Δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω email φαίνεται να είναι αυτά που έκαψαν τον ηγούμενο της Μονής Οσίου Αββακούμ Νεκτάριο, αφού σε αυτά διατυπώνονταν παράπονα για εισφορές τις οποίες έκαναν πιστοί στο μοναστήρι και οι οποίες δεν είχαν αντίκρισμα. Για κάποιες από τις εισφορές αυτές, οι υπηρεσίες ή και τα υλικά που τους προσφέρονταν, δεν ανταποκρίνονταν στο μέγεθος της κάθε εισφοράς ενώ φαίνεται πως δεν δίνονταν πάντα αποδείξεις για τα χρήματα που έδιναν οι πιστοί.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, άρχισαν να φτάνουν μηνύματα στη Μητρόπολη Ταμασού και από εκεί διαβιβάζονταν στην Αστυνομία η οποία άρχισε να διερευνά το περιεχόμενό τους, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα ως προς τη δράση κάποιων εντός του μοναστηριού. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, οι μοναχοί που φέρονται να εμπλέκονται στις 11 κατηγορίες οι οποίες εξετάζονται εναντίον του ηγουμένου Νεκταρίου, από κάποιο στάδιο και μετά δεν δρούσαν μόνοι.

Αν αποδειχθεί αυτό, τότε ο κύκλος των συλλήψεων δεν θα περιοριστεί σε κάποιους από τους μοναχούς αλλά αναμένεται να επεκταθεί και σε λαϊκούς, οι οποίοι φέρονται να παρείχαν κάλυψη στους μοναχούς. Οι πιστοί αυτοί, φέρονται να δημιούργησαν πέπλο προστασίας γύρω από τους μοναχούς και να έβρισκαν άλλους πιστούς (ουσιαστικά πελάτες) στους οποίους προωθούσαν διάφορα αντικείμενα προς αγορά και μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με φουσκωμένες χρεώσεις. Κάποιοι από όσους μίλησαν, φέρονται να δέχτηκαν και πιέσεις με σκοπό να καταβάλουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορεί να άξιζε μία εικόνα, ένας πολυέλαιος ή και αντικείμενα λατρείας.

Στο μικροσκόπιο των ανακριτών, τέθηκαν ήδη και άτομα τα οποία ισχυρίστηκαν ότι στήριξαν οικονομικά τους μοναχούς, οι οποίοι απέδωσαν την ύπαρξη κάποιων χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή τους, σε προσωπικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όλα καταδεικνύουν πως διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονταν στη Μονή, όπως για παράδειγμα το ζαχαροπλαστείο, άνθιζαν οικονομικά, εντούτοις, παρουσιάζονταν να φυτοζωούν, κάτι το οποίο αποδίδεται σε κακή διαχείριση. Παράλληλα, εξετάζεται και κατά πόσο σκοπίμως οι δραστηριότητες αυτές παρουσιάζονταν από κάποιους ως ζημιογόνες ή μη κερδοφόρες. Αυτό, σύμφωνα με καταγγελίες έδινε την ευχέρεια συγκέντρωσης κάποιων χρημάτων τα οποία εξετάζεται αν όντως συγκεντρώθηκαν και πού κατέληξαν.

Ο ηγούμενος Νεκτάριος φέρεται ακόμη να κάηκε και από το γεγονός ότι κάποιες συναλλαγές φέρουν την υπογραφή του, οπόταν ο ρόλος του θεωρείται δεσπόζουσας σημασίας για όσα συντελούνταν στο μοναστήρι.