Ανανεώθηκε το διάταγμα προσωποκράτησης του 73χρονου Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, ο οποίος είναι ύποπτος για σφετερισμό Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, μέσω μεγαλεπήβολου κατασκευαστικού έργου που πιάνει το €1 δισ.

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας, έκανε αίτημα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έκδοση νέου διατάγματος προσωποκράτησης προσωποκράτησης του 73χρονου, για περίοδο έξι ημερών, το οποίο και εγκρίθηκε. Η πλευρά του υπόπτου δεν έφερε ένσταση στο αίτημα.

Ο Σιμόν Μιστιέλ Αϊκούτ, κάτοχος διαβατηρίων Ισραήλ και Πορτογαλίας, είχε συλληφθεί την Παρασκευή το μεσημέρι στο οδόφραγμα Δερύνειας από μέλος της Αστυνομίας Κύπρου, στη βάση σχετικού εντάλματος. Το Σάββατο είχε οδηγηθεί στο Δικαστήριο, το οποίο είχε διατάξει την προσωποκράτησή του για 5 μέρες.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη σημερινή διαδικασία, ο Αϊκούτ είναι πλέον ύποπτος και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι προέκυψε νεότερη μαρτυρία κατά τις αστυνομικές εξετάσεις. Λόγω αυτής της εξέλιξης επανασυνελήφθη τυπικά. Στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας, ανακριτής ανέφερε στον 73χρονο τους λόγους της σύλληψής του και του επιστήθηκε η προσοχή στο Νόμο. Ο τελευταίος αρκέστηκε να πει ότι «δεν παραδέχομαι τίποτα».

Επιπλέον, το δικηγορικό γραφείο του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους αποσύρθηκε από την εκπροσώπηση του υπόπτου, καθώς προέκυψε διαφωνία μεταξύ τους, με τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή Ρίκκο Μαππουρίδη να αναλαμβάνει την εκπροσώπησή του.

Για την υπόθεση καταζητούνται ακόμη δυο πρόσωπα. Πρόκειται για τους δυο γιους του 73χρονου. Τον 51χρονο Αφίκ Γιάκοβ και τον 49χρονο Μάικλ Μιστριέλ Αϊκούτ. Και οι δυο παρουσιάζονται ως διευθυντές του ομίλου. Όπως και ο πατέρας τους, είναι κάτοχοι διαβατηρίων Ισραήλ και Πορτογαλίας. Το ΤΑΕ Αρχηγείου προσπαθεί να τους εντοπίσει.

Και οι τρεις είναι ύποπτοι για έξι πλέον αδικήματα, αφού ελέγχονται και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα άλλα πέντε αδικήματα είναι αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον, παράνομης κατοχή, νομή και χρήσης γης εγγεγραμμένης σε άλλον, καθώς και συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Ο 73χρονος Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ παρουσιάζεται στο facebook ως ο ιδρυτής του ομίλου εταιρειών AFIK GROUP. Ο κατασκευαστικός αυτός οργανισμός άρχισε να υλοποιεί το έργο «Caesar Project». Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλάμβανε τις αναπτύξεις «Caesar Blue», «Caesar Beach», «Caesar Breeze», «Caesar Bay», «Caesar Cliff» και «Caesar Resort». Όλα αυτά σε τεμάχια γης στα Γαστριά, στην Ακανθού, στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και στο Τρίκωμο.

Οι ύποπτοι σφετεριστές διαφημίζουν ότι πώλησαν πάνω από 5.000 μονάδες στο Τρίκωμο (από 50.000 ευρώ και πάνω η αγορά διαμερίσματος) και 220 στο Μπογάζι Αμμοχώστου, αλλά και ότι ο όμιλος Afik υλοποίησε ή τροχιοδρόμησε τουλάχιστον οκτώ τέτοια έργα με συνολικά πέραν των 8.600 τουριστικών μονάδων.

Ελληνοκύπριοι έδωσαν μαρτυρία σε βάρος του Αϊκούτ, αφού κατέθεσαν ότι δεν συγκατατέθηκαν για αξιοποίηση των περιουσιών τους. Δυο πρόσωπα από ευρωπαϊκή χώρα αγόρασαν τουριστική κατοικία στα Γαστριά Αμμοχώστου και κατέβαλαν €235.000. Κατέθεσαν στην Αστυνομία ότι δεν τους δόθηκε τίτλος ιδιοκτησίας.

Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση από τον Οκτώβριο του 2020.