Ανησυχία επικρατεί μετά τις διάφορές καταγγελίες πολιτών ότι άγνωστοι τους έβγαζαν φωτογραφίες ή βίντεο χωρίς την συγκατάθεσή τους. Η Αστυνομία, όπως διευκρινίστηκε στο philenews, αδυνατεί να παρέμβει επιτόπου και μπορεί να δράσει μόνο εφόσον το υλικό δημοσιευθεί και εφόσον γίνει καταγγελία. Την ίδια στιγμή, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, σημειώνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί έξαρση στις αναρτήσεις και δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο και φωτογραφιών, τα οποία ταυτοποιούν άμεσα ή έμμεσα φυσικά πρόσωπα, χωρίς προηγουμένως να λαμβάνεται η συγκατάθεσή τους
Ειδικότερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε στον «Φ» ότι γίνονται καταγγελίες στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Cyber Crime), οι οποίες διερευνώνται από τα επαρχιακά ΤΑΕ. «Αφορούν υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Αστυνομία επεμβαίνει και διερευνά μόνο κατόπιν καταγγελίας και εφόσον φωτογραφίες ή/ και βίντεο έχουν δημοσιευθεί χωρίς τη συγκατάθεσή του προσώπου.
«Πρέπει να δημοσιευθεί το υλικό για να επέμβει η Αστυνομία», μας ανέφερε ο κ. Ανδρέου και διευκρίνισε ότι ο πολίτης δεν μπορεί να κάνει και πολλά για αντιδράσει, ακόμη και αν αντιληφθεί ότι κάποιος τον καταγράφει. «Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εξασφαλίσει στοιχεία εκείνου που τον καταγράφει, πχ την πινακίδα του οχήματός του. Ακόμη και την Αστυνομία να καλέσει, το πιθανότερο είναι ότι εκείνος που καταγράφει θα έχει φύγει από το σημείο».
Την ίδια στιγμή η κ. Λοϊζίδου Νικολαΐδου σημείωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί έξαρση στις αναρτήσεις και δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο και φωτογραφιών, τα οποία ταυτοποιούν άμεσα ή έμμεσα φυσικά πρόσωπα, χωρίς προηγουμένως να λαμβάνεται η συγκατάθεσή τους.
Όταν εντοπιστούν τέτοιες δημοσιεύσεις, ανέφερε η Επίτροπος, ζητείται να τις κατεβάσουν. «Χθες ακόμη είχαμε μια νέα καταγγελία για υλικό, το οποίο κατέβηκε σε συνεργασία και με την Αστυνομία. Αν δεν συνεργάζεται αυτός που δημοσιεύει το υλικό, τότε θα είναι πιο χρονοβόρα η διαδικασία».
Η διερεύνηση, όπως υπογράμμισε, γίνεται αυτεπαγγέλτως από το γραφείο της Επιτρόπου, το οποίο είναι σε εγρήγορση για να εντοπιστούν τυχόν παραβιάσεις. Ωστόσο, είπε η κ. Λοϊζίδου, αν αναρτηθεί φωτογραφία/ βίντεο στο οποίο καλύπτεται το πρόσωπο ατόμου που δεν εξασφαλίστηκε η συγκατάθεσή του και δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητά του, τότε δεν υπάρχει παραβίαση.
Υπογράμμισε, δε, πως είναι πολύ πιο αυστηρός ο χειρισμός υπόθεσης όταν εμπλέκεται ανήλικος. Σε περίπτωση παραβίασης, ανέφερε, είναι τεράστια η γκάμα ποινής. «Από απλή προειδοποίηση, σε σύσταση, διοικητική δήλωση, πρόστιμο ή ακόμη και να το προωθήσουμε στην Εισαγγελία για ποινικό αδίκημα», σημείωσε.
«Όσο πληθαίνουν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τόσο αυξάνονται και οι παραβιάσεις», είπε η Επίτροπος και κατέληξε αναφέροντας ότι «αυτός που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να ξέρει τους κανόνες. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητά τους. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι σε δημόσιο χώρο, μπορεί οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα χωρίς συγκατάθεση».