Οδικό χάρτη για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τις φυλακές ετοίμασε ο νέος αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος, Χάρης Φιλιππίδης,  ο οποίος έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές του όσον αφορά στη διαφθορά, τα ναρκωτικά και τα κινητά.

Προερχόμενος από τις τάξεις της Αστυνομίας φαίνεται γνώστης της κατάστασης και έπιασε δουλειά χωρίς πολλά λόγια. Τον συναντήσαμε στο «αρχηγείο» του στις φυλακές. Φορούσε ένα απλό μπλουζάκι και έναν τζιν με αθλητικά, δείχνοντας πως δεν πήγε για να κάνει τον διευθυντή αλλά για να βρει λύσεις. Η διαφθορά είναι κόκκινη γραμμή και για να δώσει το παράδειγμα περνά και ο ίδιος από έλεγχο γιατί επιλέγει να μιλά με τα έργα του.

– Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλακές είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Πώς θα κινηθείτε για την επίλυσή τους;

– Είμαι άνθρωπος της ουσίας και προτιμάω να μιλάω με πράξεις. Όραμα μου είναι να δημιουργήσουμε το σωφρονιστικό ίδρυμα του αύριο, σήμερα. Να καταστήσουμε τις Φυλακές μας πιο ασφαλείς, τόσο για το προσωπικό που εργάζεται, όσο και για τους ανθρώπους που διαβιούν εδώ. Με αξιοπρεπείς χώρους και συνθήκες, όχι μόνο κράτησης, αλλά κυρίως αποκατάστασης και επανένταξης στην κοινωνία, ενεργών και αναμορφωμένων πλέον πολιτών. Οι βασικοί στρατηγικοί μας στόχοι είναι τρεις, οι οποίοι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι και με τις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Συγκεκριμένα είναι:

(α) ο εκσυγχρονισμός του Σωφρονιστικού μας Συστήματος,

(β) η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού και

(γ) η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Μαζί με τους στενούς μου συνεργάτες, βρισκόμαστε στη διαδικασία εκπόνησης του Σχεδίου Δράσης μας, ενός Οδικού Χάρτη, με επιμέρους στόχους και δράσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, το οποίο σταδιακά θα μας οδηγήσει στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων. Με την ολοκλήρωσή του, πρόθεσή μας είναι να το παρουσιάσουμε στο κοινό. Είμαστε υπόλογοι στην κοινωνία και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την υποχρέωση μας αυτή. Γι’ αυτό και στο τέλος του έτους θα έρθουμε πίσω και θα ενημερώσουμε για την πρόοδο που θα έχουμε κάνει στη βάση υλοποίησης του προγράμματός μας. Εμείς, ως νέα διεύθυνση, λειτουργούμε με πλήρη διαφάνεια και θέλω να το γνωρίζει αυτό ο κόσμος. 

Πυρήνας όλων μου των ενεργειών, είναι η προστασία με κάθε τρόπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του φυλακισμένων. Την ίδια στιγμή, θέλω να υπογραμμίσω, ότι η προστασία και η έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Φυλακών, αποτελούν για εμένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Οι δεσμοφύλακες αποτελούν τον φτωχό συγγενή του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης. Μπορώ να πω ότι είναι οι αθέατοι ήρωες, αφού εργάζονται μέσα σε ένα πολύ ψυχοφθόρο περιβάλλον, όπου καθημερινά έρχονται σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι κατά γενική ομολογία, βρίσκονται στη χειρότερη φάση της ζωής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δεσμοφύλακες μας, και κατ’ επέκταση οι οικογένειές τους να βρίσκονται κάτω από διαρκή πίεση και έντονο στρες. Θέλω, οι δεσμοφύλακες μας να νοιώθουν ασφαλείς στον χώρο εργασίας τους. Ως άνθρωποι που είναι, δικαιούνται να κάνουν και αυτοί λάθη κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους εργασίας. Θέλω να ξέρουν ότι η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα τους, νοουμένου φυσικά ότι τα όποια λάθη δεν είναι εσκεμμένα, επαναλαμβανόμενα ή δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια οποιουδήποτε προσώπου.

-Πρόσφατα η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε έκθεσή της προβαίνει σε σειρά παρατηρήσεων για τις φυλακές. Εκτιμάται ότι αρκετά ζητήματα θα λυθούν με τα έργα που προωθούνται;

– Οι επισκέψεις και οι παρατηρήσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (γνωστής και ως CPT), αντιμετωπίζονται με θετική διάθεση από εμάς. Τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και προχωρούμε στην υλοποίηση των συστάσεων τους, στο βαθμό φυσικά που αυτό είναι εφικτό. Επί τούτου, να σας ενημερώσω ότι ως Διεύθυνση έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση των συστάσεων της Επιτροπής CPT και έχουμε εκπονήσει ξεχωριστό πλάνο δράσης, με σκοπό την υλοποίηση εκείνων των συστάσεων που θεωρούμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν και να επιφέρουν προστιθέμενη αξία στο σωφρονιστικό μας σύστημα.

Οι κτηριακές μας εγκαταστάσεις χρονολογούνται από το 1894, γεγονός το οποίο είναι φυσικό να μην συμβάλλει στην ύπαρξη μιας κτιριολογικά σύγχρονης φυλακής, η οποία θα διευκόλυνε τόσο τη λειτουργία του Σωφρονιστικού Ιδρύματος του τόπου μας, όσο και την ομαλότερη διαβίωση των κρατουμένων. Τα νέα κτήρια, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και η νέα πτέρυγα η οποία θα ανεγερθεί μέχρι το 2027, θα επιλύσουν σημαντικότατα ζητήματα και κυρίως το πρόβλημα της διαβίωσης των κρατουμένων στα κελιά τους, το οποίο αποτελεί ίσως και τη σημαντικότερη παρατήρηση της Επιτροπής CPT.  

Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι όποιες παρατηρήσεις δεχόμαστε κατά καιρούς, είτε από την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, είτε από άλλες αρμόδιες Επιτροπές, ή ακόμα και από ανεξάρτητους θεσμούς (εντός και εκτός Κύπρου), τις βλέπω ως ευκαιρίες για να βελτιωθούμε ως σωφρονιστικό ίδρυμα. Προσωπικά, στη βάση του ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε οτιδήποτε κάνουμε, είμαι θετικός ακόμα και σε κριτική που γίνεται κατά καιρούς, επειδή είναι ένα εργαλείο που μου επιτρέπει να αξιολογώ τόσο την απόδοσή μου, όσο και τα επιτεύγματα του Οργανισμού, του οποίου ηγούμαι και αναλόγως να τα αναθεωρώ και να τα βελτιώνω.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι, αρκετές από τις συστάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη υλοποιηθεί. Από τον Μάιο του 2023 που δεχθήκαμε την αξιολόγηση μέχρι σήμερα, η κατάσταση στο σωφρονιστικό ίδρυμα του τόπου έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Όμως δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι. Οι προσπάθειές μας είναι και εντατικές, αλλά και συνεχείς. Λειτουργούμε με πλήρη διαφάνεια και είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε και επίσημα, τόσο την Επιτροπή CPT, όσο και την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, αλλά κυρίως την κοινωνία, σε σχέση με τον χειρισμό όλων των θεμάτων /παρατηρήσεων που θίγονται στη εν λόγω Έκθεση. Θέση μου είναι ότι, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται μέσα στις Φυλακές, ειδικά σε σχέση με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που διαβιούν εδώ, καθώς και για τις προσπάθειες αναμόρφωσης και επανένταξης. Και πιστέψτε με, γίνονται πολλά.  

-Ποια προγράμματα επανένταξης και σωφρονισμού των κρατουμένων λειτουργούν στις Φυλακές; Ποιος ο προγραμματισμός σας για το μέλλον;

– Ο εγκλεισμός από μόνος του, δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού από διάφορους τομείς και αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εμπόδιο στην επανένταξη των καταδίκων. Οι έγκλειστοι συνάνθρωποί μας, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άτομα, τα οποία θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στην κοινωνία, ως κοινωνοί κάθε έκφανσης και δραστηριότητάς της. Στο σημείο αυτό, επιτρέψετε μου να τονίσω τη σημασία που δίνουμε στην εκπαίδευση των κρατουμένων, η οποία έχει αναγνωριστεί ακόμα και σε Ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η εκπαίδευση στη φυλακή αποσκοπεί στην επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία και στην ελαχιστοποίηση των «δεινών του εγκλεισμού». Το σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας μας, έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των κρατουμένων μετά την αποφυλάκισή τους. Οι πρωτοβουλίες μας, περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, επαγγελματική κατάρτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, και την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας με εργοδότες. Η συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω του Σχεδίου Εργασιακής Αποκατάστασης και της οικονομικής ενίσχυσης των εργοδοτών, αποτελεί επίσης ένα βασικό στοιχείο για την ενίσχυση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφυλακισθέντων.

Επιπλέον, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερους επαγγελματίες και προγράμματα που θα καλύπτουν όλες τις ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες των κρατουμένων. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως βρίσκεται στην αποδοχή των πρώην κρατουμένων από την κοινωνία. Το στίγμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός παραμένουν σημαντικά εμπόδια για την επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων. Για όλους αυτούς τους λόγους, ως διεύθυνση των φυλακών, είμαστε στο στάδιο του επανασχεδιασμού και εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου επαγγελματικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών, τις οποίες θα προσφέρουμε. Ο σχεδιασμός αυτός, θα περιλαμβάνει ακόμα και κατάρτιση για νέες θέσεις εργασίας, μετά την αποφυλάκιση.

-Ποιες λύσεις προωθούνται για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού;

– Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, ο υπερπληθυσμός είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό φαινόμενο, το οποίο προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό σωφρονιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.  Συγκεκριμένα, Φυλακές σε περισσότερες από 130 χώρες, υπερβαίνουν το μέγιστο ποσοστό πληρότητάς τους. Αυτό παρατηρείται ακόμη και σε χώρες που θεωρούνται προηγμένες. Είναι σημαντικό να γνωρίζει το κοινό ότι, για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα υπερπληθυσμού, με τους κρατούμενους να έχουν ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τους 1100, εάν λάβουμε υπόψη ότι η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων μας αριθμεί περίπου 600 θέσεις.

Ωστόσο, τολμώ να πω ότι παρά τις δυσκολίες που επιφέρει ο υπερπληθυσμός, ως Τμήμα Φυλακών, προσπαθούμε και παρέχουμε όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες κράτησης, για τους ανθρώπους που ζουν εδώ. Η προσπάθειά μας είναι να συμβαδίζουμε με τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς, σεβόμενοι την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Έχω την άποψη ότι ο υπερπληθυσμός είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, αφού η ύπαρξή του, αναμφίβολα, οδηγεί σε αριθμό σοβαρών συνακόλουθων προβλημάτων, όπως είναι η αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ των φυλακισμένων, η δυσκολία στην παροχή της αναγκαίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς επίσης η αποδυνάμωση των προσπαθειών μας για αναμόρφωση και επανένταξη των καταδίκων.

Από την άλλη, ο υπερπληθυσμός, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση, αυξάνει σημαντικά τη ψυχολογική πίεση στους δεσμοφύλακες. Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των Φυλακών, αποτελεί τον δεύτερο βασικό Πυλώνα της Στρατηγικής μας, ως νέα Διεύθυνση.

Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι με τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο της πολιτικής της παρούσας Κυβέρνησης και κάτω από τη συνεχή και ουσιώδη εποπτεία του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Μάριου Χαρτσιώτη, το πρόβλημα του  υπερπληθυσμού, ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να επιλυθεί, όχι με ουτοπικές, αλλά με ρεαλιστικές και άμεσες λύσεις.

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα για απάμβλυνση του προβλήματος του υπερπληθυσμού;

– Το σωφρονιστικό μας ίδρυμα, όπως θα έχετε και εσείς προσέξει, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα τεράστιο εργοτάξιο, αφού διεξάγονται σήμερα αρκετές κτηριακές εργασίες. Δημιουργείται νέα κλειστή Φυλακή, στη θέση της ανοικτής με 240 περίπου νέες θέσεις, όπου με την ολοκλήρωσή της θα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό (γύρω στο 30%), αποσυμφόρησης των υφιστάμενων κελιών μας. Πέραν τούτου, σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η δημιουργία του νέου Κέντρου Εξωιδρυματικής Απασχόλησης & Αποκατάστασης Κρατουμένων. Τέλος, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η διαδικασία για την ανέγερση μιας επιπλέον κλειστής φυλακής μέχρι το 2027, όπου θα έχουμε επιπλέον 350 θέσεις, γεγονός που θα μας επιλύσει ουσιαστικά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης Δρ. Λούη Παναγή, για το προσωπικό του ενδιαφέρον για την υλοποίηση των πιο πάνω έργων.

87 + 61 θέσεις δεσμοφυλάκων

-Τι γίνεται με την έλλειψη προσωπικού νοουμένου ότι οι κρατούμενοι αυξάνονται, όπως και οι πτέρυγες;

– Το Τμήμα Φυλακών, την περίοδο που διανύουμε, έχει το λιγότερο προσωπικό που είχε από ιδρύσεώς του, σε σχέση πάντοτε με τον αυξημένο αριθμό κρατουμένων. Θα πρέπει ωστόσο να πούμε ότι με την βοήθεια της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουμε πρόσφατα προχωρήσει στην προκήρυξη 87 νέων μόνιμων θέσεων δεσμοφυλάκων, με τη διαδικασία της πρόσληψης να βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Παράλληλα, προγραμματίζουμε την προκήρυξη ακόμα 61 κενών θέσεων δεσμοφυλάκων εντός του έτους.

Τέλος θέλω να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη καμπή. Κάνουμε τα πλάνα μας και εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε τους στόχους μας, μέσα σε πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες, αφού οι Φυλακές, εξ’ ορισμού είναι μία πολύ ιδιάζουσα κατάσταση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό, κάθε άλλο παρά εύκολο εγχείρημα μπορεί να χαρακτηριστεί. Όμως, από κάπου πρέπει να αρχίσουμε, για να τελειώνουμε με αυτή την κατάσταση, η οποία δεν ικανοποιεί κανέναν (ειδικά το προσωπικό των Φυλακών). Εμείς, έχουμε σηκώσει μανίκια και έχουμε ξεκινήσει.  Η κοινωνία δικαιολογημένα ανησυχεί και απαιτεί πολλά από εμάς. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό και να είστε σίγουροι ότι εμείς ως Διεύθυνση των Φυλακών, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες του κόσμου και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε.«Θέλουμε οι κρατούμενοι και το προσωπικό μας να είναι ασφαλείς. Ξέρουμε πολύ καλά τη δουλειά μας και έχουμε καλές προθέσεις». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω στον κόσμο.

Κόκκινη γραμμή η διαφθορά προσωπικού

Δυστυχώς μεμονωμένα μεν, αλλά φαίνεται να εμπλέκονται στην εισαγωγή κινητών και ναρκωτικών στις φυλακές και μέλη του προσωπικού. Πώς ενεργεί η διεύθυνση στο θέμα αυτό;

– Αυτό είναι πράγματι πολύ ανησυχητικό, γι’ αυτό και θα μιλήσω ευθέως και χωρίς περιστροφές. Η διαφθορά στο σύστημα ποινικής Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Φυλακών, είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες.

Οι Φυλακές, εκ φύσεως, είναι χώροι υψηλού κινδύνου για διαφθορά, ειδικά εκεί όπου υπάρχει έλλειψη διαφάνειας και δημόσιας εποπτείας. Προσωπικά, για εμένα αποτελεί μία από τις κόκκινες μου γραμμές. Εκεί και όπου εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα, από οπουδήποτε και να προέρχονται, η απάντηση μόνο μία θα είναι, μηδενική ανοχή. Η θέση μας για μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την ενεργή δράση της Διεύθυνσης των Φυλακών, μέσα από τη συμβολή της στις υπό διερεύνηση ενέργειες των πέντε δεσμοφυλάκων. Και επειδή η γνωστή ρήση «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται» ισχύει, ειδικά στην περίπτωσή μας, να πω ότι πρόσφατα έχουμε αναθεωρήσει τα μέτρα ελέγχου και έρευνας όλου του προσωπικού των Φυλακών, κατά την είσοδό του στις εγκαταστάσεις.

Όλοι ανεξαιρέτως, από τον αναπληρωτή διευθυντή μέχρι τον τελευταίο δεσμοφύλακα, ερευνώνται ακριβώς όπως συμβαίνει και με οποιοδήποτε πρόσωπο εισέρχεται εντός των Φυλακών (επισκέπτες, πολιτικό προσωπικό, υπόδικοι, κατάδικοι, κ.α.).  

Στο σημείο αυτό, θέλω εμφαντικά να τονίσω ότι, οι υπό διερεύνηση ενέργειες των πέντε δεσμοφυλάκων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με διερευνώμενη εμπλοκή τους σε πολύ σοβαρές υποθέσεις, δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες και τις αρχές του Τμήματος Φυλακών. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να βλέπουμε τέτοια μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία δικαιολογημένα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού προς τις Φυλακές μας.

Από την άλλη όμως, αυτά τα γεγονότα χρησιμεύουν και ως υπενθύμιση ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου. Έρχονται να προειδοποιήσουν τους πιθανούς επίδοξους παραβάτες (ανεξαρτήτου της ιδιότητας τους), ότι κινδυνεύουν να καταλήξουν και οι ίδιοι σε κάποιο κελί. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό. Εκεί που υπάρχουν στοιχεία για επιλήψιμες ενέργειες, οι δεσμοφύλακες είναι οι πρώτοι που ζητούν και θέλουν να υπάρχουν οι  ανάλογες συνέπειες. Ως αναπλ. Διευθυντής Φυλακών, έχω την ανάγκη να τονίσω ότι είμαι περήφανος για τη συντριπτική πλειοψηφία των δεσμοφυλάκων μας. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι είναι τίμιοι, με ήθος και αξιοπρέπεια και εργάζονται ανιδιοτελώς, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον.

Οι γυναίκες και οι άνδρες δεσμοφύλακες, επιτελούν λειτούργημα, βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι να φροντίζουν. Έξω από τα ψηλά τείχη των Φυλακών, οι δεσμοφύλακές είναι και οι ίδιοι γονείς, είναι και οι ίδιοι παιδιά και εγγόνια συνανθρώπων μας, είναι ενεργά μέλη αυτής της κοινωνίας, της κυπριακής κοινωνίας. Τους αξίζει περισσότερος σεβασμός και αναγνώριση από αυτά που εισπράττουν και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κόσμος πολύ σύντομα θα αντιληφθεί αυτά που λέω. Η διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος είναι αποφασισμένη να περιορίσει στο ελάχιστο τη διαφθορά, αυτό το διαχρονικό καρκίνωμα που φθείρει τα υγιή κύτταρα του έμψυχου δυναμικού μας.

Για αυτό και η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί τον 3ον Πυλώνα του στρατηγικού μας σχεδίου.

55% του πληθυσμού είναι αλλοδαποί που κρατούνται για ποινικά αδικήματα

-Ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων είναι αλλοδαποί και μάλιστα βρίσκονται στις φυλακές λόγω μεταναστευτικού. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει διαφορετικός χειρισμός ώστε να μην καταλήγουν στις φυλακές;

– Να πω ότι οι αλλοδαποί κρατούμενοι σήμερα είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους Κύπριους, αποτελώντας περίπου το 55% του συνολικού πληθυσμού των Φυλακών. Και αυτό το δηλώνω ως ένα γεγονός, στη βάση των αριθμών που έχω ενώπιον μου, και χωρίς καμία απολύτως κριτική διάθεση εναντίον οποιασδήποτε ομάδας ανθρώπων. Επειδή γύρω από την κράτηση των αλλοδαπών φαίνεται να επικρατεί ένας μύθος, με την ευκαιρία αυτή θέλω να διευκρινίσω ότι στις Φυλακές μας δεν κρατούνται αλλοδαποί μόνο και μόνο επειδή είναι παράνομοι, με σκοπό την απέλασή τους. Όσοι βρίσκονται εδώ, κρατούνται επειδή έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα (όπως ανθρωποκτονίες, βιασμοί, διαρρήξεις, κλοπές, πλαστογραφίες, κ.α.) και έχουν τιμωρηθεί βάσει της νομοθεσίας της χώρας μας. Άρα, δεν βρίσκονται στις Φυλακές λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος.

Γιατί δεν προωθείται μια διαφορετική μεταχείριση  των ελαφροποινιτών με εναλλακτικές ποινές αντί της φυλάκισης;

– Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα λέτε. Είναι γεγονός ότι σε πολλές χώρες έχουν υιοθετηθεί εναλλακτικές ποινές, ιδιαίτερα για λιγότερο σοβαρά αδικήματα. Θεωρώ ότι ναι, θα έπρεπε να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσουμε ως πολιτεία σε εναλλακτικές λύσεις, πέραν της φυλάκισης. Ειδικά, σε ότι αφορά μειονότητες ή/και ευάλωτες ομάδες, όπως είναι παιδιά και οι νεαροί, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, μητέρες με εξαρτώμενα παιδιά, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, κ.α.

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνδυασμό με τις κτηριακές αλλαγές και την υιοθέτηση εναλλακτικών ποινών, αντί της φυλάκισης. Εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η εξαγορά της ποινής, η κοινοτική εργασία, κ.α. Θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία η ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιόλι), και η αποφυλάκιση με επίβλεψη (parole), οι οποίοι ωστόσο αποτελούν εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής, και όχι εναλλακτικές ποινές.