«Μπορεί αυτοί οι 10 μήνες να μου έχουν προσφέρει παραπάνω αληθινή αγάπη απ’ ότι τα προηγούμενα 15 χρόνια», αναφέρει γράμμα έφηβης, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», προς την ανάδοχη μητέρα της. Σε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη και στην ευτυχία που αναζητούν τα παιδιά, αναφέρθηκαν και οι ανάδοχοι γονείς.
Σήμερα, υπάρχουν στην Κύπρο περισσότερες από 350 ανάδοχες οικογένειες, κάποιες από τις οποίες φροντίζουν πάνω από ένα ανήλικο. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά στην αναμονή σε ιδρύματα, ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια του Hope For Children, Άντρια Νεοκλέους, με την ευκαιρία του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδριου για την Αναδοχή στην Κύπρο που πραγματοποιείται ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Αναδοχής.
«Είμαι 10 μήνες σε ανάδοχη οικογένεια. Μένω στην Κατερίνα και νιώθω ότι με έχει κάνει πολύ πιο δυνατή απ’ ότι ήμουν. Νιώθω όμορφα. Το σημαντικότερο είναι ότι μαζί της νιώθω ότι όντως είμαι παιδί και ότι δεν χρειάζεται να λύνω τα προβλήματα των μεγάλων. Η Κατερίνα με έμαθε να δουλεύουμε ομαδικά, ως οικογένεια. Μπορεί αυτοί οι 10 μήνες να μου έχουν προσφέρει παραπάνω αληθινή αγάπη απ’ ότι τα προηγούμενα 15 χρόνια. Η Κατερίνα μου έδειξε τι σημαίνει οικογένεια, αγάπη, ασφάλεια. Δεν ένιωσα ποτέ ότι θα μείνω μόνη, διότι πάντα με υποστηρίζει και με συμβουλεύει. Δεν θέλω ποτέ να χάσω την επικοινωνία μαζί της. Την αγαπώ πολύ», αναφέρει το κορίτσι στο γράμμα του. Με συγκίνηση, αφού διαβάζει τις αράδες του παιδιού, η ανάδοχος μητέρα εξηγεί ότι έμαθε τι σημαίνει η ανιδιοτελής αγάπη. «Η αναδοχή με έμαθε να βλέπω την ουσία πίσω από τα μικρά πράγματα».
Ένας ανάδοχος πατέρας, μιλώντας για τη δική του εμπειρία ανέφερε ότι «σκόρπισαν γέλια μέσα στο σπίτι, φωνές και παιχνίδια». Κάποιες φορές, διευκρίνισε, υπήρξαν δυσκολίες, ασθένειες. «Πάντα, όμως, προσπαθούσαμε να δώσουμε όσο περισσότερη αγάπη στο παιδάκι που ήταν μαζί μας. Όταν, τελικά, ήρθε και το δεύτερο παιδί, τα πράγματα ήταν πολύ ευκολότερα». Επιπλέον, η σύζυγός του πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να τα εκπαιδεύσουμε, να τα στηρίξουμε, να τους προσφέρουμε μια αγκαλιά, συμπόνια. Να τους δείξουμε να έχουν καλούς τρόπους, αρχές. Να γίνουν σωστοί άνθρωποι, ανεξάρτητα με τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Να έχουν εφόδια για τη ζωή τους».
Μια άλλη ανάδοχη μητέρα ξεχωρίζει «την πολύ αγάπη που δίνουν τα παιδιά που έχω στο σπίτι. Η πολύ φροντίδα τους. Η ελπίδα που τους δίνουμε για ένα καλύτερο μέλλον όταν θα επιστρέψουν πίσω στις οικογένειες τους». Όπως εξηγεί, η καθημερινή τους ρουτίνα είναι εκείνη που θα είχαν με το βιολογικό τους παιδί. «Δεν κάνω τίποτα το διαφορετικό».
Από την πλευρά του Hope For Children, η εκτελεστική του διευθύντρια Άντρια Νεοκλέους, μας ανέφερε ότι σήμερα έχουμε στην Κύπρο πάνω από 350 ανάδοχες οικογένειες, μερικές από τις οποίες έχουν υπό την προστασία τους περισσότερα από ένα παιδί.
Παρά τις 350 οικογένειες, μας εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν παιδιά σε αναμονή για αναδοχή, τα οποία βρίσκονται σε ιδρύματα ή/και υπό την νομική προστασία της γενικής διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
Όσον αφορά τη δουλειά του Hope For Children, ενδεικτικά ανέφερε ότι «μόνο το 2023 διαχειριστήκαμε 211 νέες αιτήσεις ατόμων για συμμετοχή στο θεσμό της αναδοχής και παρείχαμε υπηρεσίες στήριξης, εκπαίδευσης και παρακολούθησης σε άλλες 255 οικογένειες».
Από το 2017 που το Hope For Children ανέλαβε το θεσμό της, πάνω από 650 οικογένειες ενδιαφέρθηκαν να γίνουν ανάδοχες. Αρκετές από αυτές έχουν δεσμούς συγγένειας με παιδιά που αναλαμβάνουν, μας ανέφερε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να διαδοθεί περεταίρω η αναδοχή.
«Αγάπη και σταθερότητα σε ένα παιδί που τα έχει στερηθεί»
Πολλά παιδιά, αρκετά συχνά και για διάφορους λόγους, χρειάζεται να απομακρυνθούν από τους βιολογικούς τους γονείς, μας ανέφερε η συντονίστρια του Τμήματος Ανάδοχων Οικογενειών του Hope For Children, Μαριάννα Σάββα.
«Αυτό συμβαίνει διότι κάποιοι γονείς αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες που δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, με αποτέλεσμα το παιδί να βιώνει παραμέληση, κακομεταχείριση, ακόμα και εγκατάλειψη. Κάποιοι γονείς μπορεί να νοσούν από χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να φροντίζουν τα παιδιά τους. Σε κάθε μια από αυτές τις συνθήκες, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν την αρμοδιότητα να μεριμνήσουν για την ασφάλεια και τη φροντίδα των παιδιών, για όσο διάστημα χρειαστεί, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και τη βιολογική οικογένεια, με στόχο να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες και να μπορέσει και πάλι να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών», αναφέρει.
Οι ανάδοχοι γονείς καλούνται, είτε για σύντομο διάστημα (από κάποιες ημέρες μέχρι για μερικούς μήνες), είτε εκτάκτως, είτε μακροπρόθεσμα να αναλάβουν ένα παιδί, το οποίο δεν είναι δικό τους και να του προσφέρουν ότι θα πρόσφεραν στα βιολογικά τους παιδιά, σημειώνει. «Την αγκαλιά, την αγάπη, τη σταθερότητα, την καθοδήγηση και την τρυφερότητα τους, σε ένα παιδί που κατά κύριο λόγο τα έχει στερηθεί», αναφέρει.
«Δεν είναι ένα εύκολο ταξίδι η αναδοχή, είναι όμως ένα ταξίδι στην ελπίδα, γεμάτο εμπειρίες και συναισθήματα που είναι μοναδικά και πρωτόγνωρα. Οι δυσκολίες που μπορεί να φαντάζουν μεγάλες σε μια τέτοια απόφαση, δεν μπορούν να συγκριθούν με το αίσθημα ικανοποίησης που θα νιώσει κανείς όταν γίνει η αιτία να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα και εν τέλει η ζωή ενός παιδιού».
Διαδικασία ένταξης στο θεσμό
Αν κάποια οικογένεια ή κάποιο άτομο επιθυμεί να ενταχθεί στον θεσμό αυτό, πρέπει να βεβαιωθεί για τους λόγους και τα κίνητρα του και σε αυτό μπορεί να βοηθήσουν οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του Τμήματος Ανάδοχων Οικογενειών του Hope for Children, αναφέρει η κ. Σάββα.
Στη συνέχεια, πρέπει να καταθέσει αίτηση στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας της περιοχής που διαμένει, οι οποίες θα τους παραπέμψουν στον οργανισμό μας, που στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εφόσον αποφασιστεί μαζί με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ότι θα εγκριθεί, θα ακολουθήσει μια σειρά εκπαιδευτικών συναντήσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία.
Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον θεσμό της αναδοχής, μπορεί να επικοινωνήσει με το Hope For Children στο 22103234 ή να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy.