Κρανίου τόπο και σκηνές από την Αποκάλυψη αντίκριζαν χθες τα πρώτα συνεργεία κατάσβεσης της πυρκαγιάς όταν κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας, η οποία από το μεσημέρι σάρωνε τις κοινότητες Ψάθι, Πολέμι, Άγιος Δημητριανός, Χούλου, Λεμόνα.
Κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά κατεστραμμένα από την φωτιά, πολλά περισσότερα με ζημιές από τις φλόγες, ολόκληρες πράσινες εκτάσεις μέχρι πριν λίγες ώρες να έχουν μετατραπεί σε ένα κατάμαυρο καμβά και πυκνοί καπνοί να βγαίνουν από παντού, είναι η αποκαρδιωτική εικόνα που θα επικρατεί σε μια τεράστια έκταση στην κεντρική ημιορεινή Πάφο.
Η πυρκαγιά, που για άγνωστο ακόμη λόγο ξέσπασε σε αγροτική περιοχή μεταξύ Πολεμίου, Ψαθιού και Γιόλου και που εξαιτίας των σφοδρών ανέμων γιγαντώθηκε σε ελάχιστο χρόνο, είναι η σοβαρότερη πύρινη απειλή που αντιμετώπισε από το περασμένο καλοκαίρι η επαρχία Πάφου. Τέσσερις κοινότητες εκκενώθηκαν προς αποφυγή ανθρώπινων τραγωδιών, κατοικίες, εξοχικά, επαγγελματικά υποστατικά κάηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές, ένα άτομο μεταφέρθηκε τραυματισμένο στο νοσοκομείο, για άλλα τρία πρόσωπα υπήρξαν φόβοι για την τύχη τους για ώρες, πριν εντοπιστούν σώοι και κάτοικοι φώναζαν για αδράνεια ή λάθος χειρισμούς από τους αρμόδιους, συντελώντας σε μια εφιαλτική κατάσταση που διατηρήθηκε μέχρι νωρίς το βράδυ.
Αρχικά, η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα αποφάσισαν την εκκένωση του χωριού Ψάθι αφού η πυρκαγιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη μπήκε απειλητικά μέσα στο χωριό. Λίγο αργότερα, αποφασίσθηκε η εκκένωση και των χωριών Άγιος Δημητριανός, Χούλου και Λεμόνα, αφού η φωτιά κατευθύνθηκε προς την πλευρά εκείνη. Προχώρησαν επίσης σε εκκένωση και λίγων μεμονωμένων κατοικιών στο Πολέμι, που γειτνιάζει με το Ψάθι από τη νότια πλευρά.
Για αρκετές ώρες το σκηνικό στις κοινότητες αυτής της περιοχής, ήταν εφιαλτικό. Ελλείψει πτητικών μέσων, εκτός ελέγχου τα πύρινα μέτωπα κατάπιναν τις πρώτες διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες, αλλά και μόνιμες κατοικίες ανθρώπων. Την ίδια ώρα, κάτοικοι των περιοχών αυτών αναζητούσαν ζεύγος βρετανών μόνιμων κατοίκων, καθώς και έναν κτηνοτρόφο οι οποίοι δεν είχαν εντοπισθεί και εκφράζονταν φόβοι για την τύχη τους.
Τελικά, ευτυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις οι προσωρινά αγνοούμενοι εντοπίστηκαν και ήταν καλά στην υγεία τους. Χρειάστηκε, ωστόσο, η μεταφορά ενός άντρα με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Πάφου, αφού τραυματίσθηκε, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, στην προσπάθεια να περισώσει την περιουσία του.
Η εκτός ελέγχου κατάσταση συνέτεινε στην ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Πυρσός που εφαρμόζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις έκτακτης και σοβαρότατης ανάγκης. Υπουργική ομάδα μετέβη στο ΚΣΕΔ, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, για παρακολούθηση της κατάστασης και συντονισμό.
Εκεί βρίσκονταν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Άμυνας. Στο ΚΣΕΔ βρίσκονταν επίσης ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών.
Η έκταση του πύρινου μετώπου ώθησε την Αστυνομία να κλείσει τον δρόμο από την τοποθεσία Λεμονάρι, στον κύριο δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς προς το Πολέμι και τον δρόμο από τον Άγιο Δημητριανό προς το Ψάθι για λόγους δημόσιας ασφάλειας.
Παράλληλα, η ΑΗΚ διέκοψε την ηλεκτροδότηση στις κοινότητες για σκοπούς ασφαλείας. Το Πολέμι, το Ψάθι και η Χούλου παρέμειναν το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και αναμένεται με την ομαλοποίηση της κατάστασης σήμερα να επανέλθει και η κανονικότητα στην ηλεκτροδότηση.
Η φωτιά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, ξέσπασε σε περιοχή με ξηρά χόρτα, χαμηλή άγρια βλάστηση και δέντρα. Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε πρώτη φάση με έξι οχήματα, ενώ συνέδραμαν άλλα τρία του Τμήματος Δασών και ένα από την Υπηρεσία Θήρας. Επιπρόσθετα εργάζονταν και προωθητές γαιών.
Στην περιοχή επιχειρούσε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο και επίγειες δυνάμεις, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε ενίσχυση από τα διαθέσιμα τμήματα από όλη την επαρχία. Τις από αέρος προσπάθειες συνέδραμαν στη συνέχεια και τα δύο ιορδανικά ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, ελικόπτερο της ΜΑΕΠ και επίγειες δυνάμεις από Επαρχία Λεμεσού και ΕΜΑΚ.
Ζητήθηκε συνδρομή από Ιορδανία, Ελλάδα και Ισραήλ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που πραγματοποιούσε χθες επίσημη επίσκεψη στο Αμμάν, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την σοβαρότητα της κατάστασης στην Πάφο και επίσπευσε την αναχώρηση του από την Ιορδανία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε άμεσα το θέμα στον Βασιλιά της Ιορδανίας ζητώντας την συνδρομή πτητικών μέσων για αντιμετώπιση της κατάστασης, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε αμέσως ο Ιορδανός μονάρχης δίνοντας τις σχετικές διαταγές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε επαφές και με τον ευρωπαικό μηχανισμό αρωγής, όπως επίσης και με κράτη όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ για συνδρομή στις προσπάθειες ελέγχου της κατάστασης. Όπως έχει γίνει γνωστό, σήμερα θα φθάσουν στην Κύπρο και δύο Canadair από την Ελλάδα για να συνδράμουν τις προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης.
Ό Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο και μετέβη άμεσα στο ΚΣΕΔ για ενημέρωσή του για όλα όσα συνέβησαν και για συντονισμό των επόμενων κινήσεων.
Οργισμένοι οι κάτοικοι
Κάτοικοι των πληγέντων κοινοτήτων εμφανίστηκαν οργισμένοι καταγγέλλοντας ολιγωρία των αρμοδίων αρχών και κακό συντονισμό. Έκαναν λόγο για καθυστερημένη εμπλοκή των πτητικών μέσων στις προσπάθειες κατάσβεσης και για ενδιαφέρον κάποιων να προστατεύσουν πρώτα τα φωτοβολτατικά πάρκα της περιοχής, αντί τις κατοικίες των ανθρώπων.