Η Ρωσική Ομοσπονδία έκανε νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής σε τέσσερα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Οι άλλες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το εν λόγω αίτημα των εισαγγελικών Αρχών της αχανούς χώρας έχει να κάνει με τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream-1 και Nord Stream-2 στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022. Η Ρωσική Ομοσπονδία διεξάγει έρευνα, προβάλλοντας ξεκάθαρα τη θέση για δολιοφθορά. Αίτημα συνδρομής είχε σταλθεί από πλευράς Μόσχας στις προαναφερθείσες χώρες και τον περασμένο Απρίλιο, κατόπιν πιέσεων από βουλευτές να διερευνηθεί διεξοδικά το ζήτημα.

Το νέο διάβημα των ρωσικών Αρχών είδε το φως της δημοσιότητας χθες από το TASS. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας προβάλλει ακόμη τη θέση ότι υπάρχουν στοιχεία για «τρομοκρατική πράξη» και ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Κύπρος μπορούν να συνδράμουν. Με απλά λόγια, οι Ρώσοι συνδέουν τις εκρήξεις στους αγωγούς με τρομοκράτες και τις προαναφερθείσες χώρες.

Η μετάδοση της σχετικής είδησης από το TASS συνοδεύεται από τοποθετήσεις του Αντρέι Ιβανόφ, εκπροσώπου του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο Ιβανόφ δήλωσε: «Η Ρωσική Γενική Εισαγγελία έστειλε πρόσθετα αιτήματα στις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Κύπρου σε σχέση με τις τρομοκρατικές πράξεις και τις σχετιζόμενες εγκληματικές πράξεις που διαπράχθηκαν στην επικράτεια της Ρωσίας εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας και των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς τρομοκρατικής πράξης – των εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream-1 και Nord Stream-2 .

Παρά τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κύπρου και της Γαλλίας δεν έχουν ερευνήσει τις συνθήκες της χρηματοδότησης και της παροχής άλλης βοήθειας για τη διάπραξη αυτών των τρομοκρατικών πράξεων. Οι αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποφεύγουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις να συνεργαστούν με τη Ρωσία».

Ο αξιωματούχος της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας ανέφερε, ακόμη, ότι οι εν λόγω χώρες είναι μέρη της Διεθνούς Σύμβασης του 1997 για την Καταστολή των Τρομοκρατικών Εκρήξεων και της Διεθνούς Σύμβασης του 1999 για την Καταστολή της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας. Ο Ιβανόφ πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι υποχρεωμένες να λάβουν μέτρα για τη διερεύνηση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, καθώς και να παρέχουν τη μέγιστη βοήθεια στη διερεύνηση τέτοιων παράνομων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την απόκτηση αποδεικτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τις διαδικασίες».

Μετά το περιστατικό η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία διεξήγαγαν ανεξάρτητες έρευνες στα χωρικά τους ύδατα. Η Ρωσία, η οποία από την αρχή υποστήριξε ότι οι εκρήξεις αποτελούν πράξη σαμποτάζ, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη μη διεξαγωγή μιας διεθνούς έρευνας υπό συνθήκες διαφάνειας.

Έχει επανειλημμένα προβληθεί η θέση ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης έθιγαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.