Χάος στα ταχυδρομικά κουτιά και στις αυλές των σπιτιών, στις πυλωτές και τους διαδρόμους των πολυκατοικιών και στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων από τα φυλλάδια των υποψηφίων για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι χιλιάδες που κατεβαίνουν στην εκλογική κούρσα φαίνεται να εκμεταλλεύονται το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία σε σχέση με τις έντυπες διαφημίσεις που αφήνονται από πόρτα σε πόρτα.

Η ρύθμιση του εν λόγω θέματος τέθηκε στη Βουλή τουλάχιστον από το 2011 μέσω πρότασης νόμου, την οποία υπέγραφαν οι τότε βουλευτές Γιώργος Περδίκης και Αδάμος Αδάμου, όμως έμεινε στα χαρτιά και δεν μετετράπη σε νόμο. Μάλιστα, ο κ. Αδάμου υπό την, τότε, ιδιότητά του ως πρόεδρου της επιτροπής Περιβάλλοντος είχε αναφέρει ότι εκκρεμεί διόρθωση από το 2003, δηλαδή εδώ και 21 χρόνια.

Στη διάρκεια έρευνας του «Φ» για το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διανομής διαφημιστικών φυλλαδίων, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας που να εποπτεύει ή να διαχειρίζεται το ζήτημα και ότι το μπαλάκι των ευθυνών άλλαξε πολλές φορές χεριά.

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αρχικά η πρόταση νόμου για τα διαφημιστικά φυλλάδια προέβλεπε να απαγορευθούν εντελώς. «Όμως μετά από συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος μετετράπη η απαγόρευση σε ρύθμιση. Δηλαδή, θα αδειοδοτούνταν με αυστηρές προϋποθέσεις συγκεκριμένες εταιρείες παραγωγής και διανομής φυλλαδίων». Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες θα έπρεπε να σεβαστούν τους πολίτες που θα προμηθεύονταν και θα τοποθετούσαν στο ταχυδρομικό τους κουτί σήμα ότι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φυλλάδια. Δυστυχώς, υπογράμμισε, το σήμα δεν ήθελαν να το αναλάβουν οι διαφορές υπηρεσίες. «Ξεκινήσαμε από το Υπουργείο Εμπορίου, δεν δέχονταν την αρμοδιότητα. Συνεχίσαμε στους δήμους, δεν ήθελαν να αναμιχτούν».

Οι παραβάτες, μας ανέφερε ο κ. Περδίκης, αρχικά προβλεπόταν να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, όμως και αυτό τροποποιήθηκε σε πρόστιμο. Επιπλέον διεγράφη οριστικώς να έχει ευθύνη και ο διαφημιζόμενος, ο οποίος θα έπρεπε να εξετάζει αν απευθύνθηκε σε αδειοδοτημένη εταιρεία. «Ξεσηκώθηκαν πολλές αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις, από έναν Σύνδεσμο Διανομέων Διαφημιστικού Υλικού που δημιουργήθηκε τότε. Μόνο η κοινωνία ανταποκρίθηκε θετικά».

Ο κ. Περδίκης υπογράμμισε ότι τα διαφημιστικά φυλλάδια, πέρα από την όχληση, καθώς γεμίζουν τα ταχυδρομικά κουτιά του κόσμου, «αποτελούν τρομερή σπατάλη πόρων» και επιφέρουν ρύπανση στο περιβάλλον. Αναφέρθηκε, δε, σε περίπτωση πολίτη που συγκέντρωσε σε ένα έτος φυλλάδια που αντιστοιχούσαν σε 20 κιλά χαρτί. Παράλληλα, είπε, σε πολλές περιπτώσεις γίνονται ζημιές λόγω της αφθονίας αλλά και του μεγέθους των φυλλαδίων, αφού δεν κλείνουν σωστά τα ταχυδρομικά κουτιά, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται άλλα, σημαντικά έγγραφα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων Σωφρόνης Τσιάρτας, μας ανέφερε ότι για κάποια χρόνια αρμόδιος για τα διαφημιστικά φυλλάδια ήταν ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ωστόσο, έπαψαν να βρίσκονται υπό την ευθύνη του, καθώς δεν αποτελούν ταχυδρομικό προϊόν εφόσον δεν έχουν ταχυδρομική διεύθυνση, γραμματόσημο κ.τ.λ. «Αυτή η αγορά έμεινε αρρύθμιστη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία δεν εμπλέκονται, πλέον, με τη διανομή φυλλαδίων, με μοναδική εξαίρεση τις υπό ενοικίαση ταχυδρομικές θυρίδες που βρίσκονται στα γραφεία τους και εφόσον ο κάτοχός τους το επιτρέπει. «Τερματίσαμε τη διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, καθώς δημιουργούν πολλά προβλήματα όπως σπατάλη χαρτιού, ρύπανση περιβάλλοντος και πολλά άλλα», είπε.

Ο Έφορος Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόνοια στον εκλογικό νόμο σε σχέση με τα προεκλογικά φυλλάδια των υποψηφίων, τα οποία αντιμετωπίζονται ως ένα ακόμη μέσω διαφήμισης. «Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφήμιση, πληρωμένη ή μη, την παραμονή και την ημέρα των εκλογών», σημείωσε. «Έχουμε ομάδα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών που ελέγχει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκείνες τις μέρες και ετοιμάζει έκθεση. Στις προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές στείλαμε αρκετές περιπτώσεις στον Γενικό Εισαγγελέα».

Επιπλέον, είπε, τα συνεργεία των επάρχων ελέγχουν τους δρόμους και τις γειτονιές για τυχόν διαφημίσεις. Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περιπτώσεις καταδίκης υπόκεινται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο ή/και πρόστιμο μέχρι €5.000.

Πάντως, εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών μας αναφέρθηκε πώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί τι διαφημιστικά φυλλάδια υπάρχουν την παραμονή και την ημέρα των εκλογών στα ταχυδρομικά κουτιά των σπιτιών.

Το δικαίωμα της αντίταξης υπενθύμισε στον «Φ» η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Ωστόσο, είπε, δεν προκύπτει θέμα προσωπικών δεδομένων καθώς στα φυλλάδια δεν αναγράφονται προσωπικά δεδομένα.