Παρασκήνιο την υστάτη προκειμένου να αναβληθεί η ψήφιση των νομοθετημάτων για δήλωση περιουσιακών στοιχείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και λοιπών αξιωματούχων της πολιτείας υπήρξε χθες.

Προωθείται, συγκεκριμένα, η ψήφιση των σχετικών προτάσεων Νόμου κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, το προσεχές φθινόπωρο. Η εισήγηση αυτή τέθηκε στο τραπέζι στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων της περασμένης Πέμπτης.

Αυτό δεν είναι ούτε συμπέρασμα, ούτε πληροφορία που διαρρέει. Συνάγεται ξεκάθαρα από τα διαμειφθέντα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών. Στη βάση συγκεκριμένων τοποθετήσεων που έκαναν ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου και η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Αμφότεροι αποκάλυψαν ενέργειες συναδέλφων τους για να μην οδηγηθεί στην τελευταία ολομέλεια (11 Ιουλίου) η ψήφιση των προτάσεων Νόμου.

Ο κ. Δημητρίου προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ανέφερε: «Εγώ ενημερώθηκα ότι υπήρχε μια συζήτηση στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την περασμένη Πέμπτη. Μου ζήτησαν να παρευρεθώ στην επόμενη σύσκεψη που θα ήταν για αύριο. Τους είπα με μεγάλη μου χαρά θα παρευρεθώ, αλλά τους είπα ότι το Πόθεν Έσχες θα ψηφιστεί πριν κλείσουμε για το καλοκαίρι. Ακούστηκαν κάποιες σκέψεις για να μεταφερθεί, δεδομένου ότι τις δηλώσεις θα τις κάνουμε με τον υπάρχοντα Νόμο. Αν πριν δημοσιοποιηθούν τα Πόθεν Έσχες δεν υπάρχει ψηφισμένη η νέα νομοθεσία τότε δεν θέλω να δω τι θα μας σύρουν -και δικαίως- έξω απ΄ αυτό το κτήριο. Άρα για να αποδείξουμε την πολιτική μας βούληση προς τούτο το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα για 24η φορά σ΄ αυτή την επιτροπή τα τελευταία τρία χρόνια, πρέπει να πάμε στην ολομέλεια και να ψηφίσουμε ο καθένας όπως θέλει, όπως ορίζει η λογική και η συνείδησή του. Έθεσαν κάποια νομικά ζητήματα (σ.σ. αναφερόταν στη σύσκεψη αρχηγών της περασμένης Πέμπτης)… Εν πάση περιπτώσει. Και αναβολή να ζητηθεί θα πάμε στις 11 του μήνα…».

Τη σκυτάλη πήρε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία συνέδεσε τις προσπάθειες για αναβολή με την απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών να συμπεριληφθούν Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στο Νόμο 50, ούτως ώστε να έχουν κι αυτοί υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων.

Ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου: «Εμένα κύριε πρόεδρε δεν με ενδιαφέρει τι θα μας γράψουν και τι θα πούνε έξω. Εμένα με ενδιαφέρει ότι αναλάβαμε μια υποχρέωση, για πολλά χρόνια συζητείται στην επιτροπή Θεσμών, με τη δική σας προεδρία αυτό το θέμα είχε κατάληξη και θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλες δικαιολογίες και αιτιάσεις για να μην προχωρήσει στην ψήφιση. Τα κείμενα τα έχουν όλα τα κόμματα, όλοι οι συνάδελφοι, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το να προκύπτουν ξαφνικά νομικά ζητήματα, όπως πολύ σωστά είπατε ότι ακούστηκε στη σύσκεψη αρχηγών, μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι είναι και προφάσεις εν αμαρτίαις. Ξέρουμε, άλλωστε, ότι στην ολομέλεια θα γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση διότι κάποιοι συνάδελφοι είχαν αντιδράσει πάρα πολύ έντονα στη συμπερίληψη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Συνεπώς, δεν θέλω να σκεφτώ επ’ ουδενί ότι σοφιζόμαστε πράματα για να μην διεξαχθεί αυτή η συζήτηση στην ολομέλεια. Άρα να προχωρήσετε. Πολύ σωστά προχωράτε». 

Τα νομοθετήματα αποσκοπούν στην τροποποίηση των Νόμων «49» και «50». Ο πρώτος προνοεί τις δηλώσεις και τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των βουλευτών, ενώ σ΄ αυτόν θα υπάγονται οι υφυπουργοί και οι ευρωβουλευτές. Σε ό,τι αφορά το Νόμο «50», αφορά τη δήλωση Πόθεν Έσχες από «ορισμένα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα και ορισμένους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αξιωματούχοι, όπως ο κυβερνητικός και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Λογιστής δηλώνουν περιουσιακά στοιχεία με βάση τις πρόνοιες αυτού του Νόμου («50»), ενώ στους εν λόγω αξιωματούχους προστίθενται οι δυο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Πλέον τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (Νόμος «49»), αλλά και οι αξιωματούχοι που διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο και εμπίπτουν στις πρόνοιες του Νόμου «50») θα κάνουν δήλωση κεφαλαιουχικής θέσης («capital statement») μέσω ορκωτού λογιστή Η δήλωση αυτή θα ελέγχεται από τον Έφορο Φορολογίας. Θα περιλαμβάνει αναλυτικά τον κατάλογο με τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου αξιωματούχου (κατάσταση εσόδων και εξόδων), αλλά και δήλωση περιουσιακής θέσης συζύγου και εξαρτώμενων τέκνων. Ταυτόχρονα, θα δημοσιοποιείται η αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου αξιωματούχου, ενώ για τους/τις συζύγους και τα εξαρτώμενα τέκνα θα δημοσιοποιείται μόνο η κατάσταση καθαρής περιουσιακής θέσης (ένας αριθμός που θα αντιπροσωπεύει την περιουσία). Αυτή η διαδικασία θα γίνεται με το διορισμό και ανά πέντε έτη ή με την αποχώρηση κάποιου αξιωματούχου.