Νομική μάχη μέχρις εσχάτων αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουνίου, στην κρίση που ξέσπασε μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή.
Η σημερινή απόρριψη της προδικαστικής ένστασης της πλευράς του Γενικού Ελεγκτή, ήταν λίγο ή πολύ αναμενόμενη, λόγω του προδικασμένου των τριών υποθέσεων που ηγέρθηκαν στο Ανώτατο Δακαστήριο το οποίο συνερχόταν ως Συμβούλιο.
Με κύριο σκεπτικό αυτό στην υπόθεση παύσης του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, το Συμβούλιο σήμερα έκρινε δυο πράγματα:
Πρώτον, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας νομιμοποιείται ως ο υπερασπιστής του δημοσίου συμφέροντος να ζητεί την παύση του Γενικού Ελεγκτή.
Δεύτερον, ότι δεν απαιτείται για τέτοια αίτηση η συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μετά τη σημερινή εξέλιξη, πλέον τα πράγματα μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης, κάτι που ήθελαν και οι δυο πλευρές από την αρχή. Να κριθούν τα γεγονότα και στο τέλος οι οκτώ δικαστές του Συμβουλίου, ν’ αποφανθούν κατά πόσον από αυτά που θα αντιπαρατεθούν, συνιστούν ή όχι ανάρμοστη συμπεριφορά.
Επί του προκειμένου, την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. Η κατάθεσή του συνοψίζεται σε 107 σελίδες και συνοδεύεται από πέντε κιβώτια γεμάτα με έγγραφα. Όπως συναποφασίστηκε σήμερα και ήταν οι τελικές οδηγίες του Συμβουλίου, η γραπτή κατάθεση του κ. Σαββίδη θα δοθεί στην πλευρά του κ. Μιχαηλίδη ώστε να την μελετήσει και να είναι έτοιμη για αντεξέταση.
Αυτό που απομένει να ξεκαθαριστεί το πρωί της Τετάρτης, είναι κατά πόσον ο Γενικός Εισαγγελέας θα δώσει τη μαρτυρία του και προφορικώς, ή θα αρχίσει απ’ ευθείας η αντεξέταση.
Επίσης, παραμένει άγνωστο κατά πόσον η πλευρά του αιτητή, δηλαδή του Γ. Εισαγγελέα, θα καλέσει και άλλους μάρτυρες. Όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, δεν προτίθεται να καλέσει ως μάρτυρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων. Αν προκύψει η ανάγκη για να κληθούν πρόσωπα που αναφέρονται στη διαδικασία και η μαρτυρία τους κριθεί ότι είναι καθοριστική για ξεκαθάρισμα ενός ζητήματος, τότε θα κλητευθούν.
Το ίδιο ισχύει και για την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή. Μέχρι στιγμής, οι δύο πλευρές δεν έχουν ανταλλάξει κατάλογο μαρτύρων, αφού, όπως έγραψε το philenews, πρόθεσή τους είναι να μην κληθούν άλλοι μάρτυρες για σκοπούς συντόμευσης της διαδικασίας. Όμως, αυτό τελεί υπό την αίρεση των όσων θα τεθούν ενώπιον του Συμβουλίου και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως ο πρώτος που θα καλέσουν θα είναι ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα για πολλούς και ευνόητους λόγους.
Πάντως, όπως διαφάνηκε και σήμερα, οι διάδικοι θέλοντας να δοθεί ένα τέλος στην κρίση και μάλιστα σύντομα, έχουν συναποφασίσει και έκαναν δεκτά 73 τεκμήρια που συνοδεύουν είτε την αίτηση είτε την ένσταση, πλην ενός που αφορά στην ένσταση.
Επίσης, αποκαλύφθηκε στη διαδικασία σήμερα ότι οι δυο πλευρές είναι σε συνεννόηση και ανταλλάσσουν κάποιες σκέψεις ώστε εκτός από τη δέσμη εγγράφων που κατατέθηκε, να κάνουν παραδεκτά και κάποια γεγονότα, για σκοπούς συντόμευσης της ακρόασης της αίτησης.
Η απόφαση
Στην ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο, ανέφερε ότι «ευθυγραμμιζόμαστε με τα όσα η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα προέβαλε, έχοντας ως πυξίδα τα λεχθέντα στις αποφάσεις Ερωτοκρίτου, Τρύφωνος και Λοή, η οποία υιοθέτησε ουσιαστικά το σκεπτικό της Τρύφωνος».
Περαιτέρω, το Συμβούλιο έκρινε πως τόσο στην υπόθεση Ερωτοκρίτου όσο και στην υπόθεση Τρύφωνος, αλλά και, διαχρονικά, στη νομολογία των δικαστηρίων, «υποδεικνύεται το ύψιστο του πολιτειακού αξιώματος με το οποίο ενδύεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα και ο κεντρικός ρόλος που του αποδίδεται ως προασπιστή της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος, όπως και στην αίτηση προβάλλεται, με αναφορά όχι μόνο στο Άρθρο 13.2, αλλά, γενικότερα, στο όλο συνταγματικό πλαίσιο».