Ολοκλήρωνε τη σύντομη διαδρομή ως λαμπαδηδρόμος πάνω στο αναπηρικό αμαξίδιο με τα μάτια του να τρέχουν σαν μικρού παιδιού. Πλήθος ηλικιωμένων χειροκροτούσε, φορώντας χρωματιστές μπλούζες, έτοιμοι να λάβουν θέσεις για τα ολυμπιακά παιχνίδια.

Πρόκειται για τους Γηριατρικούς Αγώνες Geri Olympics Κύπρου, Ελλάδος, Αμερικής, οι οποίοι πραγματοποιούνται για δεύτερη χρονιά με τη συνεργασία της Στέγης Καϊμακλίου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» από την Κύπρο και του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κίνησης.

Στα 11 αθλήματα συμμετείχαν γύρω στους 60 ηλικιωμένους με τη στήριξη φροντιστών. Άλλοι από το τροχοκάθισμα, άλλοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, αρκετοί με άνοια ή αλτσχάιμερ. Ορισμένοι σπασμωδικά παρόντες, όπως η κυρία Έλλη, η οποία αποφάσισε πως προτεραιότητα έχει να φροντίσει την κούκλα της «το μωρό μας», όπως το αποκαλούσε.

Τα ολυμπιακά παιχνίδια, μεταξύ άλλων αφορούσαν βολές–μπάσκετ, ring toss, μπόουλινγκ, βελάκια, περπάτημα σε καθορισμένη διαδρομή, ελεύθερα βάρη. Παρά το γεγονός ότι θα καταγράφονταν οι επιδόσεις των συμμετεχόντων για να τοποθετηθούν σε κατάταξη, εντούτοις, για όλους υπήρχε μετάλλιο.

«Είμαι 5,5 χρονιά στη στέγη “Αρχάγγελος Μιχαήλ”, καθώς είχα ένα σοβαρό ατύχημα που με άφησε ανάπηρο από τη μέση και κάτω. Όσο ήμουν νοσοκομείο, με βασάνιζε το πού θα πάω και τι θα γίνω. Ήρθα στον “Αρχάγγελο Μιχαήλ” μισός, όμως, βρήκα το δεύτερό μου σπίτι. Εύχομαι ο καθ’ ένας να δει στο πρόσωπό μας, το πρόσωπο του συγγενή του, τον πατέρα του, τη μητέρα του, τον παππού και τη γιαγιά του. Δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το αύριο», ανέφερε ο κύριος Ανδρέας, 84 ετών.

«Είμαι εδώ με τη σύζυγό μου Φωτεινή, ήδη κάναμε βολές και αυτό με τα σακιά. Είναι δεύτερη φορά που συμμετέχουμε», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης.

Η κ. Χριστίνα Μιχαήλ, 80 ετών μας είπε ότι για πρώτη φορά θα δοκίμαζε να αξιοποιήσει ηλεκτρονικό παιχνίδι. «Είμαι καθηλωμένη από τη μέση και κάτω», μας ανέφερε με παράπονο εκδηλώνοντας παράλληλα ευγνωμοσύνη για τη διοργάνωση. «Περνάμε την ώρα μας και έχουμε κάτι ευχάριστο να κάνουμε. Να έχει ο κόσμος την υγεία του. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες, σημείωσε ότι τα Geri Olympics αποτελούν καλή πρακτική και συμβαδίζουν με τους στόχους του Υφυπουργείου για την συμπερίληψη της τρίτης ηλικίας.

Αναφέρθηκε, δε, στην πρώτη Εθνική Στρατηγική και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Τρίτη Ηλικία, τα οποία χαρακτήρισε ως μεγαλεπήβολα σχέδια, καθώς εμπλέκονται 11 Υπουργεία και Υφυπουργεία. Η Εθνική Στρατηγική, σημείωσε αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες: την κοινωνική ενσωμάτωση, την υγιή γήρανση, την διαφορετικότητα και τις ανισότητες. «Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όμως είναι πιθανόν να καταφέρουμε να καταθέσουμε νωρίτερα σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Επιπλέον, είπε, σύντομα ολοκληρώνεται και θα ανακοινωθεί το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Ηλικιωμένων. Το σχέδιο θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους (όχι απαραιτήτως λήπτες ΕΕΕ), οι οποίοι χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα σε Στέγες Ηλικιωμένων αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος. «Στόχος, πέρα από την οικονομική στήριξη προς τους ηλικιωμένους, είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας, για αυτό και στο Σχέδιο θα περιλαμβάνονται κριτήρια για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, τα οποία θα είναι δεσμευτικά για ένταξή τους στο πρόγραμμα».