Οι περίπου 80 εργαζόμενοι σε λιμάνι και μαρίνα έλαβαν το βράδυ της Τρίτης επιστολές απόλυσης από την εταιρεία Kition Ocean Holdings.
Έπειτα από πολύωρη σύσκεψη των υπουργών Εργασίας και Μεταφορών μαζί με τις συντεχνίες, που ξεκίνησε στις 4 χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ, ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε η εξασφάλιση της μεταβατικής εργοδότησης του προσωπικού που απολύθηκε σε λιμάνι και μαρίνα, μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η καταγραφή των εργασιών που εκτελούνταν από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, σε συνάρτηση με τις εργασίες που διεξάγονται στο λιμάνι και τη μαρίνα, για την ανάθεση ανάλογων καθηκόντων. Τέλος, συμφωνήθηκε η συμπερίληψη της εργοδότησης του προσωπικού «στους όρους του διαγωνισμού για την ανάθεση της διαχείρισης και της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας από τον νέο ανάδοχο».
Μιλώντας μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ανέφερε πως η Κυβέρνηση «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία» στην εφαρμογή των εργασιακών νομοθεσιών και στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ανάδοχο εταιρεία, «προσεγγίζοντας τα εργασιακά ζητήματα με την πρέπουσα ευαισθησία».
Με χθεσινή ανακοίνωση της, εξάλλου, η Kition Ocean Holdings έριξε νέα πυρά στην Κυβέρνηση για τον τρόπο τερματισμού της μεταξύ τους σύμβασης, καλώντας την ν’ αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους «δίκαια και σύμφωνα με το νόμο». «Η μεταφορά των υπαλλήλων δεν είναι ζήτημα επιλογής από την Κυβέρνηση, αλλά είναι αυτόματο αποτέλεσμα της ανάληψης της επιχείρησης και των εγκαταστάσεων και είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον νόμο.
Το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν οι απολύσεις χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση ότι οι υπάλληλοι θα επαναπροσληφθούν, κάτι που απαγορεύεται πλήρως από τον Νόμο TUPE», υπέδειξε η εταιρεία, προσθέτοντας πως ανέλαβε με δικά της έξοδα όπως ανεξάρτητος δικηγόρος συμβουλεύσει τους εργαζόμενους σχετικά με τα δικαιώματά τους.