήματος, όπως και το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου.

Η κ. Merheje και η κόρη της ήταν στο δάσος και άκουσαν, όπως λέει, τον εκκωφαντικό θόρυβο του δυστυχήματος. Σημειώνεται πως και οι δύο κατέθεσαν ενώπιον του Δικαστηρίου ως μάρτυρες κατηγορίας και οι μαρτυρίες τους κρίθηκαν ως αξιόπιστες. Από τότε, αναφέρει η σύζυγος του 70χρονου, ζουν καθημερινά ένα εφιάλτη. «Έχουμε δώσει όλη τη μαρτυρία που έπρεπε και εκείνη τη στιγμή και γραπτώς, αλλά και στο δικαστήριο. Μετά το δυστύχημα και εγώ και οι κόρες μου ζούμε ένα εφιάλτη καθημερινά, επειδή εκείνη η στιγμή δεν θα φύγει στιγμή από τη σκέψη μας. Εγώ και η κόρη μου ήμασταν μακριά από τον δρόμο. Είχαμε ακούσει ένα εκκωφαντικό θόρυβο και αμέσως γυρίσαμε, επειδή νομίσαμε πως συγκρούστηκαν δύο αυτοκίνητα. Τρέξαμε όταν είδαμε πως ήταν κάτω ο σύζυγός μου και τον μετακινούσαν».

Κληθείσα να πει εάν θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να καταθέσει έφεση επί της ποινής που επιβλήθηκε στον 39χρονο αστυνομικό, ανέφερε: «Εμείς δεν κάνουμε σχόλιο σε αυτό το θέμα, επειδή είναι ο τομέας του Γενικού Εισαγγελέα και θέλω να πιστεύω πως το Γραφείο του θα μελετήσει σωστά την απόφαση και την ποινή και πως θα καταλήξουν στις σωστές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα γεγονότα και τη νομολογία για την πρόκληση θανατηφόρων δυστυχημάτων».

Αναφερόμενη στον σύζυγό της σημείωσε πως ήταν συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων που έχουν εκδοθεί στη Βρετανία και εργαζόταν στον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας σε διεθνή διαφημιστική εταιρεία. «Ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος, που λάτρευε την Κύπρο και βοηθούσε όσους χρειάζονταν στη βοήθειά του. Ήταν ενεργός πολίτης και συμμετείχε σε πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, στις οποίες είμαι μέλος». Πρόσθεσε πως ο σύζυγός της ήταν Γάλλος υπήκοος και διέμεναν μαζί στην Κύπρο από το 1981, μαζί με τις δύο τους κόρες».

Κλείνοντας ανέφερε πως η θέση της οικογένειας είναι πως «πάσχει ο ποινικός κώδικας της Κύπρου και πως πρέπει να γίνει προσπάθεια για τροποποίησή του, ώστε οι ποινές σε τέτοιες υποθέσεις να είναι αυτόματες. Αυτό γίνεται σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό, ώστε να μην πέφτει στον ανθρώπινο παράγοντα το βάρος της απόφασης για τις ποινές».