Εμπειρογνώμονας της ιταλικής εταιρείας Leonardo, κατασκευάστριας των ελικοπτέρων Agusta Westland AW139, αναμένεται να καταθέσει στη δίκη για τον θανάσιμο τραυματισμό του 27χρονου συμβασιούχου οπλίτη των καταδρομών, Παναγιώτη Γιαννιού, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στις 27/6/2022 στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας.

Αυτό συμπεραίνεται από τα όσα αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους της κατηγορούσας Αρχής ενώπιον του Στρατιωτικού Δικαστηρίου Λευκωσίας, κατά τις δικάσιμους της περασμένης Δευτέρας και Τρίτης.

Το συγκεκριμένο διήμερο οπότε πραγματοποιήθηκαν οι ακροάσεις της υπόθεσης, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας υπαστυνόμου Β’, Ανδρέα Γιαννακού, με την εξέτασή του από την κατηγορούσα Αρχή και την αντεξέτασή του από τη συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου. Αν και υπηρετεί σε Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ο κ. Γιαννακού συμμετείχε στην ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Πάφου.

Έδωσε μαρτυρία ως εμπειρογνώμονας, αποκαλύπτοντας και αναλύοντας ενώπιον της έδρας τι ακριβώς κατέγραψε το μαύρο κουτί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη πτώση-θανάτου του Γιαννιού από το Agusta Westland AW139. Το μαύρο κουτί έχει δυο καταγραφείς. Έναν για τον ήχο και έναν για τα δεδομένα της πτήσης (ύψος, ταχύτητα, κλίση κλπ.).

Προφανώς, η κατηγορούσα Αρχή, επειδή στηρίζει πολλά στην εν λόγω μαρτυρία, θέλει να την ενισχύσει και με την παρουσία των Ιταλών εμπειρογνωμόνων της εταιρείας, οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα του μαύρου κουτιού, πριν τα διαβιβάσουν στον υπαστυνόμο Β΄ Ανδρέα Γιαννακού.

Το Επαρχιακό Στρατιωτικό Δικαστήριο είχε ορίσει ακροάσεις για όλη την εβδομάδα, ωστόσο, αναβλήθηκαν οι τρεις τελευταίες, λόγω προσωπικού ζητήματος που αντιμετώπιζε πρόσωπο που είναι ανάμεσα στους συντελεστές της δίκης. Η επόμενη δικάσιμος είναι ορισμένη για τις 17 Ιουνίου.

Κατηγορούμενος για την υπόθεση είναι αρχιλοχίας της μοίρας καταδρομέων, ο οποίος βρισκόταν με τον Γιαννιού στο ελικόπτερο και είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Στο Δικαστήριο την περασμένη Δευτέρα προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από την ανάλυση της εταιρείας Leonardo. Τα σημαντικότερα σημεία από τους διαλόγους, όπως παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο:

> Στις 12:39:07 ακούγεται κάποιος από την καμπίνα να δίνει σύνθημα: «GO».

> Στις 12:39:09, δύο δευτερόλεπτα μετά την πιο πάνω αναφορά, γίνεται αντιληπτό ότι έπεσε ο Γιαννιός στη θάλασσα. Ο υπεύθυνος της καμπίνας καταγράφεται από το μικρόφωνο να διερωτάται (δεν διευκρινίστηκε σε ποιόν απευθυνόταν): «Γιατί τον έβαλες να πηδήσει;».

> Μετά από δύο δευτερόλεπτα, ο κυβερνήτης διερωτάται: «Εννά πάεις για το πραγματικό τωρά;». Ο υπεύθυνος καμπίνας απαντά μέσω της ενδοεπικοινωνίας: «Επήδησεν ο πρώτος». Ο κυβερνήτης διερωτάται «ποιος;». Και ξαναρωτά: «Πού επήδησε;». Ακούγεται να ερωτά και ο υπεύθυνος καμπίνας: «Γιατί επήδησε τωρά;».

> Μετά την πάροδο τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η πτώση, ο κυβερνήτης διερωτάται: «Πότε επήδησε ρε; Την ώρα που έφυγα εγώ μόνος μου;». Ο υπεύθυνος καμπίνας λέει: «Έκανε μ…κία δαμαί ο υπεύθυνος». Ο κυβερνήτης μετά από μια έκφραση που λέει πάνω στη φόρτιση του («… την πίστη της κλωστής»), ξαναρωτά πότε έπεσε ο καταδρομέας: «Την ώρα που έστριβα;».

> Λίγο αργότερα, από άλλο ελικόπτερο που ακολουθούσε, γίνεται η ακόλουθη επισήμανση: «Κάτι σας έπεσε μέσα στην θάλασσα». Απαντά ο συγκυβερνήτης: «Ναι, εν άνθρωπος, έππεσε μόνος του».

> Ακολουθούν αγωνιώδεις προσπάθειες να εντοπιστεί ο Γιαννιός και να ανασυρθεί. Από το πιλοτήριο, ακούγονται αναθεματισμοί για τη μοιραία πτώση. Ένας από τους δύο χειριστές αναφωνεί: «Εν καθυστερημένοι ρε μ…, εν καθυστερημένοι…».

> Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές όταν εντοπίστηκε ο Γιαννιός στην θάλασσα. Ο υπεύθυνος καμπίνας λέει «dead ahead». Από το πιλοτήριο ένας εκ των δύο χειριστών αναφέρει: «Έτον δαμαί μπροστά». Ο έτερος χειριστής λέει: «Ρε, εν  ανάποδα τούτος». Επαναλαμβάνει με ένταση: «Εν ανάποδα, εν ανάποδα, εν ανάποδα, εν ανάποδα, επνίηκεν ο άνθρωπος!». Ακολουθούν συνεννοήσεις για τη διάσωση.

Από την εξέταση του μάρτυρα, του αξιωματικού της Αστυνομίας Ανδρέα Γιαννακού, ο οποίος επικαλέστηκε την ανάλυση των δεδομένων του μαύρου κουτιού από την κατασκευάστρια εταιρεία «Leonardo», προκύπτει ότι η πτώση σημειώθηκε 12:39:07 και έγινε αντιληπτή στις 12:39:09. Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννακού κατά το πρώτο χρονικό σημείο το ελικόπτερο είχε ύψος 22,5 μέτρα (74 πόδια) και ταχύτητα 96 χιλιόμετρα (52 κόμβοι). Στις 12:39:09 είχε ύψος 25 μ. (82 πόδια) και ταχύτητα επίσης 96 χιλιόμετρα (52 κόμβοι). Οι παράμετροι ρίψεως ήταν 10 πόδια ύψος (3 μ.) και 10 κόμβοι (18 χλμ).