Το μεγάλο κεφάλαιο των υποκλοπών περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας ήταν το αντικείμενο της σημερινής ακρόασης των λειτουργών επιθεώρησης της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, που διερευνούν τα όσα καταγγέλλονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία».

Ο συγγραφέας/ερευνητής κατέθεσε για ένα διάστημα έξι ωρών, από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό που τέθηκε στο επίκεντρο είναι η ενότητα του βιβλίου («Ένας χαφιές στην παλάμη μου»), στην οποία ο Δρουσιώτης κάνει εκτενή αναφορά σε γεγονότα, τα οποία όπως σημειώνει αποδεικνύουν ότι έπεσε θύμα παρακολούθησης μέσω των προσωπικών ηλεκτρονικών του συσκευών.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο το philenews, είχε αποκαλύψει ότι επρόκειτο να ελεγχθεί στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας ο ρόλος της Αστυνομίας Κύπρου. Είχαμε σημειώσει ότι βάσει της πρωταρχικής αξιολόγησης του βιβλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, προέκυψε ζήτημα για διερεύνηση εσκεμμένης πράξης σε σχέση με το αστυνομικό σώμα.

Αυτό απέρρεε από τα όσα κατέγραψε ο Δρουσιώτης στο βιβλίο του και πιο συγκεκριμένα τις προσωπικές μαρτυρίες όταν είχε καταλήξει στη διαπίστωση ότι παρακολουθείται μέσω λογισμικών, που προηγουμένως επιμόλυναν ηλεκτρονικές προσωπικές συσκευές του.

Στο βιβλίο περιέγραφε, μεταξύ άλλων, την αντίδραση μελών της Αστυνομίας όταν έθεσε υπόψιν τους τις υποψίες και τα στοιχεία του που έδειχναν ότι ήταν θύμα υποκλοπών. Στο βιβλίο του είχε διατυπώσει τη θέση ότι μέλη της Αστυνομίας δεν έδειχναν πρόθυμα να διερευνήσουν τα όσα τους είχε αναφέρει.

Αυτή η παράμετρος, είχε περιληφθεί στο μέρος του συγγραφικού έργου που είχε διαβιβάσει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς στους τέσσερις λειτουργούς επιθεώρησης, οι οποίοι ανέλαβαν τη διερεύνηση των όσων απορρέουν από το βιβλίο «Κράτος Μαφία». Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που καταλογίζεται στα στελέχη της Αστυνομίας είναι πιθανές πράξεις, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελούν κατάχρηση εξουσίας από πλευράς τους.

Πάντως, ήδη η ομάδα των λειτουργών επιθεώρησης, της οποίας προΐσταται η εμπειρογνώμονας με καταγωγή από την Αυστραλία, Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ, εντός Μαΐου έλαβε μαρτυρίες και για τα υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου.

Τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσαν στις ακροάσεις οι Πέτρος Κληρίδης και Κώστας Κληρίδης, οι οποίοι θήτευσαν στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα σε διαδοχικές χρονικές περιόδους, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, η δικηγόρος Αλεξάνδρα Πελαγία (εκπροσωπούσε την Έλενα Ριμπολόβλεβα) και αξιωματικοί της Αστυνομίας, όπως ο Γιαννάκης Σωτηριάδης.

Όπως είναι ξεκάθαρο από τα πρόσωπα τα οποία κλήθηκαν και έδωσαν κατάθεση, αυτό που αποτέλεσε αντικείμενο εξέτασης είναι η υπόθεση του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» καταγράφονται τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου. Είχε αναδειχθεί και ο φερόμενος ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων. Ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με δημόσιες γραπτές τοποθετήσεις του έχει απορρίψει κατηγορηματικά όσα του προσάπτονται.

Να σημειωθεί ότι αύριο η Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ αναχωρεί από την Κύπρο μετά από πολυήμερη παραμονή της στο νησί μας για τις ανάγκες του ερευνητικού της έργου. Θα επανέλθει στο νησί μας σε μεταγενέστερο στάδιο και θα παραμείνει για τουλάχιστον περίοδο 20 ημερών ώστε να συνεχιστεί το ερευνητικό της έργο και δη η διαδικασία των ακροάσεων μαρτύρων.