Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντής θέτει εμμέσως θέμα διαχωρισμού των έργων εκσυγχρονισμού του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας από την υπόλοιπη οικοδομική ανάπτυξη την οποία θα υλοποιούσε η Κίτιον ή όποια άλλη εταιρεία δυνατόν να επιλεγεί στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντής σε παρέμβαση του στο Philenews διερωτάται: Δεδομένου ότι ξεκαθάρισε πως η κεφαλαιουχική επένδυση των στρατηγικά αναγκαίων έργων είναι της τάξης των 150 – 200 εκατ. ευρώ, και συνεπώς διαχειρίσιμη, θέτω τον προβληματισμό κατά πόσο αξίζει τον κόπο κάποιος να επιδιώξει να εξυπηρετήσει τον σκοπό της κατασκευής και διαχείρισης των αναγκαίων έργων χωρίς να είναι μέρος της εξίσωσης το αντίδωρο παραχώρησης κρατικής γης και αναπτυξιακών δικαιωμάτων».
Αναζητώντας το «τι πήγε λάθος» από το 2005 που αποφασίστηκε η ενιαία ανάπτυξη (λιμάνι/μαρίνα και επένδυση ιδιωτών) ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ δείχνει τις διαδικασίες και τον παράγοντα χρόνο και εξηγεί ότι απαιτήθηκαν τρία χρόνια από την προεπιλογή του αναδόχου (αρχικά με την Ζήνων και ακολούθως με την Κίτιον) μέχρι την υπογραφή συμφωνίας μαζί του. Στο διάστημα των έξι ετών, προφανώς, επήλθαν οικονομικές ανατροπές οι οποίες λειτούργησαν αρνητικά στο όλο εγχείρημα.
Ο κ. Κωνσταντής υποδεικνύει πως λύσεις υπάρχουν, φτάνει κάποιος να μην αυτοπεριοριστεί στην πεπατημένη και προσθέτει: Έχω παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον τερματισμό της συμφωνίας υλοποίησης της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Θα ήθελα πρώτα και κύρια να διευκρινίσω κάτι που δεν είχε γίνει ευρέως αντιληπτό μέχρι σήμερα και αφορά το «ποιο είναι το κεφαλαιουχικό κόστος κάθε επιμέρους έργου της ανάπτυξης του 1,2 δισ. ευρώ». Η ανάπτυξη στην ολότητα της αφορά:
(α) Επέκταση και βελτιωτικές εργασίες στο λιμάνι της Λάρνακας, το οποίο εκ των πραγμάτων θα λειτουργεί συμπληρωματικά από εκείνο της Λεμεσού
(β) Επέκταση και βελτιωτικές εργασίες στην μαρίνα της Λάρνακας
(γ) Κτήρια και υποδομές που να εξυπηρετούν το λιμάνι ή και τη μαρίνα κάποια από τα οποία είναι κοινά
(δ) Δραστηριότητα ανάπτυξης γης (real estate) σε κρατική γη που θα παραχωρηθεί.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει κατανοητό, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, είναι πως οι λεγόμενες υποχρεωτικές αναπτύξεις που αφορούν το λιμάνι, τη μαρίνα και τις υποστηρικτικές κτηριακές υποδομές, έχουν κεφαλαιουχική επένδυση της τάξης των 150 – 200 εκατ. ευρώ μόνο, κάτι το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώθηκε στη συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από την Αρχή Λιμένων Κύπρου.
Με βάση δεδομένο αυτό και παράλληλη επανεξέταση των υπολοίπων παραμέτρων, ο κ. Κωνσταντής θεωρεί ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί λύση η οποία να ικανοποιεί τη Λάρνακα και τους κατοίκους της αλλά και το δημόσιο συμφέρον.
Το Επιμελητήριο είναι έτοιμο να συμβάλει στον όλο προβληματισμό, συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντής.