Εκεί που αναμενόταν ότι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πλήρη απαγόρευση της χρήσης και ενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, ακόμη και στα διαλείμματα, θα έπαιρνε το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής άμεσα, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, η κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας ανέτρεψε τα δεδομένα.

Κι αυτό διότι κατά τη χθεσινή της συνεδρία διαφάνηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος, με αποτέλεσμα η συζήτηση να μην ολοκληρωθεί κι επομένως η παραπομπή του στην Ολομέλεια να μην είναι εφικτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διάσταση απόψεων καταγράφηκε τόσο ανάμεσα στους βουλευτές, όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς καθώς κάποιοι από αυτούς τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Κυβέρνησης, με την οποία απαγορεύεται η χρήση του κινητού ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, άλλοι υπέρ της απαγόρευσης ακόμη και της μεταφοράς των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ενώ άλλοι διαφώνησαν με την πρόταση της Κυβέρνησης στην ολότητά της κάνοντας λόγο για το δικαίωμα και την ελευθερία των παιδιών ταυτίζοντας μάλιστα τα κινητά και με τη διαδικασία της μάθησης.

Καθηγητές και διευθυντές σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης υποστηρίζουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των σχολικών χώρων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, τόσο όσον αφορά στην παιδαγωγική διαδικασία, όσο και την κοινωνικοποίηση των μαθητών, ενώ παράλληλα εντείνει και την έξαρση της παραβατικότητας. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρη Ταλιαδώρου, για συγκεκριμένες περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να στήσουν μέχρι και καβγάδες στην αυλή για να οπτικογραφήσουν και αναρτήσουν βίντεο στο διαδίκτυο.

Επίσης, ο κ. Ταλιαδώρος αναφέρθηκε και σε ανεξεταστέο μαθητή που εντοπίστηκε να έχει το κινητό του πάνω στα πόδια του την ώρα της εξέτασης για να αντιγράφει τύπους στο μάθημα της Φυσικής, λέγοντας πως δεν πρόλαβε να τους μάθει.

Από πλευράς της η πρόεδρος των διευθυντών, Ελένη Χατζηγέρου, μίλησε για σωρεία προβλημάτων που δημιουργούνται κάνοντας αναφορά σε παιδιά γυμνασίων, τα οποία ταυτίζονται με ήρωες παιχνιδιών στα οποία είναι εθισμένα.

Οι οργανωμένοι γονείς συμφωνούν με την απαγόρευση της χρήσης των κινητών, ωστόσο, επισημαίνουν ότι για λόγους έκτακτης ανάγκης αλλά και για επικοινωνία με τους γονείς αφού ολοκληρωθεί η σχολική μέρα, θα πρέπει τα παιδιά να έχουν μαζί τους τα κινητά.

Αντίθετη άποψη έχουν οι μαθητές, με την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) που τους εκπροσωπεί να διατυπώνει τη θέση της κατά της κυβερνητικής πρότασης και παράλληλα να τονίζει ότι η απαγόρευση το μόνο που θα καταφέρει είναι να εντείνει το κλίμα αστυνόμευσης στα σχολεία.

«Όχι» και από την Επίτροπο – Διατάραξη σχέσεων

Τη διαφωνία της για την πλήρη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, διατύπωσε και η Επίτροπος για την Προστασία Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, εκφράζοντας προβληματισμό κατά πόσο η απόφαση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επισημαίνει ότι η  τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και πόσο μάλλον των εφήβων και η χρήση των έξυπνων τηλεφώνων, των έξυπνων ρολογιών, των ταμπλέτων δίνει απίστευτες δυνατότητες στα παιδιά και εδραιώνει νέους τρόπους επικοινωνίας, μάθησης, πληροφόρησης και αλληλεπίδρασης.

«Η πλήρης απαγόρευση χρήσης των τηλεφώνων θεωρώ ότι διαταράσσει τις ισορροπίες στη σχέση ενήλικα – εφήβου: Τα παιδιά νιώθουν ότι η απαγόρευση ουσιαστικά μεταφράζεται σε μη-εμπιστοσύνη, ότι δεν τους εμπιστευόμαστε ότι μπορούν να αυτορυθμιστούν και από μόνα τους να αποφασίσουν πότε πρέπει και χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους. Εξάλλου η ορθή χρήση του κινητού όπως και η συμπεριφορά μας στο διαδίκτυο θεωρούνται πλέον κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες ζωής, αλληλένδετες με την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, δεξιότητες που χρειάζεται να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας. Επί τούτου, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναγνωρίζει ότι ανάλογα με την ηλικία, τον βαθμό ωριμότητας και τις αναπτυσσόμενες ικανότητες του παιδιού, πρέπει να του παραχωρείται δικαίωμα αυτοκαθορισμού, αυτονομίας και το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό του. Επιπρόσθετα, η απαγόρευση φέρνει επιπλέον αστυνόμευση μέσα στα σχολεία, σε ένα κλίμα που είναι ήδη τεταμένο μεταξύ ενηλίκων – παιδιών», σημειώνει χαρακτηριστικά η Επίτροπος Μιχαηλίδου.

Αναφορικά με την τάση που σχηματίστηκε ανάμεσα στους βουλευτές, με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας διαφωνούν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΔΗΠΑ, συμφωνεί ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ενώ από πλευράς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αναμένεται να τοποθετηθούν επίσημα όταν το θέμα επανέλθει εκ νέου στην Επιτροπή. Υπό αυτά τα δεδομένα καθώς και με τους προβληματισμούς που έχουν διατυπωθεί, η πρόταση – απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην παρούσα φάση έχει παγώσει. Νέα συζήτηση αναμένεται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Εξετάζουν εναλλακτικές τα σχολεία

Το αδιέξοδο που προέκυψε στην Επιτροπή φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό, κυρίως στις τάξεις των εκπαιδευτικών. Κι αυτό διότι, αν και οι εκπαιδευτικοί (όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις της ΟΕΛΜΕΚ και του Συνδέσμου Διευθυντών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης) επιθυμούν γενικά την απαγόρευση και τη μεταφορά των τηλεφώνων στα σχολεία, επικαλούμενοι διάφορους λόγους, εντούτοις, δεν βλέπουν με θετικό μάτι το ότι όπως έχουν τώρα διαμορφωθεί τα δεδομένα, οι μαθητές και τη νέα σχολική χρονιά θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους έστω και στα διαλείμματα.

Το γεγονός ότι αρκετές περιπτώσεις βίας, παραβατικότητας και αναρτήσεων με άσχημο περιεχόμενο προκύπτουν από βιντεογραφήσεις που γίνονται από μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, προκαλεί επιπλέον πονοκέφαλο στους εκπαιδευτικούς. Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία και τους Κανονισμούς, η χρήση κινητών τηλεφώνων εντός τάξεων, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί, μεγάλο πρόβλημα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή και σε χώρους των σχολείων που δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος, όπως είναι οι τουαλέτες.

Πάντως, εκπαιδευτικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι δεν αποκλείεται να δούμε τον Σεπτέμβρη απαγορεύσεις της χρήσης κινητών τηλεφώνων τα διαλείμματα με πρωτοβουλία των ίδιων των σχολείων. Σύμφωνα με τα όσα μας έχουν αναφερθεί, μεγάλος αριθμός σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης προκρίνουν την συμπερίληψη αυτής της πρόνοιας στους εσωτερικούς τους Κανονισμούς, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε επίπεδο Πολιτείας. Μας έχει αναφερθεί επίσης, ότι υπάρχουν σχολικές μονάδες (κυρίως Γυμνάσια) που έχουν ήδη εφαρμόσει αυτή την πολιτική (δηλαδή απαγόρευση χρήσης κινητών κατά τη διάρκεια του σχολείου), μέσα από τους εσωτερικούς τους κανόνες λειτουργίας, με τους μαθητές τους να γνωρίζουν εξαρχής ότι μπορούν μεν να έχουν το κινητό μαζί τους, ωστόσο, αυτό δεν βγαίνει από την τσάντα και δη, δεν ενεργοποιείται και δεν χρησιμοποιείται.