Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα της αντεξέτασης του Γενικού Εισαγγελέα από τον εκ των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή, Χρήστο Κληρίδη, στη διαδικασία εξέτασης αίτησης για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σε σημείο, μάλιστα, που αναγκάστηκε πολλές φορές ο πρόεδρος του Συμβουλίου (Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο) να επεμβαίνει είτε για να κατευνάσουν τα πνεύματα, είτε για εξέταση συνεχών ενστάσεων.

Η εικόνα από τη σημερινή αντεξέταση ήταν εντελώς διαφορετική από την χθεσινή. Ο κ. Κληρίδης ήταν πιο επιθετικός στις ερωτήσεις του προς τον κ. Σαββίδη. Μάλιστα, κάποια στιγμή όταν ο Γενικός Εισαγγελέας αναφερόμενος στον Γενικό Ελεγκτή είπε τη λέξη «αυτός», ο κ. Κληρίδης παρενέβη και με έντονο ύφος του ανέφερε «λέτε αυτός, αυτός, αυτός», αυτός είναι ο Γενικός Ελεγκτής.

Η σημερινή αντεξέταση έφερε στο φως γεγονότα που για πρώτη φορά έρχονται στο φως επίσημα. Όπως η παραδοχή του κ. Σαββίδη ότι ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με την μη ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021 λόγω της επιμονής του ΔΗΚΟ να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στον κ. Μιχαηλίδη, είχε δώσει οδηγίες για να ξεκινήσει η διαδικασία παύσης του, χωρίς ωστόσο να το πράξει.

Η αναφορά αυτή έγινε προς απάντηση σε υποβολή του κ. Κληρίδη ότι είχε εμμονή με τον Γενικό Ελεγκτή. Ο νομικός σύμβουλος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έκανε αναφορά σε «πάθος» και «μανία» του Γενικού Εισαγγελέα κατά του Γενικού Ελεγκτή, σημειώνοντας ότι παρεμποδίζει το έργο του κ. Μιχαηλίδη, ότι ο ίδιος προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του, και ότι «έβαλε πλώρη» από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, να τον εκδιώξει.  

Κατά την αντεξέταση κυριάρχησε και πάλι το θέμα των χρυσών διαβατηρίων με αναφορές στην παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε Αιγύπτιους που επένδυσαν στην μαρίνα Αγίας Νάπας, στην υπόθεση Γιαννάκη και στο καζίνο, ενώ ο κ. Σαββίδης ήταν υπουργός της τότε κυβέρνησης.

Στην αντίπερα όχθη ο Γενικός Εισαγγελέας επανέλαβε και σήμερα ότι ο Γενικός Ελεγκτής διόρισε, χωρίς έγκριση, εξωτερικούς δικηγόρους. Επίσης, δέχθηκε δωρεάν υπηρεσίες από δύο γραφεία, τα οποία έχουν θεσμική εκπροσώπηση δύο οργανισμών που ελέγχει, άρα υπάρχει, κατά τον ισχυρισμό του, σύγκρουση συμφέροντος, και ελέγχεται γιατί ενώ έλεγε ότι θα πληρώσει από την τσέπη του, δεν πλήρωσε αλλά αποδέχθηκε τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών.

-Κληρίδης: Η σύγκρουση συμφέροντος, όμως, αφορά τα δύο δικηγορικά γραφεία, επειδή είναι δικηγόροι οργανισμών που ελέγχονται.

– Σαββίδης: Παραποιούνται τα όσα έχω πει, δεν ξέρω αν είμαστε σε άλλο δικαστήριο. Δεν είπα για τα δικηγορικά.

– Κληρίδης: Έχετε παράπονο εναντίον του Ελεγκτή, πως με άγνωστη διαδικασία, προσέλαβε δικηγόρους για τη γνωστή υπόθεση για την ονοματολογία αξιωματούχου (σ.σ. για το βοηθός γενικού εισαγγελέα ή βοηθός γενικού ελεγκτή); Γιατί καταλογίζετε  και για αυτό το θέμα ανάρμοστη συμπεριφορά;

– Σαββίδης: Αποφάσισε να διορίσει τρεις δικηγόρους εκτός υπηρεσίας, ενώ υπάρχει εγκύκλιος από το 2015 ότι δεν μπορεί να το πράξει κάποιος χωρίς την έγκρισή μου. Για να διορίσεις εξωτερικούς δικηγόρους και το ξέρει καλύτερα από όλους μας, πρέπει να έχεις κονδύλια, να ακολουθήσεις διαδικασίες, οι οποίες δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του άμα αφορά άλλα πρόσωπα,  και να αποφεύγεις και τη σύγκρουση συμφέροντος που πάλι δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του. Ο Ελεγκτής αρνούμενος κάθε μορφής ελέγχου, αρνήθηκε να απαντήσει σε επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τους ποιος διόρισε και πλήρωσε. Επίσης, υπάρχει εγκύκλιος που λέει δεν μπορείς να δεχτείς δωρεάν χωρίς άδεια.

– Κληρίδης: Φτάσαμε στα άκρα να ζητά την άδεια σας ο Ελεγκτής για να πάει στο Δικαστήριο.

– Εισαγγελέας: Διαφωνώ.

– Κληρίδης: Βάλατε πλώρη από την πρώτη μέρα που αναλάβατε τα καθήκοντα σας, να διώξετε τον Ελεγκτή. Είπατε τα κρατούσατε (στοιχεία) τέσσερα χρόνια. Είναι δηλαδή από την μέρα που αναλάβατε.

– Εισαγγελέας: Αφού λέτε πως το κάνουμε εκδικητικά μετά τις καταγγελίες της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Άρα έχουμε μαντικές ικανότητες. Αποφασίστε ποια είναι η θέση σας. Είναι γεγονός πως από την πρώτη στιγμή διαπίστωσα ότι ο κ. Μιχαηλίδης και η πρώτη φορά ήταν για τα διαβατήρια, πως θα ήταν εχθρικός και θα προσπαθούσε να επιβάλλει τις θέσεις του. Δεν έχω ξαναδεί οποιοδήποτε πολιτικό ακόμα και ηθοποιό, να εμφανίζεται τόσο πολλά στην τηλεόραση, όσο ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής. Και ό,τι γίνει, διαπομπεύεται ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας. Φτάσαμε σε ένα σημείο, να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Αν έβγαινες να μιλήσεις, έγραφαν οι εφημερίδες την επόμενη μέρα. Αν δεν βγαίναμε, που κατά κανόνα δεν βγαίναμε, ήταν αναντίλεκτη δημοσιοποίηση εναντίον μας.

Η υπόθεση Γιαννάκη

Αρκετή ώρα της αντεξέτασης αναλώθηκε στην υπόθεση Γιαννάκη. Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε «πουλάσκα», που του έκανε με επιστολή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας επειδή πήρε κατάθεση από τον Γιαννάκη, ώστε να ξέρει ποιο είναι το αφεντικό. Ενώ είναι σύνηθες να πάρει μια κατάθεση. Ποιος είναι ο λόγος να κάνεις αυτή την επίθεση;

– Εισαγγελέας: Απόλυτο αφεντικό της Δημοκρατίας για μια ποινική δίωξη, και το τονίζω, το απόλυτο αφεντικό, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Και το απόλυτο αφεντικό είδε πως αυτός που δεν είχε αρμοδιότητα να κάνει ποινικές έρευνες και έγινε αντιληπτό πως τίθεται σε κίνδυνο η μαρτυρία, καθηκόντως ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όταν ενημερώθηκε για μια παράτυπη διαδικασία, έστειλε μια επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή, που του είναι ο νομικός σύμβουλος, με καλή πίστη. Ούτε αυτό το πράγμα δεν το δέχεται ο πελάτης σας.

– Κληρίδης: Τον έχετε εμποδίσει να κάνει τη δουλειά του στα διαβατήρια, στα θέματα άμυνας, σε θέματα που αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την υπόθεση Γιαννάκη και σε πολλά άλλα θέματα. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο, σε αντίθεση με τον κ. Κληρίδη που ουδέποτε τον εμπόδισε και καλούσε τα Υπουργεία να συμμορφώνονται και να δίνουν το υλικό, εσείς ήσασταν συνέχεια πουπάνω του και να τον παρακολουθείτε.

Η αντεξέταση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο.