Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι αναμένεται να παραπεμφθεί αύριο ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτου, σε σχέση με την υπόθεση εξασφάλισης ευρωπαϊκής χορηγίας €765.000 για αναβάθμιση ξενοδοχείου. Η υπόθεση, που αφορά σε πλαστογραφία και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, έχει ήδη καταχωριστεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου και αύριο το πρωί προγραμματίζεται να γίνει η διαδικασία παραπομπής.
Το θέμα που προκύπτει είναι πως ο κ. Ζαννέττου, ο οποίος πέτυχε επανεκλογή του την Κυριακή, υπάρχει πιθανότητα να πρέπει να τεθεί σε αργία, αφού την 1η Ιουλίου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται πως η νομοθεσία αναφέρει πως δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή σύμβουλος εναντίον του οποίου διερευνάται από τις διωκτικές αρχές αδίκημα που έχει σχέση με έλλειψη τιμιότητας, ηθική αισχρότητα ή αδίκημα που εκδικάζεται «ως κακούργημα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου ο οποίος επιφέρει, σε περίπτωση καταδίκης, ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών και άνω, τελεί αυτοδικαίως σε αργία».
Όπως πληροφορείται το philenews το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα και θα ζητήσει γνωμάτευση επί του θέματος, προκειμένου να διαφανεί εάν τελικά ο δήμαρχος Αγίας Νάπας πρέπει να τεθεί σε αργία πριν την έναρξη της δεύτερης του θητείας. Θα ζητηθεί, μάλιστα, όπως μας αναφέρθηκε όπως εξεταστεί αμέσως το θέμα, αφού απομένουν λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Σημειώνεται πως σε περίπτωση αργίας τον δήμαρχο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αντικαθιστά ο αντιδήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Σωτήρα στην οποία έχει εκλεγεί ο Αντώνης Κουμή.
Σημειώνεται πως το θέμα είχε αναδειχθεί και σε ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΚΟΤ, τα ευρήματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2019. Στο μικροσκόπιο της ΕΥ τέθηκε, χορηγία €765.000 που δόθηκε για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα, μέτοχος και διευθυντής του οποίου ήταν τον επίδικο χρόνο ο Χρίστος Ζαννέτου. Στα συμπεράσματα της η ΕΥ είχε αναφέρει πως ποσά που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το έτος 2007 και αφορούν στον δανεισμό «παρουσιάζονται με μικρότερα ποσά, γεγονός που δεικνύει ότι, οι υποβληθείσες, ως εξελεγμένες, οικονομικές καταστάσεις ήταν παραποιημένες».