Το μέγεθος του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από τον εταιρικό όμιλο Afik, αποτυπώνεται στους τζίρους παράνομης πώλησης μονάδων στο Τρίκωμο και στο Μπογάζι.
Οι τρεις επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, φέρονται να αποκόμισαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μόνο από την πώληση μονάδων στις παράνομες αναπτύξεις που έγιναν στις κατεχόμενες κοινότητες της Αμμοχώστου.
Το μεγαλύτερο «πρότζεκτ» ήταν στο Τρίκωμο και ονομάζεται CAESAR RESORT & SPA. Ο όμιλος Afik παρουσιάζεται να σφετερίστηκε ελληνοκυπριακή γη και να προχώρησε στην ανέγερση 5.700 μονάδων, από τις οποίες πώλησε πέραν των 5.000. Το έτερο έργο, αυτό στο Μπογάζι Αμμοχώστου Caesar Beach), που επίσης υλοποιήθηκε, περιλάμβανε 220 τουριστικές μονάδες. Πωλήθηκαν, μάλιστα, όλες.
Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με μαρτυρία που εξασφάλισε το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου οδηγούν στο διόλου αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο υπολογιζόμενος τζίρος απ΄ όλα τα έργα αγγίζει -και πιθανότατα ξεπερνά- ποσό εννέα ψηφίων. Συγκεκριμένα, οι ανακριτές της εν λόγω μονάδας της Αστυνομίας, έχουν στοιχεία πως ένα σπίτι στο Μπογάζι Αμμοχώστου πωλήθηκε για το ποσό των 200.000 λιρών Αγγλίας, δηλαδή 235.000 ευρώ.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι ύποπτοι σφετεριστές διαφημίζουν ότι πώλησαν πάνω από 5.000 μονάδες στο Τρίκωμο (από 50.000 ευρώ και πάνω η αγορά διαμερίσματος) και 220 στο Μπογάζι Αμμοχώστου και ότι ο όμιλος Afik υλοποίησε ή τροχιοδρόμησε τουλάχιστον οκτώ τέτοια έργα με συνολικά πέραν των 8.600 τουριστικών μονάδων, χρησιμοποιώντας Ελληνοκυπριακές περιουσίες,, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του σφετερισμού.
Ο Σιμόν Αϊκούτ
Για την υπόθεση συνελήφθη ως ύποπτος ο 73χρονος Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ κάτοχος διαβατηρίων Ισραήλ και Πορτογαλίας, ο οποίος παρουσιάζεται στο facebook ως ο ιδρυτής του ομίλου εταιρειών AFIK GROUP. Όπως είναι γνωστό, το περασμένο Σάββατο οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα προσωποκράτησης για περίοδο πέντε ημερών. Να σημειωθεί ότι ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ συνελήφθη την Παρασκευή το μεσημέρι στο οδόφραγμα Δερύνειας από μέλος της Αστυνομίας Κύπρου. Όταν του αναφέρθηκαν οι λόγοι για τους οποίους συνελήφθη ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ αρκέστηκε να αναφέρει «εντάξει».
Γιάκοβ και Μάικλ Αϊκούτ
Για την υπόθεση καταζητούνται ακόμη δυο πρόσωπα. Πρόκειται για τους δυο γιους του πρώτου υπόπτου που τελεί υπό κράτηση. Τον 51χρονο Αφίκ Γιάκοβ και τον 49χρονο Μάικλ Μιστριέλ Αϊκούτ. Και οι δυο παρουσιάζονται ως διευθυντής του ομίλου. Όπως και ο πατέρας τους, είναι κάτοχοι διαβατηρίων Ισραήλ και Πορτογαλίας.
Τα πέντε αδικήματα
Και οι τρεις προαναφερθέντες είναι ύποπτοι για πέντε αδικήματα. Τα απαριθμούμε: Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης εγγεγραμμένης σε άλλον, συνωμοσία προς καταδολίευση.
Το Caesar project
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», το ΤΑΕ άρχισε να διερευνά την υπόθεση από τον Οκτώβριο του 2020. Είχε εξασφαλίσει πληροφορία ότι στα κατεχόμενα γίνεται παράνομη εκμετάλλευση γης που ανήκει σε Ελληνοκυπρίους, από κατασκευαστικές εταιρείες ισραηλινών και τουρκοκυπριακών συμφερόντων. Η ίδια πληροφορία ανέφερε πως ανεγείρονταν τουριστικές μονάδες. Το όλο έργο ονομαζόταν «Caesar Project». Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλάμβανε τις αναπτύξεις «Caesar Blue», «Caesar Beach», «Caesar Breeze», «Caesar Bay», «Caesar Cliff» και «Caesar Resort». Όλα αυτά σε τεμάχια γης στα Γαστριά, στην Ακανθού, στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και στο Τρίκωμο.
Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες
Αφού πρώτα οι αστυνομικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν τις παράνομες αναπτύξεις, εντοπίστηκαν Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ούτε πώλησαν το τεμάχιο γης τους, ούτε συγκατατέθηκαν για οποιοδήποτε έργο ανάπτυξης.
Από εκείνο το σημείο, λοιπόν, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι με τον σφετερισμό ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα. Το ανακριτικό έργο οδήγησε στον Όμιλο Afik, ο οποίος μάλιστα διαφήμιζε σε ιστοσελίδα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εν λόγω έργα.
Δεν τους έδωσαν τίτλο
Τον περασμένο Μάιο η υπόθεση πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν προέκυψε εξέλιξη με την παράνομη ανάπτυξη «Caesar Beach» στα Γαστριά Αμμοχώστου. Δυο πρόσωπα από ευρωπαϊκή χώρα αγόρασαν παράνομα οικία εκτός του συγκεκριμένου έργου. Όπως διαπιστώθηκε από κατάθεση που έδωσαν στο ΤΑΕ Αρχηγείου, το 2017 όταν έκαναν διακοπές στα κατεχόμενα επέδειξαν ενδιαφέρον για να αγοράσουν την μονάδα από το εν λόγω συγκρότημα κατοικιών που ήταν υπό ανέγερση. Κατά τη συνάντησή τους με εκπρόσωπο της εταιρείας, συμφώνησαν για την αγορά διώροφης κατοικίας τριών υπνοδωματίων έναντι 200.000 στερλινών Αγγλίας (235 χιλ. ευρώ). Το ποσό αυτό το αποπλήρωσαν σε δόσεις τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, δεν τους δόθηκε τίτλος ιδιοκτησίας.
Μέχρι στιγμής το ΤΑΕ Αρχηγείου έχει λάβει 130 καταθέσεις για την υπόθεση. Οι αρχές θα απευθυνθούν εκ νέου στο Δικαστήριο για την έκδοση διατάγματος αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών, ενώ αναμένεται να ληφθούν ακόμα 60 καταθέσεις.
Όλα τα έργα
Σύμφωνα με τα όσα η ίδια η εταιρεία διαφημίζει στην ιστοσελίδα της, τα έργα της είναι τα ακόλουθα:
>> Caesar Resort & Spa (Τρίκωμο) – Συνολικά 5.700 μονάδες με πάνω από 5.000 να έχουν πωληθεί
>> Caesar Blue (Καρπασία) – 1.600 μονάδες και 72 επαύλεις
>> Caesar Palm Jumeirah (Καρπασία) – 516 μονάδες
>> Blue Line Villas (Καρπασία) – 92 μονάδες
>> Caesar Cliff (Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας) – Προγραμματίζεται η ανέγερση 280 μονάδων
>> Caesar Breeze (Καρπασία) – Προγραμματίζεται η ανέγερση 200 μονάδων
>> Caesar Beach (Μπογάζι, Αμμόχωστος) – 220 μονάδες – Πωλήθηκαν όλες
>> Caesar Bay (Ακανθού) – 50 μονάδες