Σε παρέμβαση στον «Φιλελεύθερο προχώρησε η δημοσιογράφος, Ευδοκία Λοΐζου, σχετικά με την απόφαση για την υπόθεσή της και την στάση του Θανάση Τσώκου:

Έκπληξη και απογοήτευση προκαλεί η καταγγελία του γενικού διευθυντή του ΡΙΚ Θανάση Τσώκου στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην Ελεγκτική Υπηρεσία, εναντίον του Υπουργείου Εσωτερικών και του Προέδρου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να μην εφεσιβάλει την υπέρ μου απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, για πρόκληση επαγγελματικής ασθένειας από τις συνθήκες εργασίας στα υποστατικά του ΡΙΚ.

Ο κ. Τσώκος παρουσιάζεται ενοχλημένος ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε παρά την νομική συμβουλή του δικηγόρου του ιδρύματος να προχωρήσει σε έφεση εναντίον της απόφασης και ότι προκύπτει θέμα διαφθοράς και πρόκειται για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Του στέρησαν λέει το νομικό του δικαίωμα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη είμαι υποχρεωμένη να επαναφέρω την υπόθεση μου στη δημοσιότητα γιατί κατά την άποψή μου δεν μπορεί οποιοσδήποτε να προκαλεί την κοινή γνώμη και να αφήνει αιχμές ωσάν να μου έκαναν χάρη που δεν άσκησαν έφεση. Παλεύω ενάντια στο κατεστημένο και την διαφθορά 17 χρόνια. Μπορούσε πριν προχωρήσει στην καταγγελία του να ερωτούσε τον  νομικό του σύμβουλο αν είναι αλήθεια αυτά που λέει η δημοσιογράφος του, η υφιστάμενη του, (αφού συνεχίζω να θεωρούμαι υπάλληλος του ΡΙΚ, ασχέτως εάν για λόγους υγείας δεν εργάζομαι).

Βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου αν θεωρούμασταν πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα ούτε δίκη σε δικαστήριο έπρεπε να γίνει για να αποδείξω την ήδη αναγνωρισμένη επαγγελματική ασθένεια μου από το ίδιο το κράτος μας. Αφού το ότι υπέφερα από επαγγελματική ασθένεια το είχε αποφασίσει από το 2012 η αρμόδια κρατική Αρχή, που είναι το τμήμα επιθεώρησης εργασίας, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό γίνεται από ειδικούς καταλόγους καταρτισμένους επιστημονικά τόσο με τις ασθένειες όσο και με τους παράγοντες που τις προκαλούν «τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι η εγκεφαλίτιδα προκλήθηκε από τις εργασιακές συνθήκες του ιδρύματος».

Η άγνοια, η ημιμάθεια, για το ενωσιακό δίκαιο οδήγησε το ΡΙΚ ένα κατά τα άλλα Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και στην καταβολή υπέρογκων ποσών σε δικηγόρους από την τσέπη του φορολογούμενου για να έρθει το δικαστήριο μετά από 13 χρόνια και να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Αυτό δηλαδή που το αρμόδιο τμήμα του κράτους, το τμήμα επιθεώρησης εργασίας, αποφάσισε για την επαγγελματική προέλευση της ασθένειας μου, βάσει και των ευρωπαϊκών οδηγιών /νόμων. Δεν στράφηκαν ποτέ εναντίον του. Η διασπάθιση χρήματος γινόταν όλα αυτά τα χρόνια από το ΡΙΚ. Αντί καταγγελίας ας εξηγήσει ο κ. Τσώκκος γιατί επί 17 έτη το ΡΙΚ αδιαφορούσε για την κατάσταση μου αντί να με αντικρύσει ως μία εργοδοτούμενη του στην οποία προκάλεσε μακροχρόνια προβλήματα υγείας να σεβαστεί το νόμο και να προστατεύσει και τον Κύπριο φορολογούμενο.

Τον προκαλώ να παρουσιάσει το ύψος των νομικών εξόδων του ΡΙΚ που καταβλήθηκαν στους δικηγόρους του με τις ευλογίες όλων των διευθυντών του από το 2007 μέχρι σήμερα. Αυτή την απάντηση δεν θα τη λάβει ο κόσμος ΠΟΤΕ!

Διαφθορά δεν είναι ότι μετά από 13 χρόνια δικαστικών διαδικασιών κάποιοι με σοβαρότητα είπαν φτάνει ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ. Αντιθέτως, διαφθορά κ. Τσώκκο είναι ότι ενώ το ΡΙΚ γνώριζε πως καμία σοβαρή ιατρική μαρτυρία δεν υπήρχε από μέρος του επέμενε λυσσαλέα να με ταλαιπωρεί και να με εξευτελίζει καθημερινά. Τόση ήταν η απάθεια του και το μένος του σε βάρος μου που επέτρεψε με την στάση του να συρθεί στις αίθουσες ποινικού Δικαστηρίου από το ίδιο το Τμήμα Επιθεώρησης εργασίας κατηγορούμενο, για τις κακές συνθήκες εργασίας στα υποστατικά του. Τι έχετε να πείτε στον κόσμο κ. Τσώκκο για το ποσό των €6.000 που κλήθηκε να πληρώσει το ΡΙΚ ως πρόστιμο που του επιβλήθηκε; Διαφθορά όμως είναι και η σπουδή του ΡΙΚ να λάβει από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα την αναστολή της κατηγορίας που αφορούσε την περίπτωση μου. Ντροπή για το δημόσιο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου. Αφού λοιπόν θέλετε να καταγγείλετε την διαφθορά βγείτε δημόσια και δώστε στον κόσμο μία πραγματική εξήγηση για την στάση του ΡΙΚ σε βάρος μου. Για την απουσία ιατρικής μαρτυρίας που να υποστήριζε την ανεπίτρεπτη στάση του για την απουσία τεχνικής μαρτυρίας που να υποστήριζε πως οι συνθήκες εργασίας μου ήταν καθόλου σωστές. Και τέλος πόσα ξόδεψε τελικά το ΡΙΚ σε νομικά και άλλα έξοδα για 17 χρόνια προκειμένου να τροφοδοτεί την απαράδεκτη στάση του.

*Δημοσιογράφος