Ιδιαίτερα κρίσιμες για την εμφάνιση συμπτωμάτων θερμικής εξάντλησης ή και θερμοπληξίας, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που εκτίθενται στη ζέστη, χαρακτηρίζονται οι επόμενες ώρες από τους γιατρούς αφού ο ανθρώπινος οργανισμός αρχίζει να εξασθενεί και να καταβάλλεται από τον καύσωνα μετά την πάροδο κάποιων ημερών με συνεχείς ψηλές θερμοκρασίες.

Η Κύπρος διανύει σήμερα την τέταρτη ημέρα υψηλών θερμοκρασιών και οι γιατροί βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

Τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας Σάββας Σάββα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «λήψη μέτρων από όλους τους πολίτες και προστασία των ηλικιωμένων κυρίως ατόμων και των πολύ μικρών παιδιών».

Από την εξίσωση ωστόσο, τόνισε, «δεν πρέπει να βγάζουμε τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού αφού στα ΤΑΕΠ συχνά βλέπουμε νεαρά και υγιή άτομα να έρχονται με συμπτώματα θερμικής εξάντλησης και σπάνια αλλά προκύπτουν, και θερμοπληξίας».

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει τα μέτρα προστασίας να λαμβάνονται από όλους τους πολίτες. Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τα άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων Τμημάτων (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας) και όταν πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους».

Πέραν αυτών, γενικά, «κατά τη διάρκεια των ψηλών θερμοκρασιών πρέπει να καταναλώνουμε πολλά υγρά για να διατηρείται το σώμα μας ενυδατωμένο και να αποφεύγουμε την αφυδάτωση. Επίσης, επιλέγουμε ελαφριά ενδυμασία, ανοικτόχρωμα ρούχα και δεν μετακινούμαστε άσκοπα σε εξωτερικούς χώρους. Εάν πρέπει να βγούμε από το σπίτι φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου. Το φαγητό μας πρέπει επίσης να είναι ελαφρύ. Δεν καταναλώνουμε λαδερά φαγητά και σίγουρα δεν καταναλώνουμε αλκοόλ».

Για όλους αλλά κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα και άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι χρόνιοι ασθενείς και μικρά παιδιά, «απαραίτητη είναι η λειτουργία συσκευών κλιματισμού αλλά και η κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού».

Ο οποιοσδήποτε πολίτης, είπε ο διευθυντής του ΤΑΕΠ, «παρουσιάσει συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του γιατρό. Κάποια από τα συμπτώματα είναι ο δυνατός πονοκέφαλος, η ατονία, το αίσθημα καταβολής, η τάση για λιποθυμία, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, ο εμετός, η ναυτία, η ταχυπαλμία και η ψηλή θερμοκρασία σώματος».

Χθες λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών, ανακοίνωσε εξέδωσε και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δίνοντας οδηγίες για διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών αλλά και εργασιών που αφορούν «μεταφορά προϊόντων ή/και παράδοση προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων (π.χ μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου, ποδηλάτου) ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters, e-scooters), όπως η μεταφορά ή/και παράδοση προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας ή/και άλλων δραστηριοτήτων». Με απλά λόγια, πέραν από όλες τις εξωτερικές οικοδομικές και κατασκευαστικές εργασίες, το διάταγμα περιλάμβανε και την υπηρεσία μεταφοράς φαγητού, το γνωστό delivery. Το ενδεχόμενο για επανάληψη της σχετικής ανακοίνωσης και σήμερα, είναι μεγάλο.

Με δεδομένο, ότι ο υδράργυρος θα βρίσκεται και σήμερα στα ύψη, οι ειδικοί, συστήνουν στους εργοδότες, να οργανώνουν συχνά, μικρά διαλείμματα και ανάπαυση σε σκιερό και δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων όπου αυτό είναι εφικτό. Συστήνεται επίσης, διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών. Τέλος για τους εργαζόμενους σε ανοικτό χώρο συστήνεται «αποφυγή όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00) και διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού και προστατευτικού καλύμματος κεφαλής.